İnceleme ekibinden doktor Peter Daszak karantina sürecini Twitter'dan böyle paylaştı.
Koronavirüsün yeni türü SARS-COV-2 (Covid-19 hastalığına sebep olan) bilinen çıkış noktası Çin'e giden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ekibi, karantinadan çıkıp Wuhan kentinde koronavirüsün kökenlerine ilişkin uzun zamandır beklenen araştırmasına başlayacak.
Bilim insanları araştırma enstitülerinden, hastanelerden ve ilk salgınla bağlantılı deniz ürünleri pazarından insanlarla röportaj yapmaya başlayacak.
Araştırmaları Çinli yetkililer tarafından sağlanan kanıtlara dayanacak. Bu ziyaret, DSÖ ile Pekin arasında aylar süren müzakerelerin ardından geldi.
"Dünya buna odaklı"
Hollandalı virolog ve ekip üyesi Marion Koopmans CNN'e verdiği röportajda, "Dünya buna odaklı, dünyanın virüs hakkında görüşleri de buna bağlı" dedi.
13 uzmandan oluşan grup, Wuhan'a 14 Ocak'ta gelmişti ve iki haftalık karantinalarını bugün bitiriyor. Ekip, karantinadayken birbirleriyle ve Çinli bilim insanlarıyla video görüşmeleri yapıyordu.
- NOT: Covid-19 ilk olarak Wuhan'da 2019'un sonlarında tespit edildi, Dünya Sağlık Örgütü'ne yılın son günü olan 31 Aralık 2019'da bildirildi. Ancak Çin aylardır virüsün nereden kaynaklandığını söylemek zorunda değil.
Virüsün kaynağına ilişkin iddialar
- Virüsün kaynağıyla ilgili ilk teori: Wuhan'da vahşi hayvanların kafeslerde tutulduğu pazar. Yarasa ile enfekte olmuş bir hayvanın - belki de bir pangolin'in - bir insanı enfekte ettiğine inanılıyor. Bunun nasıl başladığı gerçeğinin ortaya çıkması zor. Ancak CNN, salgının kökenleri hakkında yarım düzineden fazla virüs uzmanıyla konuştu, hepsi Covid-19'un kaynağını bildiğini iddia eden herkesin tahminden öte geçmediğini düşünüyor.
- İkinci teori ise ilk olarak Şubat ayı başında Çinli bir araştırmacı tarafından ortaya atıldı ve 31 Mart'ta Fox News sunucusu Tucker Carlson tarafından da savunuldu. Bu teori, Wuhan'daki hayvan pazarının yakınlarında yarasalar üzerinde çalışan iki laboratuvardan birinde bir kaza olduğunu öne sürüyor. Ancak Çin ardı ardına açıklamalarla bu iddiaları reddetti.
- Bir başka teori de Trump dönemi Dışişleri Bakanı Pompeo'nun virüsün "Çin'de bir laboratuvarda oluşturulduğu" yönündeki iddiası olmuştu.
(PT)