Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bir klinik araştırmasının hidroksiklorokin kolunu yan etkileri dikkate alarak durdurmasının ardından “Türkiye’nin hidroksiklorokin kullanan binlerce hastaya ilişkin veriler ne durumda?” diye sordu.
Türkiye’de tüm COVID-19 olgularına hidroksiklorokin uygulandığını belirten TTB, bu gelişmenin, hekimler ve vatandaşlar tarafından tedirginlikle karşılandığını açıkladı.
Türkiye’de tüm vakalara erken dönemde veriliyor
COVID-19'un tedavisine yönelik olarak yapılan çalışmalarda klorokinin/hidroksiklorokinin virüsü etkisizleştirdiği ve bağışıklık sistemini de virüs ile daha iyi mücadele eder hale getirdiği gözlenince hidroksiklorokin, bazı ülkelerde COVID-19 tedavisinde kullanılmaya başlanmıştı.
Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan bir makalede hidroksiklorokinin tek başına veya diğer ilaç (makrolid/azitromisin) ile birlikte kullanıldığında, daha yüksek bir yan etki ve ölüm oranı gözlendiğinin bildirilmesi üzerine WHO’nun Soldarity Çalışması'ndaki hidroksiklorokin kolu "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındı ve ilacın potansiyel zarar ve yararlarının yeniden değerlendirileceği açıklandı.
Tüm COVID-19 olgularına değil sadece kötüye gidiş olduğunda hidroksiklorokin veren, hafif seyir sırasında tedavi vermeyen ülkelerin de olduğunu ifade eden TTB, Türkiye'de tüm olgulara hidroksiklorokinin olabildiğince erken dönemde başlanarak verildiğini ifade etti:
“Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan 2020 tarihli COVID-19 Rehberi’nde olası/kesin COVID-19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayaktan takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin öneriliyor.
“Bu şema çerçevesinde izlenen olgularda tedavi başarı oranlarına, yan etkilere vb ilişkin herhangi bir veri veya bilgi henüz sağlık çalışanlarıyla veya kamuoyu ile paylaşılmadı.”
Bakanlıktan veri paylaşımı talebi
Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'nın veri/bilgi paylaşımı konusunda şeffaf olmamasıbıb, Dünya Sağlık Örgütü'nün hidroksiklorokin kullanımına ilişkin bir çalışmanın askıya alınması kararı ile daha da önem kazandığını belirtti:
“Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya COVID-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır.
“Hidroksiklorokinin yan etkilerine ilişkin giderek yaygınlaşan bilgiler, tüm COVID-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan ülkemizde gerek hekimler gerekse toplumdaki bireyler açısından tedirginliğe yol açmaktadır.
“COVID-19 pandemisini "başarılı" bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve COVID-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki COVID-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz.” (AS)