Bugün Adriyatik havzasının 630 bin nüfuslu küçük ülkesi Karadağ'a, ülkenin başkenti Podgoritsa'da yaşayan yazılımcı Uğur Yorulmaz'ın evine konuk oluyoruz. Sağlık sistemi yeterince kuvvetli olmayan Karadağ, tedbirleri daha baştan sıkı tutarak hastanelerin üzerindeki yükü hafifletme yolunu seçti.
Karantinayı özel araçların içinde yolculuk edenlerin sayısını sert bir şekilde kısıtlayarak, ulusal parkları kapatarak çözen, insanları evlerinden çalışmasını isteyen Karadağ hükümeti, insanların bir araya geleceği her türlü etkinliği yasakladı. Bu sayede hasta sayısını düşük tutmayı başaran hükümet sokağa çıkma yasağını sert bir şekilde uyguladı.
Deniz komşusu İtalya'nın başına gelenler kendisine sirayet etmesin diye çabalayan Karadağ, sınırlarını en erken kapatan ve ülkeye giriş çıkışları mümkün olan en düşük seviyede tutmaya çalışan ülkelerden biri. Bu uygulamalarda da kısmen başarılı oldu. Bunun üzerine daha önce 19.00 - 05.00 arası uygulanan sokağa çıkma yasağının artık 23.00 – 05.00 arasında geçerli olmasına karar verildi. Pandemi günlerinde ekonomik olarak da zorluklar ile karşılaşan ülke de ticaret ile ilgili sınırlamaları da gevşetiyor. Yavaş yavaş dükkanların açılması ile ilgili sert kurallar da gevşetiliyor. Global salgın ile Karadağ'ın ve bu ülkede yaşayanların mücadelesini Uğur Yorulmaz'dan dinliyoruz. "
Karadağ
Nüfus: 631.219
Başkent: Podgoritsa
Başbakan: Duşko Markoviç (Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi)
(5 Mayıs itibariyle) Toplam vaka sayısı: 324
Covid 19’dan ölenlerin sayısı: 8
Karantina AtlasıPandemi çağındayız, Korona virüs ile mücadele ederken bir yandan da bundan böyle hayatımızı nasıl sürdüreceğimizi, eski normale dönmenin mümkün olup olmadığını düşünüyoruz, yeni normalin ne olacağını da hiç kestiremiyoruz. Bazılarımız karantina altındayız, evlerimizde çalışıyor, yaşamlarımızı türlü kısıtlamalar altında sürdürüyoruz, bazılarımız ise salgına rağmen işyerlerine gitmek, üretmek, ya da hasta tedavi etmek zorunda. "Karantina Atlası"nda, korona virüs salgını sırasında dünyanın pek çok ülkesinde yaşayan Türkiyelilerin bu yeni durum ile nasıl baş ettiklerini konuşuyor, onların hikayelerini anlatıyoruz. | |
Avustralya'da Günlük Yaşam ve İkinci Dalga Beklentisi
İsrail: Dr. Ümit Kurt İkinci Kez Karantinada
İsveç'te Üstü Örtülü "Toplum Bağışıklığı"
Bogota: Yoksulluk, Asayiş Sorunu ve Koronavirüsle Mücadele
İrlanda: Sağlık Sistemi İyi Olmasa da Devlet Süreci Şeffaf Yönetiyor
Kanada, Salgında Marihuana Satışını Serbest Bıraktı
Nijer: Salgın, Yoksulluk, Çaresizlik
(MU/DB)