* Fotoğraf: TTB
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri, “Yeni Kontrollü Normalleşme İçin Aşılama Yapılması ve Önlemlerin Alınması” Covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel başkanları Selma Atabey ve Hüsnü Yıldırım katıldı.
Toplantıda konuşan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, normalleşme kararının erken alındığını, kontrollü adımlar için aşılama yapılmasının ve önlem alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.
TIKLAYIN - 10 soruda "Kontrollü normalleşme" süreci
“Sağlık çalışanlarının tedirginliği arttı”
Toplantıda söz alan Selma Atabey mutant virüsler yaygınlaşırken tedbirlerin gevşetilmesinin ve Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf bir biçimde bilgi paylaşımı yapmamasının sağlık çalışanları arasındaki tedirginliği artırdığını söyledi.
Önümüzdeki dönem Covid-19 dışı hasta gelişlerinin artacağına dikkat çeken Atabey, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipmanlardan ek ödemelere, çalışma saatlerinden Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesine kadar hakları için mücadeleyi sürdüreceğini ifade etti.
Hüsnü Yıldırım da siyasal iktidarın pandemiyle mücadeledeki “eşitlikten yoksun” tavrını eleştirdi. AKP’nin siyasal çalışmalarını sürdürürken, toplumsal kesimlerin önüne engel çıkardığını belirten Yıldırım, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan renkli haritada bunun sonuçlarının görülebileceğini kaydetti.
Bulut: Aşılama 2-4 yıl sürebilir
Toplantıda sağlık emek ve meslek örgütleri adına ortak basın açıklamasını Dr. Vedat Bulut okudu. Bulut, yapılan toplam aşı sayısının bağışıklama oranını ifade etmediğini vurgulayarak şunları söyledi:
“9 milyon aşıyla nüfusun yüzde 10’u bağışıklanmış değildir. Ancak 2 milyon yurttaşımıza ikinci doz aşı yapılmıştır ve aşılanmanın üzerinden 2 hafta geçtikten sonra toplumun sadece yüzde 2 kadarı bağışıklanmış olacaktır.
TIKLAYIN - 80 milyonun 3,5 milyonu aşılandı
“Toplumsal bağışıklığın elde edilmesi için en az yüzde 70’lik toplum nüfusunun bağışıklanması gerekir. Aşılamanın başladığı 13 Ocak 2021’den bu yana 7 hafta geçmiştir. Aşılama hızı böyle devam ederse, yüzde 70’lik oranın yakalanması için aşı mücadelesi 2-4 yıl kadar daha sürecek demektir.”
“Erken karar alındı”
1 Haziran 2020’deki “normalleşme” kararlarına değinen Bulut, yeni kararların da o zamanki gibi erken alındığını ifade etti:
“Sosyal devlet ilkelerine uygun bir şekilde 14-28 gün kapanmayı uygulamamış, sonuçta resmi rakamlarla bile 3 milyona yakın yurttaşımız hasta olmuş, 30 bine yakın yurttaşımız yaşamını kaybetmiştir. Epidemiyolojik çalışmalar bu rakamların çok daha üzerinde hasta olduğunu ve fazladan ölümlerin açıklanamadığını göstermektedir.”
“Görüş alışverişi yok”
“Yeni kontrollü normalleşme” kararları içerisinde yer alan “yerinde karar” uygulamasını bir yandan yerinde bulan Bulut, olumsuzlukları da şöyle anlattı:
“İllerde il hıfzıssıhha kurulları ildeki tüm paydaşlarıyla, yani meslek örgütleri, sağlık çalışanlarının sendikalarıyla masaya oturup işbirliği, görüş alışverişi yapmamaktadır. Sağlık çalışanlarının sahadan gözlemleri kararlara yansımamakta, aksine sahte üretilmiş rakamlarla pandemide yönetimsizliğin-kötü yönetimin üzeri örtülmektedir.”
“4 kişilik bir ailede her ay en az 100 TL masrafı”
Günlük açıklanan vaka-hasta sayısının 10 bini aştığını dile getiren Bulut, “Yoksulluktan, işsizlikten mustarip olan halk maskeye ayıracak parayı bulamamakta, evine ekmek götürmek için çalışmak zorundadır. Dört kişilik bir ailenin aylık maske masrafı en az 100 TL’dir. Bu gerçekleri görmeyenler yurttaşlarımızın günlük hayatlarının her anında temizlik, maske ve mesafe denilen salgın tedbirlerine uymasını beklemektedir” dedi.
TIKLAYIN - 11.520 vaka, 689 hasta, 65 ölüm
14-28 gün kapanma
Bulut şu önerileri sundu:
- Hızla 120-150 milyon doz aşı temin ederek toplumda aşı yaygınlaştırılmalı.
- Aşıya adil ve eşit erişim ile toplumsal bağışıklık sağlanmalı.
- Aşılama yaparken sosyal devlet ilkeleriyle yurttaşlara mali yardım sağlanarak 14-28 gün bireysel hareketliliğin korunduğu toplumsal kısıtlamaların getirildiği bir kapanma uygulaması yapılmalı.
İmzacılar
Dr. Vedat Bulut’un okuduğu basın açıklamasında imzası olan kurumlar şöyle:
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş Sendikası, Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der) ile Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHU-Der).
(TP)