* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesinin çevrim içi düzenlediği "Kovid-19 Güncelleme; Aşılar, Mutasyonlar ve Delta Varyantı" başlıkla programa katılan Prof. Dr. Gülay Korukluoğlu, "Ülkemizde Sars-Cov-2 Varyant Sürveyan Çalışmaları" isimli sunum yaptı.
Henüz delta varyantı vakalarıyla ilgili net sayı veremeyeceğini belirten Korukluoğlu, delta varyantının orijin virüsten yüzde 60, İngiltere varyantından yüzde 50 daha bulaşıcı olduğuna dikkati çekti.
"Şuna inanıyorum ki, delta varyantı ağustos ayı içerisinde vakaların yüzde 80'ini kapsayacak." ifadesini kullanan Korukluoğlu, aşılanmanın yanında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Önemli olan hastanelerdeki doluluk”
AA'nın aktardığına göre, Prof. Dr. Korukluoğlu, İsrail'in aşılamanın en iyi yapıldığı ülkelerden biri olduğunu ama delta varyantının artmaya başlamasının en önemli nedeninin, maske kuralını iptal etmeleri olduğunu, o yüzden maske kuralını geri getirdiklerini belirtti.
Delta varyantının hızlı yayılmasının beklenmedik bir şey olmayacağını ifade ederek şunları söyledi:
"Benim açımdan önemli olan ise bunun ne kadar yatakta tedaviye ya da ölüm oranına sebep olabileceğidir. Bildiğim delta vakalarda kötü bir geri bildirim yok. Pozitiflik oranları ülkemizde hala düşük. İngiltere'de de vaka sayıları artıyor ama hastanelerdeki doluluk oranları düşüyor. Bizim açımızdan en önemli şey budur, aşıdan beklediğim en büyük fayda da bu olacaktır.”
TIKLAYIN - Maske, mesafe, hijyen, iyi de yeterli mi?
Türkiye'de delta varyantı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Haziran tarihli açıklamasında Koca, Türkiye'de 26 ilde 224 Delta varyantı vakası bulunduğunu aktarmıştı. Vakalardan 134'ünün İstanbul'daolduğunu söylemişti.
Bakan Koca,6 Temmuz tarihli açıklamasında ise 3 ilde toplam 3 kişide Delta plus varyantı görüldüğünü aktardı. Şehirlerden birinin İstanbul olduğunu belirtirken diğer 2 şehir hakkında bilgi vermedi.
İsrail örneği
İsrail'de Delta varyantı nedeniyle koronavirüs vakalarındaki artış devam ederken, 25 Haziran itibariyle kapalı alanlarda maske zorunluluğu geri getirilmişti.
Hükümet yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmış, BioNTech aşısının vakaları önlemedeki etkinliğinin 6 Haziran'dan itibaren yüzde 64'e gerilediğini ve aşının düşen koruyuculuk oranının Delta varyantı kaynaklı olduğu ihtimali üzerinde durulduğunu açıklamıştı.
Delta varyantı
Koronavirüsün mutasyona uğramış bu varyantı ilk kez Ekim ayında Hindistan'da tespit edildi.
İngiltere'de bilim insanları, B.1.617.2 olarak bilinen Delta varyantının, kış aylarında vakalarda görülen hızlı artışın arkasındaki ve ilk kez İngiltere'nin doğusunda bulunan Kent bölgesinde tespit edilen Alpha varyantından daha hızlı yayıldığını söylüyor.
DSÖ Bilim Şefi Dr. Soumya Swaminathan, Covid-19'un Delta varyantının orijinalinden yaklaşık 2 kat daha bulaşıcı olduğunu ifade etmişti.
Delta plus ise virüsün daha kolay yayılacağını ve antikor tedavisine karşı daha dirençli olabileceğini gösteren araştırmalara dayanarak DSÖ tarafından “endişe verici varyant” kategorisinde değerlendiriliyor.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, yaptığı araştırmalar neticesinde iki varyantın da tek doz aşı alan kişilerde bulaşıcı olabileceğini ve iki dozun daha yüksek koruma sağladığını açıklamıştı.
(TP)