* Fotoğraf: Abdullah Söylemez - Ağrı / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Demokratik bir tutum olduğunu düşünmüyoruz, öfkeliyiz, doğru bulmuyoruz.”
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç, AKP MKYK üyelerinin protokole uygun olmayan şekilde aşı olmasını ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bürokratlarla siyasilere “aşı daveti” yapmasını böyle değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) aşı olduğunu açıkladı: “Merkez Karar'daki milletvekili arkadaşlarım ve diğer arkadaşlarım burada aşıları yaptırdık, yaptırıyoruz. Başta tüm siyasi liderler olmak üzere, tüm milletvekillerimiz olmak üzere, lider kadrolar olmak üzere bu kampanyayı güçlü kılma noktasında onların da belirlenmiş olan aşılanma noktalarında bu aşıyı teşvik ederlerse çok çok isabetli olacağına inanıyorum.”
Ancak Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı aşı protokolüne göre öncelik sağlık çalışanları ile sağlık kurumları görevlilerinde, ardından da 65 yaş üstü vatandaşlarda.
51 kişilik MKYK’nın ise sadece dört üyesi 65 yaş üzerinde (Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hacı Bayram Türkoğlu, Hayati Yazıcı, Orhan Miroğlu), biri 65 yaş üstü beş üyesi de Tıp veya Eczacılık fakülteleri mezunu ancak aktif olarak sağlık çalışanı olup olmadıkları da ayrı bir tartışma konusu. Kalan üyeler ise sıralamada öncelikli değil.
MKYK üyelerinin doğum tarihi ve eğitim durumlarıyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sosyal medyada da öncelik sıralamasında olmamasına rağmen MKYK üyelerine aşı yapılmasına tepkiler geldi.
Bu tepkilerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, muhalefet parti başkanları da dahil bazı siyasetçilerle devlet görevlilerini aşı olmaya “davet etti”:
“Mecliste temsil edilen tüm siyasi parti genel başkanlarını, Anayasa Mahkemesi Başkanımızı ve Meclis Başkanımızı arayarak aşı olmaya davet ettim.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu davetle ilgili, Best FM’den Sorel Dağıstanlı’ya konuştu, “Sağlık Bakanı aradı ‘tabii’ dedim, ‘gerekirse ben de size refakat ederim’ dedi. Ben de aşı olacağım, zamana henüz karar vermedik bugün yarın olacak” açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu, yaptığı ikinci açıklamada ise “Aşılama başladı, davet de geldi Sayın Bakan aradı. Ben de vatandaş Kemal Kılıçdaroğlu olarak sıramı bekleyeceğim. Öncelikle sağlık çalışanlarının aşı olması lazım” dedi.
“Protokollere aykırı şekilde aşı oldular”
Aşı sıralamasına uymayan, eşitsizlik yaratan ve tepki çeken bu seçimlerle davetlerin neye göre yapılmış olabileceğini, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç’a sorduk.
Kendisi de aşı olmak üzere sırasını beklerken sorumuzu yanıtlayan Karakoç, Almanya ve Fransa liderleri de dahil birçok ülkede yöneticilerin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) açıklamasına uygun şekilde sırasını beklediğini hatırlattı:
“Sağlık Bakanlığı’nın ya da Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre aşıda öncelik sıralaması belli. Hatta Dünya Sağlık Örgütü ilk olarak sağlık çalışanları, ardından 65 yaş üstü kişilerin aşı olacağı şeklinde bir sıralama açıkladı. Batılı ülkelerdeki liderler de sıraları geldiğinde aşı olacaklarını açıkladılar. Ancak Sağlık Bakanı AYM üyelerini neye göre aşıya davet etti?
“Türkiye’de yapılan SinoVac aşısının 65 yaş üzeri çalışması bile olmamasına rağmen bizler sağlık çalışanları olarak tabii ki bu güvenilir bir aşı ve aşımızı yaptıracağız. Ama bazı yetkililer öncelikleri olmadığı halde ve DSÖ ile Sağlık Bakanlığı protokollerine aykırı şekilde aşı oldular.
“Sürecin başından beri demokratik bir tutum izlenmiyor, süreç şeffaf yönetilmiyor. Eğer amaç kamuoyuna rol model olmaksa zaten sembol kişiler olan Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyeleri basın önünde aşı yaptırdı.
“Önceliği olmayan yetkililerin aşı olmasının demokratik bir tutum olduğunu düşünmüyoruz. Bu uygulamalara öfkeliyiz, doğru bulmuyoruz. DSÖ’nün belirlediği sıralamaya göre ülkedeki herkese en güvenilir aşı, ücretsiz olarak yapılmalı.”
TIKLAYIN - Aşılama dört aşamada planlandı
(AS)