*Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 Nisan’da yeni yaş grupları için aşılamaya geçildiğini söyledi ancak randevular kapalı, sırası gelenler randevu alamıyor.
Koca, salı günü aşı takvimine ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin elinde 8 milyon doz aşı kaldığını, Sinovac’ın Çin hükümetinin Türkiye'den talepleri nedeniyle taahhüt ettiği takvime uymadığını belirtti.
Aşı temininde yaşanan sıkıntı zaten yavaş giden aşılamayı daha da yavaşlattı ve günlük 1 milyonun üstünde olması gereken aşılama toplam 30-40 binlere kadar düştü.
Aşılamada gelinen noktayı İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Kutbettin Demir, bianet’e değerlendirdi.
Dr. Demir, Sinovac aşılarının temin edilmesiyle ilgili yaşanan sorun nedeniyle ellerinde az sayıda aşı bulunduğunu söyledi.
TIKLAYIN-Dr. Recep Koç: Bu hızla aşılama 2022'den önce bitmez
"Yeni aşılama yapamıyoruz"
“Sağlık Bakanlığı sadece ikinci doz için bekleyen hastalara randevu açıyor” diyen Dr. Demir, şöyle devam etti: “Çünkü elde az sayıda aşı kaldı. Aile Sağlığı Merkezlerinde de Sinovac aşısı yapılıyor, Biontech aşısı çok az ve sadece belli hastanelerde yapılıyor. Aşı sayısı az olduğu için birkaç haftadır yeni aşılama yapamıyoruz. Şu an 55 yaş üstüne randevu açıldı ama randevu verilmiyor ve yeni grup Aile Sağlığı Merkezlerinde aşı yaptıramıyor."
TIKLAYIN-TIKLAYIN- "Üçüncü dalga çok hızlı ilerliyor, kaotik bir duruma yol açabilir"
"Güney Afrika varyantı risk oluşturuyor"Dr. Demir, yaygın aşılama yapılmadığı takdirde varyantların hızla yaygınlaşacağını belirtti ve ekledi: "Aşılama olmazsa Brezilya ve Güney Afrika varyantları da artacak. Şu an İngiliz varyantının bulaştırıcılığı çok yüksek ve daha sık bunu görüyoruz. Ama özellikle Güney Afrika varyantı büyük bir risk oluşturuyor, bulaştırıcılığı yüksek, bulaştırıcılığı yüksek olunca ölüm oranı da yüksek oluyor. "İleride olabileceklerin riskini almamalıyız bu nedenle aşılamayı artırmalıyız. Yaygın aşılama yapılmazsa Hindistan'da olduğu gibi Türkiye'ye özgü çok tehlikeli bir mutasyonla karşılaşabiliriz. Bu kadar hasta vaka varken bu risk her zaman mevcut. Çünkü virüs ne kadar çok konak bulursa kendini değiştirme, geliştirme ve daha tehlikeli hale getirme olasılığı o kadar artıyor." |
TIKLAYIN-Prof. Şenol: Umarım Hindistan'ın düştüğü hataya düşmeyiz
"Günlük 40-50 bin aşı yapıyoruz"
Tam kapanmada başarılı olmanın temel şartının aşılama olduğunu vurgulayan Dr. Demir, "Normalde aile sağlığı merkezlerinin günlük 500 bin aşılama yapma kapasitesi var, hastanelerle birlikte bu sayı günlük 1 milyonu bulabilir ama günlük 40-50 bin aşı yapıyoruz, 100 bini bulmuyor. Bu oran çok düşük. Kapanmanın başarılı olması için 20 gün içinde ciddi aşılama yapmamız gerekiyor ama yeni aşı gelmezse bu şans elimizde kayacak gibi görünüyor" dedi.
TIKLAYIN-"Aşı etkisini yitiriyor, sağlık çalışanları yeniden aşılanmalı"
"Aşılama yıllar sürebilir"
Dr. Demir, aşılamanın bu hızla devam etmesi halinde birkaç yıl sürebileceğini söyledi: "Aile Sağlığı Merkezlerimiz hafta sonu çalışmadığı için özellikle hafta sonu aşılama çok düşüyor. Hastanelerde aşı yapıldığına dair yeterince bilgilendirme yapılmıyor, bu da aşılama hızını etkiliyor. Böyle devam ederse aşılamanın yıllar süreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
"Ayrıca aşının koruyuculuğunun 6 ay olduğu varsayılıyor. Ek dozlar yapılması gerekecek. Bu nedenle kısa sürede aşı yapmamız gerekiyor günlük 1 milyon doza ulaşmalıyız." (RT)