* Fotoğraf: AA
Yapılan yeni bir araştırma, Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşılarının iki dozda koronavirüsün daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta varyantına karşı, bir önceki Alfa varyantına karşı olduğu seviyeye yakın derecede etkili olduğunu gösterdi.
New England Journal of Medicine tıp dergisinde yayımlanan araştırma, İngiltere'nin kamu sağlığı kurumu PHE'nin mayıs ayındaki bulgularını doğrular nitelikte sonuçlandı.
T24’ün aktardığına göre, Pfizer/BioNTech aşısının Alfa varyantına karşı iki dozda yüzde 93,7 oranında, Delta varyantına ise yüzde 88 oranında etkili olduğu belirtildi.
AstraZeneca etkisi
AstraZeneca aşısının ise Alfa varyantına karşı yüzde 74.5 oranında, Delta varyantına karşı yüzde 67 oranında etkili olduğu belirtildi.
PHE daha önce iki aşının da tek dozda Delta varyantının semptomatik vakalarına karşı yüzde 30 dolaylarında etkili olduğunu belirtmişti.
Delta varyantı
Koronavirüsün mutasyona uğramış bu varyantı ilk kez Ekim ayında Hindistan'da tespit edildi.
İngiltere'de bilim insanları, B.1.617.2 olarak bilinen Delta varyantının, kış aylarında vakalarda görülen hızlı artışın arkasındaki ve ilk kez İngiltere'nin doğusunda bulunan Kent bölgesinde tespit edilen Alpha varyantından daha hızlı yayıldığını söylüyor.
DSÖ Bilim Şefi Dr. Soumya Swaminathan, Covid-19'un Delta varyantının orijinalinden yaklaşık 2 kat daha bulaşıcı olduğunu ifade etmişti.
Delta plus ise virüsün daha kolay yayılacağını ve antikor tedavisine karşı daha dirençli olabileceğini gösteren araştırmalara dayanarak DSÖ tarafından “endişe verici varyant” kategorisinde değerlendiriliyor.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, yaptığı araştırmalar neticesinde iki varyantın da tek doz aşı alan kişilerde bulaşıcı olabileceğini ve iki dozun daha yüksek koruma sağladığını açıklamıştı.
İsrail örneği
Ülkedeki bütün nüfusu aşılayan İsrail'de Delta varyantı nedeniyle koronavirüs vakalarındaki artış devam ederken, 25 Haziran itibariyle kapalı alanlarda maske zorunluluğu geri getirilmişti.
Hükümet yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmış, BioNTech aşısının vakaları önlemedeki etkinliğinin 6 Haziran'dan itibaren yüzde 64'e gerilediğini ve aşının düşen koruyuculuk oranının Delta varyantı kaynaklı olduğu ihtimali üzerinde durulduğunu açıklamıştı.
(TP)