*Fotoğraf: Moderna şirketi internet sitesi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli ilaç şirkate Moderna'nın Covid-19 aşısının denemelerinden elde edilen nihai sonuçlar, yüzde 94 etkinliğe sahip olduğunu doğruladı. Bunun yanında aşılanan hiç kimsede ciddi hastalık gelişmedi.
ABD şirketi, acil durum lisansı için verileri ABD, Avrupa ve İngiltere'deki yetkililere sunuyor. Moderna, ABD'deki Gıda ve İlaç İdaresinin bunu 17 Aralık'taki toplantısında değerlendirmesini beklediğini söyledi.
Firma dünya çapında anlaşmalar yapmış olsa da, önce ABD erişime sahip olacak. Moderna, bu yılın sonuna kadar ABD'de 20 milyon doz aşısının kullanıma hazır olmasını beklediğini söyledi.
TIKLAYIN - Hangi aşı ne aşamada?
Hedefleri bir yılda 1 milyar doz
Ağustos ayında ABD, 400 milyon artı opsiyonuyla 100 milyon doz aşı satın aldı. Moderna, 2021'de küresel olarak 500 ila 1 milyar doz üretme yolunda ilerlediğini söylüyor.
Pfizer / BioNTech gibi, Moderna da aşısını geliştirmek için yeni mRNA (mesajcı RNA) teknolojisini kullandı. İki şirket dikkat çekici ve çok benzer sonuçlar açıkladı. Pfizer'in nihai veri analizi, aşısına yüzde 95 etkinlik sağladı.
İki aşının doz kapasiteleri ne?
Moderna, 2020'nin sonuna kadar ABD için ayrılmış yaklaşık 20 milyon doz, Pfizer ve Almanyalı ortağı BioNTech, yıl sonuna kadar dünya çapında yaklaşık 50 milyon doz üretmeyi hedefliyor.
Hem Moderna hem de Pfizer'in aşı dozları donmuş halde saklanmalı, ancak farklı sıcaklıklarda.
Moderna Pazartesi günü yaptığı açıklamada, buzdolabında çözüldükten sonra dozlarının 30 güne kadar dayanabileceğini duyurdu.
Pfizer'in aşısı ise çok soğuk derecelerde (yaklaşık eksi 80 derece) uzun süreli depolama gerektiriyor.
Bağışıklıkları ne kadar sürüyor?
Moderna'nın aşısı, gerçek aşı veya sahte aşı (plasebo) ile 30.000 gönüllüde inceleniyor.
İki aşının da virüse karşı yarattığı bağışıklığın ne kadar süreceğini bilmek için henüz çok erken.
Aşının ikinci dozundan sonra görülen bazı yan etkileri ise yorgunluk, kas ağrıları ve enjeksiyon yerinde ağrı.
Türkiye aşı konusunda ne yapıyor?
Sağlık Bakanlığı'nın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre Türkiye 50 milyon doz için Çin'in geliştirdiği aşı ile anlaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçen Cuma günü, Pfizer-BioNTech aşısının da takip edildiğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Kanada gibi ülkeler aşı çalışmalarında başı çeken Pfizer BioNTech aşısı (Amerika-Alman şirketleri), Moderna aşısı (Amerika menşeli) ve AstraZeneca aşısının (İngiltere menşeli Oxford Üniversitesi ortaklığıyla) üçünden de sipariş etti.
TIKLAYIN - Türkiye Çin aşısı ile anlaştı
Son aşamaya gelen kaç aşı var?
Moderna'nın aşısı dördü ABD'de yapılan aşı çalışmaları olmak üzere, dünya çapında son aşama testlerine başarıyla geçen 12 aşı adayı arasında yer alıyor.
(PT)