“Benim temel hedefim şu: Mayıs, en geç haziran sonu 40 yaş üstünün aşılanmasını tamamlamak. İkinci hedefimiz ise şu: Temmuza kadar 20 yaş üstünü aşılamak. Bütün uğraşımız bu iki temel hedefi yakalamak için. Buna çabalıyoruz.
“Zorluklar var, biliyorum. Ama ben sonuç alacağımıza inanıyorum. Haziran sonu itibariyle 40 yaş üstünü her şartta aşılayabileceğimize inanıyorum”
Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, bugünkü köşesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile salgına ilişkin yaptığı görüşmeye yer verdi. Yukarıdaki sözler de Bakan Koca’nın aşılamaya ilişkin açıklamaları.
Aşılamaya dair daha önce de birçok kez tarih veren Bakan Koca’nın Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamaları ve aşılamada hangi noktada olduğumuzu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Komisyonu Üyesi Dr. Recep Koç ile konuştuk.
TIKLAYIN-"4 haftalık tam kapanmaya gidilmeli, test sayısı arttırılmalı"
"Aşılamada geç kalındı"
Dr. Koç, Bakan’ın şu ana kadar verdiği tarihlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini hatırlatıyor ve “Şu anki hızla Bakan’ın söylediği tarihler çok zor. Dün itibarıyla yapılan aşı miktarı 240 bin doz. Bu aşılamayla bu nüfus bitmez” diyor.
Birinci ve ikinci doz aşılamadan 15 gün sonra bağışıklık oluştuğunu belirten Dr. Koç, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “İkinci doz aşıyı 28 gün sonra yapıyoruz. Bağışıklık 15 gün sonra oluşuyor yani ilk dozdan 45 gün sonra.
"Zaman yok, salgın pik yaptı, mayıs ayında yapılacak bir aşının şu anki duruma ya da salgını durdurmaya bir etkisi yok. Aşılamada geç kalındı. Toplum sürü bağışıklığına bırakıldı.
TIKLAYIN-"Kontrollü normalleşme için aşılama zorunlu"
"85 günde günlük 215 bin aşı yapıldı"
“85 günde günlük ortalama 215 bin doz yaptık. Bir ve ikinci dozların toplamı dün (8 Nisan) itibarıyla 242 bin. Bu sayılarla toplumun yüzde 60’ını veya 70’ini aşılayamazsınız. Bu hızla aşılama 2022’den önce bitmez.
"Kampanyalar yapılmalıydı, aile sağlığı merkezleri, hastaneler her yerde merkezler kurulacak ve çok hızlı şekilde aşı lojistiği sağlanacaktı ve yapılacaktı.”
TIKLAYIN-TTB: Türkiye'de 100 binden fazla kişi salgından öldü
"Randevularda sorun var"
Dr. Koç, aşı temininde de sorun yaşadığını ve randevu alıp aşı olmak için gelen kişileri göndermek zorunda kaldıklarını söylüyor: “Son 15 gündür gerekli aşıların teminin de bile sorun yaşıyoruz. Her gün 4-5 kişiyi göndermek zorunda kalıyorduk.
"İki gündür rahatız ama geçtiğimiz hafta aşı yetmiyordu. Aynı güne randevu verilmiyor. Bir sonraki güne ya da birkaç gün sonraya veriliyor. Ankara, o il ya da ilçede bir gün sonra ne kadar aşıya ihtiyaç olduğunu biliyor ama aşı gelmiyor. Aşıları yetiştiremediler.
"Şu an randevularda sorun var. Vatandaşlar randevu almakta zorlanıyor. 182’ye ulaşamıyor. MHRS veya e-nabızdan da randevu almakta zorlanıyor."
TIKLAYIN-"Yoğun bakım yatakları doldu yenilerini açıyoruz"
"İstabul'da aşılama yüzde 7,5"
Vakaların en yüksek olduğu iller arasında yer alan İstanbul'daki aşılama oranına değinen "85 günde İstanbul'da günlük ortalama 34 bin aşı yaptık" diyor ve ekliyor:
"İki dozu yapılan Türkiye'de yüzde 9'da kaldık, İstanbul'da ise, yüzde 7,5. İstanbul'da birinci doz, 1 milyon 730 bin kişiye yapıldı, ikinci doz da 1 milyon 160 kişiye yapıldı.
"Yani şu an 1 milyon 160 kişinin bağışıklığı var. Bu da İstanbul nüfusuna göre yüzde 7,5 buçuk oluyor. En az yüzde 60'ın bağışıklık kazanması gerekiyor ama İstanbul'da daha 1 milyonda kaldık. Önümüzü görebilmemiz için aşılamanın hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor."
