* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici "Sağlık Bakanı Koca'nın bir yıllık aşı sicili: Yerli aşı stratejisi çöktü, aşılama hedefi üç ay ertelendi" başlıklı yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Covid-19 aşısı tedarik süreciyle ilgili açıklamalarını ele aldı.
Bakan Koca'nın yerli aşının Nisan 2021'e hazır olacağı açıklamalarını ve tarihin ötelendiğini hatırlatan Bildirici, aşılamayla ilgili hedefin gerçekleşmediğini belirtti.
TIKLAYIN - Türkiye'nin salgın yılı: Başarı mı, başarısızlık mı?
Sinovac aşısı hakkındaki açıklamalardaki çelişkiye de vurgu yapan Bildirici, "Hani 550 bin doz Biontech aşısı gelecekti" diye sordu.
Sağlık Bakanı Koca’nın bir yıl içerisinde Covid-19 aşısı konusunda bir dediğinin diğerini tutmadığını ve Koca’nın bizzat kendi açıklamalarının aşı stratejisinin çökmüş olduğunu kanıtladığını belirten Bildirici bunun nedenlerini şöyle açıkladı:
Yerli aşı çalışmaları
"Çünkü Bakan Koca, Ekim 2020’den itibaren yerli aşı çalışmaları hakkında açıklamalar yapmış, Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen aşının Faz 2 aşamasına geldiğini, altı aşı adayının da Faz 1 aşamasında olduğunu duyurmuştu.
“1 Aralık 2020’de yaptığı açıklamada ise 'Pfizer'in aşısıyla ilgili de yerli aşımız nisan ve sonrası dönemde devreye gireceği için nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri bütün aşıyı alma şeklinde bir yaklaşımımız oldu' demişti.
“Bu da Bakan Koca’nın aşı tedarik sürecini yönetirken yerli aşının nisan 2021’de devreye gireceği beklentisiyle hareket ettiğine işaret ediyor. Hatta Koca, son olarak da 11 Mart’ta 'Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız' diye konuştu.
TIKLAYIN - Koca: Aşıya 11 Aralık'tan itibaren başlama hazırlığındayız
“Ekimden önce mümkün görünmüyor”
“Ancak Erciyes Üniversitesi’nde üretilen aşının Faz 2 aşaması halen sürüyor. Üniversite Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çalış, 12 Mart’ta 'Faz 2 aşılaması nisan sonuna doğru biter diye ümit ediyorum' açıklaması yaptı.
“Bu durumda Faz 3 çalışmalarının ekim ayından önce bitmesi mümkün görünmüyor. Çünkü Sinovac aşısının Hacettepe Üniversitesi’ndeki Faz 3 çalışmaları 17 Eylül 2020’de başlamış, 12 Mart 2021’de sonuçları açıklanmıştı. Sinovac çalışmaları 5,5 ay kadar sürdüğüne göre yerli aşı için de yaklaşık bir o kadar zaman gerekecek."
"Aşılama hedefini üç ay erteledi”
"Sağlık Bakanı Koca’nın aşılamayla ilgili hedefi ve açıklamaları da gerçekleşmedi" diyen Faruk Bildirici, Bakan Koca'nın 25 Şubat günü “Toplamda baktığımızda 52,5 milyon insanımız, 20 yaşın üzerinde herkesi yapabilir duruma gelmiş olacağız. Ne zamana kadar? En geç mayıs ayına kadar bitirmek istiyoruz, hazirana gelmeden bu sayıyı yakalamak istiyoruz” açıklamasını ve 11 Mart’ta “Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak” yaptığı açıklamayı hatırlattı.
Koca’nın “sağlık kurumlarının günde 1 milyon kişiyi aşılama kapasitesi bulunduğu” yönündeki açıklamalarının dikkate alındığında bugüne değin aşılananların sayısının 30-40 milyonu bulması gerektiğini ancak aşılananların sayısının 11 milyon düzeyinde kaldığını belirten Bildirici, açıklamaların aşı tedarik sürecinde aksamalar olduğunu ve Bakan Koca’nın sözünü ettiği miktarda aşının Türkiye’ye gelmemiş olabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti.
"Sinovac açıklamaları çelişkili"
Koca'nın Çin’den ne kadar aşı geleceği, aşıların geliş tarihleri ve yapılan anlaşmayla ilgili birbirinden farklı açıklamalar yaptığını da hatırlatan Bildirici, şunları söyledi:
"Bakan Koca, ilk açıklamalarında Sinovac ile Aralık-Ocak-Şubat aylarında 50 milyon doz satın almak için sözleşme imzalandığını söylemişti. Bakanın söylemine göre, şubat ayı sonuna kadar 50 milyon doz aşı Türkiye’ye gelecekti.
“Ama bu kadar aşının gelmediği Bakan Koca’nın bizzat kendisinin sözlerinden anlaşılıyor. Zira 10 Şubat’ta gelen aşı miktarının 15 milyon doz olduğunu söyledi. Oysa kendisinin açıklamalarına göre o tarihe kadar gelen aşı en az 30-40 milyon doz olması gerekiyordu!"
"Hani 550 bin doz Biontech aşısı gelecekti?"
Bildirici, Koca’nın BioNTech/Pfizer aşısıyla ilgili sözlerindeki tutarsızlıklara da vurgu yaptı:
"Ocak ayı başına kadar en az 550 bin doz BioNTech/Pfizer aşısının Türkiye’ye gelmiş olması gerekiyordu. Bu miktar mart ayı sonuna kadar da 4, 5 milyonu bulacaktı.
“Bakan Koca bu şekilde anlaşma yapıldığını defalarca açıklamıştı. Halbuki bugüne değin Türkiye’ye tek doz BioNTech/Pfizer aşısı geldiği yolunda bile bir bilgi, bir açıklama yok.”
(TP)