* Fotoğraf: Orhan Kuzu - Karabük / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
COVID-19 vakalarının artışa geçmesiyle, sonbaharda “dördüncü pik” konuşulmaya başlandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıların yaptırılarak riskin en az düzeye indirilmesi uyarısında bulundu.
TIKLAYIN - “İktidar pandemiyi yönetmiyor, ölümlere neden oluyor”
Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Adıyaman ve Kahramanmaraş, çok yüksek riskli il (kırmızı) kategorisinden yüksek riskli il (turuncu) kategorisine geçti. Aşılarımızı yaptırarak riski en az düzeye indirelim” diye yazdı.
İkinci doz ortalaması yüzde 38.21
TIKLAYIN - Son 24 saatte 16 bin 809 vaka, 63 ölüm
Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 224 bin 198 test yapıldığını, 16 bin 809 kişiye COVID-19 tanısı konduğun, 63 kişinin COVID-19 nedeniyle öldüğünü ve 1 milyon 323 bin 982 doz aşı uygulandığını açıkladı.
TIKLAYIN - Dr. Altındiş: Türkiye 4. zirvenin yükselişi içinde
Türkiye’de toplamda 67 milyon 466 bin 786 doz COVID-19 aşısı uygulandı.
18 yaş üstü nüfusa göre birinci doz Türkiye ortalaması yüzde 64.00, ikinci doz ortalaması yüzde 38.21 oldu.
TIKLAYIN - Bilim Kurulu üyesinden “sonbahar” uyarısı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor, vakalarımız hızla yukarı doğru tırmanmaya başladı” açıklamasını yapmıştı: “Vakalar artar, bunun hastaneye yansımaları öyle hemen olmaz. Yaklaşık bir 7-10 gün sonra hastane başvurularımız artmaya başlar. Sonra servis, yatış sayılarımız, arkasından yoğun bakım rakamlarımız, en son da ölüm rakamlarımız büyümeye başlar.”
“Devlet aşılamada yetersiz kaldı”
Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, günlük vakaların yeniden 17 bine yaklaşmasına ilişkin, “Biz sonbaharda dördüncü yükselişi bekliyorduk ama böyle giderse ona bile kalmayacak gibi gözüküyor” diyerek yaz sonuna doğru bir pik olabileceğini belirtti.
Sağlık Bakanı’nın attığı tweet’lerle salgınla mücadele edilemeyeceğini söyleyen Ökten; maske kullanımının önemini anımsatan reklamlar yapılmasını ve yurttaşlara aşının etkisini detaylarıyla anlatan veriler paylaşılmasını önerdi.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Ökten, Bakanlığın aşılamada da yetersiz kaldığını belirtti: “Özellikle doğuda aşılama çok düşük. Devlet burada gerekirse bire bir kişilerin yanına gitmeli. Gerekirse anadilde anlatımlar yapmalı. Bunun yanında aşı olan kaç kişi hasta oldu, kaç kişi hastaneye yattı gibi verilerin paylaşılması ikna için çok etkili olur. Bu veriler insanları aşıya teşvik eder.”
BirGün gazetesinin haberine göre de, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, karantina koşullarına uymayan kişilerin zorunlu izolasyona alındığı öğrenci yurtlarının 31 Temmuz'a kadar tahliye edilmesini istedi. (AS)