TIKLAYIN- "Üçüncü dalga çok hızlı ilerliyor, kaotik bir duruma yol açabilir"
"Pik yapmadı, vakalar patladı"
"Böyle gidersek İngiltere, İsveç, Fransa’nın geçtiğimiz yıl yaşadıklarını yaşayacağız" diyen Dr. Koç, Avrupa'nın birçok ülkesinde yeni yıldan sonra aşılama ve tedbirlerle salgının kontrol altına aldığını vurguluyor: "Avrupa'da sayılar düştü. Bizde gerçek sayılar da gizleniyor.
"Test sayısı arttıkça vaka sayısı artacak demiştik, şu an testler 300 binlere çıktı vaka sayıları da arttı. Test sayılarımızda pozitif çıkma oranı yüzde 18. Bu sayı çok yüksek bunun yüzde 5’lerin altına düşmesi gerekiyor.
"Şu an pik yaptı diyemiyoruz vakalar patladı. Fakat buna rağmen ölüm oranları çok düşük görünüyor. Avrupa ortalamasının altında. Avrupa’da vefat sayıları yüzde 2,5-3’lerdeyken biz de resmi sayılara göre ölüm sayıları yüzde biri geçmedi."
TIKLAYIN-"İstanbul'da pandemi servisleri doldu, yenileri açılıyor"
"Yoğun bakımlar nerede boş?"
TTB Aile Hekimliği Kolu’nun yaptığı anketleri ve Sağlık Bakanlığının verilerini karşılaştıran Dr. Koç, vaka sayılarının hemen hemen yaptıkları anketlerde çıkan sonuca yakın olduğu söylüyor.
"Ancak özelllikle yoğun bakım yatak sayılarında ciddi farklar olduğunu belirtiyor: Bakanlık tüm Türkiye’deki özel hastanelerin de yataklarını bu sayının içine koyuyorlar ve yatak boş gözüküyor.
TIKLAYIN-Covid-19 risk haritası güncellendi: İstanbul artık kırmızı
"Oranlarda aldatmaca var"
"Şu an Antep, Urfa, Diyarbakır burada vaka sayıları düşük. Halbuki Marmara, Trakya, Karadeniz çok fazla pik yaptı. Ankara, İzmir’de de yükselmemeler başladı. Oranlarda aldatmaca var.
"İstanbul’un hastane doluluk oranlarını istiyoruz ama alamıyoruz. İller bazında oranları bilmiyoruz. Bakanlık yoğun bakımları doluluk oranının yüzde 65 olduğunu söylüyor.
"Yüzde 35 nerede boş? İstanbul’da değil, İstanbul yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90’ları aştı. Ayrıca bütün yoğun bakımları Covid’e ayıramayız, diğer hastaların da yoğun bakım ihtiyacı var."
TIKLAYIN-Prof. Dr. Bulut: Bütün mezarlıklarda iki kat defin var
"58 ilde ölümlerde artış var"Son olarak vefat sayılarına dikkat çeken Dr. Koç, "ölümlerin Bakanlığın verdiği sayının 2,5-3 katına tekabül ettiğini" belirtiyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği sayılara göre son bir yıldır, Bakanlığın verdiği vefat sayılarının üç katı ölüm var. 58 ilde yapılan bir yıllık istatiğe göre; ölümler bakanlığın verdiği sayının 2,5-3 katına tekabül ediyor. "İBB'nin son beş yıllık ölüm sayılarına baktık, son bir yıldır bazı aylarda 2 kat bazı aylarda 3 kata varan artışlar var. 2020 yılına kadar yıllık ölüm sayıları aşağı yukarı birbirinin aynısı. "Köyleri kayıt altına bile alamıyoruz""2020 yılının mart ayından itibaren bir anda fazla ölümler var. Bu da Bakanlığı verdiği sayıların üç katı. Mesela sokağa çıkma yasakları nedeniyle trafik kazaları ölümleri azaldı, bazı kazalara bağlı ölümler azaldı. Ölümlerin daha az olması gerekirken artış var. "DSÖ'nün ICD (hastalıkların ve sağlık sorunlarının uluslararası sınıflama sistemi) kodlarının uygulanması istendi. Ama Türkiye bu kodlara uymuyor, sadece PCR pozitiflerin ölümlerini 'Covid nedeniyle öldü' diye kayıtlara geçiriyoruz. Kırsal bölgelerde, köylerde, Covid nedeniyle evlerinde yaşamını yitiren insanları kayıt altına bile alamıyoruz." |
(RT)