Fotoğraflar: Almanya Başkonsolosluğu / AA
Almanya Başbakanı Angela Merkel, BioNTech kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin ile video görüşme gerçekleştirdi.
Merkel, görüşmede "Sizinle çok büyük gurur duyuyoruz. Bunu hükümetimiz adına söyleyebilirim" dedi.
Merkel, Pfizer-BioNTech işbirliğiyle geliştirilen aşı sayesinde Covid-19 nedeniyle gerçekleşen yüksek ölüm vakalarının düşmesini umduğunu dile getirdi.
“Bilime inanmalı ve desteklemeliyiz”
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin firmalarının dünya çapında "spot ışığı gibi" parladığını ifade eden Merkel, şöyle devam etti:
"Teknolojinize inandınız. Şu anda dünya olağanüstü bir durumda olmasına rağmen böyle bir mRNA teknolojisi hızla piyasaya çıktı. Bu harika bir araştırma başarısının bir ifadesidir.
“Bilime inanmalı ve desteklemeliyiz. mRNA teknolojinizin potansiyeli tükenmedi. Büyük bir sorumluluk üstlenmek etkileyici. Başardığınız için tebrikler."
Şahin: 60 ülkeden araştırmacılarla çalıştık
Uğur Şahin 30 yıldır bağışıklık sistemi güçlendirme ve kanser çalışmaları sayesinde aşıyı 11 ayda geliştirebildiklerini belirtirken, 60 ülkeden araştırmacılara sahip olduklarını ve aşı konusunda gece gündüz demeden hep beraber çalıştıklarını söyledi.
Gelecek kış "normal bir yaşamın" yeniden mümkün olacağını ve artık kapatmaya gerek kalmayacağından emin olduğunu ifade eden Şahin, Noel boyunca çalışarak aşının her ülkeye ulaştırılacağını aktardı.
Türeci: 24 Ocak’ta çalışmalara başlama kararı aldık
Özlem Türeci de ilk olarak 24 Ocak 2020’de Covid-19'la ilgili aşı araştırmalarına başlama kararı aldıklarını söyledi.
Türeci İngiltere'de an fazla 140 bin kişinin aşı olduğunu ifade ederek, "Tolere edilebilirlik hakkındaki veriler, klinik çalışmadan elde edilen bulgularla eşleşti ancak maraton henüz bitmedi" diye konuştu.
FT, Şahin ve Türeci’yi “yılın kişileri” seçmişti
İngiltere ekonomi gazetesi Financial Times (FT), koronavirüs aşısını geliştiren BioNTech firmasının kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'i 15 Aralık’ta "Yılın Kişisi" olarak seçti.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, konuya ilişkin yayımladığı yazıda FT şu ifadelere yer verdi:
"Bilim, doğası gereği yavaş ve özenli bir iştir. Hipotezlere meydan okunmalı ve yeni fikirler tükenene kadar test edilmelidir. Başarısızlık, sürecin önemli bir parçasıdır. Hastalığı önlemede yüzde 95'in üzerinde başarılı olan bir aşı üretilmesi de bu çiftin başarısını daha da dikkat çekici hale getiriyor."
Aşı ilk olarak İngiltere’de 8 Aralık 2020’de yapılmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de 8 Aralık’ta Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer ve BioNTech'in Covid-19 aşısının güvenilirliğini ve etkinliğini teyit etti. Almanya 27 Aralık'ta BioNTech ve ABD'li ortağı Pfizer'ın aşılarını kullanmaya hazırlanıyor. |
(EKN)