Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul, Bakırköy Meydanı’nda “İşimizi geri istiyoruz” eylemi yapan iki öğretmen Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat’a verilen idari para cezaları mahkemelerce iptal edildi.
Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliği ile Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği, sokağa çıkma yasağının, kanunla düzenlenmiş bir yasak olmadığına, bu sebeple ceza da kesilemeyeceğine hükmetti.
Hakimlik ayrıca, 3 bin 150 liralık para cezasının neden en üst sınırdan kesildiğine de bir açıklama getirilmediğini ekledi.
TIKLAYIN - “İşimi istiyorum” eylemcilerine “haksız gözaltı” tazminatı
Pandemi tedbirleri bahanesiyle ceza kesiliyor
Öğretmenler Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat, ihraç edilmelerinden bu yana Bakırköy Meydanında eylem yapıyor. Bu süre içerisinde birçok kez gözaltına alınıp tutuklandılar.
Yargılandıkları davalardan beraat ettiler ancak polis halen Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. Maddesine* dayanarak, pandemi tedbirlerine uymadıkları iddiasıyla eylem yapan öğretmenlere para cezası kesmeye devam ediyor.
Kesilen son iki para cezasıyla ilgili de Nursel Tanrıverdi'nin avukatı Ferdi Yamar aracılığıyla yaptığı itirazlar sonucu, hakimlikler cezaları iptal etti.
TIKLAYIN - Mahkemeler de hemfikir: Cezalar hukuksuz
TIKLAYIN - “Polisin ‘sokaktaki vatandaşa’ ceza kesme yetkisi yok”
“Tedbirlere uymamak zorunluluk değil”
Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Yusuf Sıbıç’ın iptal kararında, Anayasa’nın “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir” şeklindeki 13. Maddesi hatırlatıldı.
Hakimlik, para cezasına dayanak gösterilen Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. Maddesindeki sınırlamalar içerisinde “karantina zorunluluğunun bulunmadığı” belirtildi:
“1593 sayılı (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun) 232. Maddesinde bu kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket edenlere veya zorunluluklara uymayanlara idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiş olduğundan salgın veya bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında COVID-19 nedeniyle karantina tedbirlerine uymamanın, 1593 sayılı kanunda açıkça düzenlenen bir zorunluluk olmadığından, bahse konu eylem nedeniyle 1593 sayılı kanunun 232. Maddesinin uygulanması mümkün olmayacaktır.”
“Polis tutanağı ihlali ortaya koymuyor”
Hakimlik ayrıca, cezaya konu edilen polis tutanağının da uygunsuz olduğunu ifade etti:
“İdari para cezasına dayanak ihlalin niteliğine, eylemin gerçekleşme şekline dair somut veriler içeren, ayrıntılı şekilde ihlali ortaya koyan denetime elverişli tutanağın da Hakimliğimize ibraz edilmemiş olması karşısında itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına dair karar verilmiştir.”
“Kanundaki yasaklar arasında değil”
Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimi Turgut Aydın’ın aynı yöndeki 21 Haziran 2021 tarihli kararında da Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. Maddesinde sıralanan yasaklar içerisinde sokağa çıkma yasağının olmadığı belirtildi:
“1593 sayılı (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun) 72. Maddesinde uygulanabilecek tedbirlerin sınırlı olarak sayıldığı, söz konusu tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı tedbirinin yer almadığı görülmektedir.
“Ceza neden en üst sınırdan uygulandı?
Kararda ayrıca, 3 bin 150 liralık para cezasının en üst sınırdan uygulanmasına da neden gösterilmediği ifade edildi:
“İdari para cezasına dayanak ve denetime elverişli tutanakların dosyaya ibraz edilmediği, gerekçe gösterilmeden cezanın üst sınırdan uygulandığı, itirazın haklı olduğu sonuç ve kanaatine varılmakla, itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.”
* Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. Maddesi:
“57 nci maddede zikredilen hastalıklardan biri zuhur ettiği veya zuhurundan şüphelenildiği takdirde aşağıda gösterilen tedbirler tatbik olunur:
1 - Hasta olanların veya hasta olduğundan şüphe edilenlerin ve hastalığı neşrü tamim eylediği tetkikatı fenniye ile tebeyyün edenlerin fennen icap eden müddet zarfında ve sıhhat memurlarınca hanelerinde veya sıhhi ve fenni şartları haiz mahallerde tecrit ve müşahede altına vaz'ı.
2 - Hastalara veya hastalığa maruz bulunanlara serum veya aşı tatbikı.
3 - Eşhas, eşya, elbise, çamaşır ve binaların ve fennen intana maruz olduğu tebeyyün eden sair bilcümle mevaddın fenni tathiri.
4 - Hastalık neşreden haşarat ve hayvanatın itlafı.
5 - Memleket dahilinde seyahat eden eşhasın icap eden mahallerde muayenesi ve eşyalarının tathiri.
6 - Hastalığın sirayet ve intişarına sebebiyet veren gıda maddelerinin sarf ve istihlakinin men'i.
7 - Dahilinde sari ve salgın hastalıklardan biri zuhur eden umumi mahallerin tehlike zail oluncaya kadar set ve tahliyesi.
(AS)