*CoronaVac aşısının kutusu.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çinli Sinovac şirketinin CoronaVac adını verdiği aşı Türkiye'de bugün itibariyle yaklaşık 130 bin kişiye uygulandı.
Takvimde sağlık çalışanlarına öncelik verilirken henüz somut bir oran yok.
Uluslararası çapta kabul gören Lancet bilim dergisinde yayınlanan bir Çin araştırması, yalnızca CoronaVac'ın Çin'deki birinci ve ikinci aşama denemelerinden bilgiler içeriyor.
Makalenin yazarlarından Zhu Fengcai, birinci aşama denemesindeki 144 katılımcıya ve ikinci aşama denemesindeki 600 katılımcıya dayanan bu sonuçların, aşının "acil kullanıma uygun" olduğu anlamına geldiğini söylüyor.
Türkiye ve Endonezya oranları
CoronaVac, çeşitli ülkelerde üçüncü aşama denemelerinden geçiyor. Türkiye ve Endonezya'daki geç dönem denemelerden elde edilen ara veriler, aşının sırasıyla% 91.25 ve% 65.3 etkili olduğunu gösterdi.
Brezilya: %50, 4 olarak revize etti
Brezilya'daki araştırmacılar başlangıçta klinik deneylerinde% 78 etkili olduğunu söylediler, ancak Ocak 2021'de hesaplamalarına daha fazla veri ekledikten sonra bu rakamı% 50.4'e revize ettiler.
Kasım ayının başlarında, bir gönüllünün bildirilen ölümünden sonra denemeleri kısa bir süre durduruldu, ancak ölümün aşı ile hiçbir bağlantısı olmadığı anlaşıldıktan sonra yeniden başlatıldı. Vakanın intihar olduğu belirtildi.
Sinovac, Temmuz ayından bu yana Çin'deki yüksek risk gruplarında acil kullanım için onaylandı.
- NOT: Faz 3 test sonuçları netleşmediği için aşının etki oranı konusunda bir yüzde şu an yok. Pfizer/BioNTech ortaklığı aşılarının yüzde 90, Moderna yüzde 95, Rusya ise Sputnik aşılarının yüzde 92 etkili olduğunu duyurmuştu.
Hafif vaka ve ağır vaka farkı
Çin menşeli Global Times gazetesi, Sinovac'ın COVID-19 aşısı, şiddetli ve orta dereceli enfeksiyonların önlenmesinde yüzde 100, hafif vakaların önlenmesinde yüzde 77,96 etkili olduğunu yazdı.
Etki oranının Brezilya'nın son aşama denemelerinde genel olarak yüzde 50,4 olduğnuu belirtirken şunu vurguladı:
"Uzmanlar, Brezilya'daki neredeyse tüm katılımcıların yüksek riskli sağlık çalışanları olduğu düşünülürse sonucun yeterince iyi olduğunu söylüyor.
"Bilim insanları hafif vakaların korunmasına yönelik 77,96 etkinliğinin, aşının insanların yüzde 78'inin hastaneye yatma ihtiyacını azaltabileceği anlamına geldiğini söylüyor.
"En iyi aşılarndan birine sahibiz"
Brezilya'daki Butantan Enstitüsü müdürü Dimas Covas Salı günü düzenlediği basın toplantısında, bugün dünyanın en iyi aşılarından birine sahip olduklarını söyledi.
Denemelere katılanların neredeyse tamamı, koronavirüse yakalanma riski yüksek sağlık çalışanları.
Bulaşıcı Hastalık Direktörü Wang Guiqiang, Salı günü Global Times'a verdiği demeçte "Aşı, böylesine yüksek riskli bir popülasyonda ciddi hastalıkları yüzde 100 önleyebildi ve insanların en az% 50'sini enfeksiyondan koruyabildi," diyor.
