*Fotoğraf: AA.
Bilim ve sağlık muhabiri James Gallagher'in araştırmasına göre İngiltere'de hükümetin yeni enfeksiyonlarla ilgili danışmanları, diğer varyantlara göre daha çok bulaşabileceğine dair "orta düzeyde" bilgiye sahip.
Tüm çalışmalar erken bir aşamada, büyük belirsizlikler ve uzun bir cevaplanmamış soru listesi var
Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumundan Profesör Nick Loman, yeni varyantla ilgili "Laboratuvar deneyleri gerektiğini" söylerken ekliyor:
"Ancak sonuçları görmek ve yayılmayı sınırlandırmak için haftalarca veya aylarca beklemek mi istiyorsunuz? Muhtemelen bu koşullarda değil."
Ne kadar hızlı yayılıyor?
Yeni mutasyon ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra'daki vakaların yaklaşık dörtte biri yeni varyanttı. Bu oran, Aralık ayı ortasında vakaların yaklaşık üçte ikisine ulaştı.
İstatistik uzmanları, farklı varyantların yayılmasıyla ilgili sayıları çalıştırıyorlar. Ancak insanların davranışlarından kaynaklanan ve virüsten kaynaklanan şeyleri birbirinden ayırmak zor.
Varyantın ne kadar bulaşıcı olabileceğine dair "kesin" bir rakam yok. Çalışmaları henüz kamuoyuna açıklanmayan bilim insanları rakamların hem çok daha yüksek hem de% 70'in çok altında olduğunu söylediler.
Ancak daha bulaşıcı olup olmadığına dair sorular var.
Nottingham Üniversitesi'nden virolog Prof.Jonathan Ball, "Kamusal alandaki kanıt miktarı, virüsün bulaşmayı gerçekten artırıp artırmadığı konusunda güçlü veya kesin fikirler oluşturmak için ne yazık ki yetersiz" diyor.
Başka ülkeden ithal olabilir
Varyantın İngiltere'de bir hastada ortaya çıktığı veya koronavirüs mutasyonlarını izleme yeteneği daha düşük olan bir ülkeden ithal edildiği düşünülüyor.
Varyant, Kuzey İrlanda dışında Birleşik Krallık'ta bulunabilir, ancak ağırlıklı olarak Londra, Güney Doğu ve Doğu İngiltere'de yoğunlaştı.
Varyantın görüldüğü ülkeler
Dünyadaki viral örneklerin genetik kodlarını izleyen Nextstrain'den elde edilen veriler, Danimarka ve Avustralya'daki vakaların İngiltere'den geldiğini gösteriyor. Hollanda da vakalar bildirdi.
İlk mutasyon bu değil
Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen virüs, dünyanın çoğu köşesinde şu anda bulacağınız virüsün aynısı değil.
D614G mutasyonu, Şubat ayında Avrupa'da ortaya çıktı ve virüsün küresel olarak baskın formu oldu.
A222V adı verilen bir diğeri, Avrupa'ya yayıldı ve insanların İspanya'daki yaz tatilleriyle bağlantılıydı.
Bilim insanları endişeli
Yeni varyantın ilk analizi yayınlandı ve 17 potansiyel olarak önemli değişikliği belirledi.
Buna göre virüsün başak proteininde değişiklikler oldu - bu, virüsün vücudumuzun hücrelerine açılan kapıyı açmak için kullandığı anahtar.
Yeni varyantın adı ne?
SARS-CoV-2 VUI 202012/01 adı verilen mutasyon, "reseptör bağlanma alanı" olarak bilinen bağlantının en önemli kısmını değiştiriyor.
Bu, sivri uçların vücudumuzdaki hücrelerin yüzeyiyle ilk teması yaptığı nokta oluyor.
Uzmanlara göre virüsün içeri girmesini kolaylaştıran herhangi bir değişiklik, büyük olasılıkla ona bir avantaj sağlayacaktır.
Prof Loman, "Önemli bir mutasyon gibi görünüyor" diyor.
Cambridge Üniversitesi'nden Prof Ravi Gupta'nın çalışması ise bu mutasyonun laboratuvar deneylerinde bulaşıcılığı iki kat artırdığını öne sürüyor.
Prof Gupta bana şunları söylüyor: "Hızla artıyor, bu hükümeti endişelendiriyor, endişeliyiz, çoğu bilim insanı endişeli."
Kökeni neresi?
Bilim insanlarına göre bu yeni varyant alışılmadık derecede yüksek oranda bir mutasyona uğradı.
En olası açıklama, varyantın, virüsü yenemeyen bağışıklık sistemi zayıflamış bir hastada ortaya çıkması olarak görülüyor.
Yani mevcut vakalar, virüsün mutasyona uğraması için bir üreme alanı haline geldi.
Buna karşın yeni varyantın daha ölümcül olduğunu gösteren bir kanıt henüz yok. Ancak, sadece yayılma oranını artırması hastaneler için sorun yaratmaya yeterli kabul ediliyor.
Yeni varyant daha fazla insanın daha hızlı enfekte olması anlamına geliyorsa, bu da daha fazla kişinin hastanede tedaviye ihtiyaç duymasına yol açacak.
Aşılar işe yarayacak mı?
Dünya çapında uzmanların ilk görüşlerine göre "neredeyse kesinlikle evet" veya "en azından şimdilik."
Aşılar, bağışıklık sistemini virüsün birkaç farklı kısmına saldırması için eğitir, bu nedenle, başakların bir kısmı mutasyona uğramış olsa bile, aşılar hala çalışmalı.
Prof Gupta bununla ilgili "Ama daha fazla mutasyon eklemesine izin verirsek, endişelenmeye başlayabiliriz" diyor ve ekliyor:
"Bu virüs potansiyel olarak aşıdan kaçma yolunda ilerliyor, buna yönelik ilk birkaç adımı attı bile."
Aşıdan kaçış, virüs değiştiğinde gerçekleşir, böylece aşının tüm etkisinden kaçar ve insanları enfekte etmeye devam eder.
Glasgow Üniversitesi'nden Prof David Robertson tarafından Cuma günü yapılan bir sunumda şu sonuca varıldı: "Virüs muhtemelen aşıdan kaçan mutantlar üretebilecek."
(PT)