Fotoğraflar: SES
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray, Bakırköy ve Anadolu Şubesi ile İstanbul Tabip Odası ek ödemeler için eylem yaptılar.
Sağlık emekçileri, üç ayrı hastanede yaptıkları eylemlerle temel ücretin artırılmasını ve Sağlık Bakanlığı’nın söz verdiği ek ödemeleri yatırmasını talep ettiler.
SES Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde eylem yaptı. Açıklamada konuşan SES Aksaray Şube Eş Başkanı Aydın Erol, kamu emekçilerine 2021 yılında yapılacak yüzde 3+3 oranındaki zammı eleştirdi. Erol devamında şunları söyledi:
“Tüm emekçiler gibi biz sağlık emekçileri de yandaş sendikanın toplu iş sözleşmesi orta oyunu ve TÜİK tarafından gerçek olmayan verilerle hesaplanan enflasyon farkı ile ücretlendirildik. Bu ücretlendirme politikası sonucunda gelinen noktada temel ücretimiz açlık sınırının ve asgari ücretin biraz üstünde. Bu ücretlerle kredilerimizi, faturalarımızı, kiralarımızı ödemeye çalışırken, gelecek aya bizi yine eksi hesap bekliyor.
“Son bir yıl içinde doğalgaza yüzde 32, elektriğe yüzde 31, baklagillere yüzde 60, peynire yüzde 27, yumurtaya yüzde 80, ayçiçeği yağına yüzde 50 zam gelmiştir. Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine daha üç gün önce yüzde 26 zam yapılmıştır. Kamu emekçilerinin maaşlarında yapılacak artış ise son açıklanan enflasyon farkı ile birlikte sadece yüzde 13,11‘de kaldı.
"Sefalet artışı ile geçinmemiz bekleniyor"
“Yetmezmiş gibi salgın süreci, sağlık emekçilerinin ek ödemelerinden tasarruf edilmesinin, sözleşmeli- güvencesiz istihdamın arttırılmasının bahanesi oldu. Adımıza imzalanan sözde toplu sözleşmede yer alan zam oranıyla, yaşanan gerçek enflasyon karşısında maaşlarımız mum gibi eriyor. 2021 yılını maaşlarımızda %3+%3 gibi bir sefalet artışı ile geçirmemiz bekleniyor.
“Bu kadar ekonomik sıkıntının yanında çok zor koşullarda canımız pahasına çalışırken en yakınlarımızdan çocuklarımızdan bile uzakta görevimizi yapmaya çalışıyoruz. 24 saat nöbet tutmamıza rağmen çocuklarımızı bırakacağımız 24 saat açık kreşimiz yok. Var olan kreşimiz de çok yüksek ücret karşılığı hizmet veriyoruz."
SES Bakırköy Şubesi ise Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Bakırköy SES Şube Eş Başkanı Hatip Şengül, “Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Temel ücretin artırılması gerektiğini vurgulayan Şengül, şöyle devam etti: “Gericilik, kutuplaşma, kayyum politikaları, OHAL uygulamaları, pandemi, hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik ve daha saymakla bitmeyecek sorunlar yumağı ile kuşatıldık.
Siyasal iktidar halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor. Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu TÜİK’in perdeleyen rakamlarıyla, sahte verilerle açlığa mahkûm edilmek isteniyor.”
İstanbul Tabip Odası ve Anadolu SES Şubesi, Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan SES Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Edibe Aşık, “Kasım-aralık ek ödemeleri nerede? Verilen ek ödeme değil, verilen üç kuruşa isyandayız” dedi.
Aşık, sağlık emekçilerinin taleplerini sıraladı: *İzin, emeklilik, istifa gibi kazanılmış haklarımızdan elinizi çekin. *Gelir vergisini bizden değil patronlardan alın. *Sağlıkta şiddeti önleyecek önlemleri derhal alın, yasayı bizi dinleyerek çıkarın. *Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yoksulluğa ve sefalete itilmesine karşılık toplu sözleşmeyi yenileyin ya da seyyanen maaşlarımıza 2000 TL zam yapın. *Sağlık çalışanlarının tamamını kapsayan, dönüşümlü çalışma, hamilelerin, kronik hastalığı bulunanların, idari izinli sayılmasını, çocuklu çalışanlardan talep eden ebeveynin idari izinli sayılmasını, *3-4 kalemde ödemeye çalıştığınız ücretlerimizi tek kalemde ödeyin ve emekliliğimize yansıtın. *3600 ek göstergeyi yıpranma payı olarak söz verdiğiniz gibi bir an önce hayata geçirin. *Personel eksikliğini kadrolu, güvenceli istihdam ile giderin. *Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz. |
(RT)