"Yüksek riskli grup için yeterince iyi"
Pekin Üniversitesi Birinci Hastanesindeki Bölüm, Salı günü Global Times'a verdiği demeçte şunları söyledi:
"Şu anda üretici, 0-14 aşılama dozları programı gerektiriyor (ilk doz için 1. Gün, ikinci doz için 14. Gün), ancak bu muhtemelen en yüksek antikor seviyesini getiremez ve bu da etkinlik sonucunu kısmen düşürür.
"Ancak genel olarak, bu tür yüksek riskli popülasyondaki koruyucu etkileri yeterince iyi."
Yan etkileri var mı?
Eylül ayında Sinovac'tan Yin, 1.000'den fazla gönüllü üzerinde testlerin yapıldığını ve bunların "bazılarının sadece hafif yorgunluk veya rahatsızlık gösterdiğini...% 5'ten fazla olmadığını" söyledi.
Prof Luo, üçüncü aşama sonuçlarından önce, "mevcut sınırlı bilgi göz önüne alındığında" o sırada aşının etkinliği hakkında yorum yapmanın zor olduğunu söylemişti:
"Ön verilere dayanarak ... CoronaVac muhtemelen etkili bir aşıdır, ancak üçüncü aşama denemelerinin sonuçlarını beklememiz gerekiyor.
"Bu denemeler randomize, gözlemci-kör, plasebo kontrollü ... binlerce katılımcı ile. Bu, bir aşının popülasyon düzeyinde kullanılmasının güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamanın tek yolu."
Şirket yetkilileri ne diyor?
Sinovac'ın Genel Müdürü Yin Weidong bu hafta yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
"Faz 3 çalışmasından elde edilen bu sonuçlar, CoronaVac aşısının güvenilirliğinin ve etkisinin dünyanın her yerinde iyi seviyede olduğunu ortaya koymak için yeterli."
Weidong, klinik deneylerin yapıldığı ülkelerde aynı aşı kullanılsa da ülkelerin farklı test protokolleri olduğunu vurguladı.
Malezya süreci askıya aldı
Önceki gün 14 milyon doz CoronaVac aşısının alımı için anlaşma imzalayan Malezya, aşının güvenliği ve etkililiğinin yalnızca kendi yerel kurumları tarafından kanıtlanması halinde sürece devam edeceğini duyurdu.
2 milyon doz CoronaVac sipariş eden Tayland da sonuçlara rağmen aşının önümüzdeki ay uygulamaya başlama takviminde bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Ancak konuyla ilgili Sinovac'dan daha fazla bilgi isteyebileceklerini de ekledi.
Singapur şimdiye kadar açıklanan parçalı verilere değil de Sinovac'ın yayınlayacağı bütünlüklü sonuçlara göre aşının alımına onay vereceğini belirtti.
Bu arada Brezilya'nın verileri açıklamasından saatler sonra aşının klinik deneylerinin yapıldığı bir diğer ülke olan Endonezya Coronavac aşısıyla kitlesel aşılama kampanyası düzenledi. Başkan Joko Widodo ilk doz aşısını canlı yayında oldu.
İnaktif virüs aşıları sınıfında
Almanya'daki BioNTech aşısı, Moderna ya da Astrazeneca'nın mRNA'dan faydalanarak üretilen aşıların aksine, Çin'in aşısı aktif olmayan ya da zayıflatılmış virüs aşıları sınıfına giriyor.
İnaktive edilmiş aşılar, virüsün bir laboratuvarda geliştirilmesi ve ardından öldürülmesi ile yapılıyor.
Virüsü güvenli bir şekilde hazırlamak ve ardından öldürmek, yeni teknolojilere göre daha uzun sürebiliyor. Ancak etkisiz hale getirilmiş aşılar, koronavirüsün girişine aracılık eden tek başak proteinden ziyade, vücuda virüse gizlice müdahale olanağı sağlıyor.
Dünyada şu an hangi aşı grubunun daha etkili olduğu konusunda tartışmalar sürüyor.
(PT)