Fotoğraf: ILO/Dren Pozhegu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işe bağlı hastalıklar ve yaralanmaların neden olduğu ölümlere ilişkin ilk ortak hazırladıkları Küresel İzleme Raporu'nun sonuçlarını açıkladı.
Her yıl 1,9 milyon insanın işe bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği belirtilen rapora göre, en önemli risk faktörü ise uzun çalışma saatleri.
Yaklaşık 750 bin kişi uzun çalışma saatlerine maruz kaldığı için öldü.
İşyerinde hava kirliliğine (partikül madde, gaz, duman) maruz kalma ise 450 bin ölüme neden oldu.
Öte yandan ölümlerin yüzde 81'i bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandı. Ölümlerin en büyük nedenleri ise kronik obstrüktif akciğer hastalığı (450 bin ölüm); inme (400 bin ölüm) ve kalp hastalıkları (350 bin ölüm) oldu.
Mesleki yaralanmalar, ölümlerin yüzde 19'una (360 bin ölüm) neden oldu.
"Şok edici"
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu kadar çok insanın işlerinden dolayı ölmelerini görmek şok edici" dedi ve ekledi:
"Bizim hazırlamış olduğumuz rapor, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik hizmetlerin evrensel kapsama alınmasını sağlamak için, bu konudaki taahhütlerini yerine getirerek işçilerin sağlık ve güvenliğini iyileştirmeleri ve korumaları için ülkelere ve işletmelere bir uyarıdır."
Uyarı ve öneriler
Rapor, işe bağlı hastalık ve yaralanmaların sağlık sistemlerini zorladığı, üretkenliği azalttığı ve hane gelirleri üzerinde çok ciddi etkisi olabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.
Uzun çalışma saatleri ve işyerinde hava kirliliği, astıma neden olan, kanserojen maddeler, ergonomik risk faktörleri ve gürültüye maruz kalma gibi 19 mesleki risk faktörünü ele alan raporda, her risk faktörü için hükümetlere, işçi ve işverenlerle rehberlik etmesi için önleyici eylemler dizisi yer alıyor.
Örneğin, uzun çalışma saatlerine maruz kalmanın önlenmesi için çalışma süresinde sağlığa uygun üst sınır üzerinde anlaşma sağlanması gerekiyor.
İşyerinde hava kirliliğine maruziyeti azaltmak için, toz kontrolü, havalandırma ve kişisel koruyucu donanım öneriliyor.
"Risk faktörleri azaltılabilir"
ILO Genel Direktörü Guy Ryder, raporda yer alan bilgilerin daha sağlıklı ve güvenli işyerleri oluşturabilmek için politikaları ve uygulamaları şekillendirmede yardımcı olabileceğini belirtti:
"Hükümetler, işverenler ve işçiler hep birlikte, işyerlerinde risk faktörlerine maruziyeti azaltmak için önlemler alabilir. Çalışma düzeni ve sistemlerinde değişiklikler yapılarak da bu risk faktörleri azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir. Son çare olarak, kişisel koruyucu donanım, yaptıkları iş gereği bu maruziyetlerden kaçınamayan işçileri korumaya yardımcı olabilir."
Rapor, diğer birçok mesleki risk faktöründen kaynaklanan sağlık kayıplarının gelecekte sayısal olarak belirtilmesi gerektiğinden, işe bağlı toplam hastalık yükünün önemli ölçüde daha büyük olabileceğini belirtiyor. COVID-19 küresel salgınının etkileri de, bu yükün gelecekteki tahminlerine yansıtılması gereken yeni bir boyut. (KÖ)