*Aşı üzerinde çalışan ekip. Fotoğraf: Moderna internet sitesi.
Moderna şirketi bugün yaptığı açıklamada, COVID-19 aşısının son büyük denemede oldukça etkili olduğunu kanıtladığını açıkladı.
Bu, şu anda dünya çapında günde 8.000'den fazla insanı öldüren ve yeniden ivme kazanan virüs ile mücadelede ikinci büyük aşı haberi oldu.
Moderna'nın devam eden çalışmasından elde edilen ön verilere göre, aşı % 94,5 etkili.
Bir hafta önce, Pfizer Inc. ve BioNTech ortaklığı kendi COVID-19 aşılarının %90 etkili olduğunu duyurmuştu.
- NOT: Pandemi, 245.000'den fazlası ABD'de olmak üzere dünya çapında 1,3 milyondan fazla insanı öldürdü.
Moderna yöneticisi Dr. Stephen Hoge, Associated Press'e, ki farklı aşı çalışmasıyla ilgili olumlu haber gelmesi konusunda "Bu bize, aslında bir aşının bu pandemiyi durdurabileceği ve umarım bizi hayatımıza geri getireceği konusunda umut vermeli" dedi ve ekledi:
"Bu sorunu çözen tek başına Moderna olmayacak. Küresel talebi karşılamak için birçok aşı gerekecek."
İki aşının doz kapasiteleri ne?
Moderna, 2020'nin sonuna kadar ABD için ayrılmış yaklaşık 20 milyon doz, Pfizer ve Almanyalı ortağı BioNTech, yıl sonuna kadar dünya çapında yaklaşık 50 milyon doz üretmeyi hedefliyor.
Hem Moderna hem de Pfizer'in aşı dozları donmuş halde saklanmalı, ancak farklı sıcaklıklarda.
Moderna Pazartesi günü yaptığı açıklamada, buzdolabında çözüldükten sonra dozlarının 30 güne kadar dayanabileceğini duyurdu.
Pfizer'in aşısı ise çok soğuk derecelerde (yaklakı eksi 80 derece) uzun süreli depolama gerektiriyor.
Bağışıklıkları ne kadar sürüyor?
Moderna'nın aşısı, gerçek aşı veya sahte aşı (plasebo) ile 30.000 gönüllüde inceleniyor.
İki aşının da virüse karşı yarattığı bağışıklığın ne kadar süreceğini bilmek için henüz çok erken.
Aşının ikinci dozundan sonra görülen bazı yan etkilen ise yorgunluk, kas ağrıları ve enjeksiyon yerinde ağrı.
Son aşamaya gelen kaç aşı var?
Moderna'nın aşısı dördü ABD'de yapılan aşı çalışmaları olmak üzere, dünya çapında son aşama testlerine başarıyla geçen 11 aşı adayı arasında yer alıyor.
Virüs başarısını neye borçlu?Bir virüsün dünya hakimiyetine ulaşmak için yolu Virolog Dr. Zania Stamataki'ye göre A noktasından B noktasına gitmek gibi. Yeni tip koronavirüs, yeni bir ev sahibine ulaşmak için öksürük ve hapşırma ile itilen damlacıklarla yol alıyor. Bu, Ebola gibi solunum dışı virüsler tarafından kullanılandan daha etkili bir bulaşma yolu. Virüs partikülleri daha da kararlıysa ve bu tip koronavirüste olduğu gibi vücut dışındaki yüzeylerde de kalabiliyorsa etkinliği artıyor. Tam da bu sebeple başkalarına güvenli bir mesafede durmak ve hastaları izole etmek yeni vakaları önleme konusunda çok etkili. Virüsün lipit içeren bir kaplamaya sahip olması sebebiyle yağları parçalama özelliğine sahip sabunla el yıkama, virüsü henüz yoldayken durdurabiliyor. |
(PT)