Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar - Ankara/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin diğer ülkelere göre koronavirüs salgınıyla mücadelede daha başarılı olduğunu söyleyen Koca, bunda şu üç faktörün etkili olduğunu söyledi:
Kurallara uyulması, filyasyon uygulaması ve tedaviye erken başlanarak ilaç kullanımında önemli farklılıkların ortaya konması.
Türkiye’de “çığır açıcı uygulamalara gidildiğini” savunan Koca, ancak salgının geçmediğini ve mücadelenin sürdüğünü söyledi ve ekledi:
"Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Düşüş trendine de girdiğini görüyoruz. Kalıcı olması önemli. Gerekli tedbirlere uyum gösterilmezse yeni bir dalgaya yol açabilir.”
Vakalar içinde sağlık çalışanlarının oranı %6,5
Koca, enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428, vakaların içindeki oranının yüzde 6,5'e yakın olduğunu söyledi.
Avrupa'daki ortalamanın sağlık çalışanları için yüzde 10-11'lerde olduğunu söyleyen Koca, “Çalışanlarımız için bu dönemde ne yapmamız gerekiyorsa gayretle yaptığımızı düşünüyorum” dedi.
“Çin’den getirilen ilaçların kullanımını değiştirdik”
Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:
“Çin'den ilk günlerde edinilen tecrübelerle temin edilen antiviral ilaçların, bilinen kullanımını değiştirerek daha olumlu sonuçlar aldık.
"Dünyada tıbbın bildiği ilaçlardan kullanım şekillerini değiştirerek bambaşka sonuçlar aldık. İki ilaçla ilgili geliştirdiğimiz yaklaşımla kullanımların, salgınla mücadele eden tüm ülkelerde yaygınlaşmasını umuyoruz. Hasta kaybının bizdeki gibi düşecek olduğunu düşünüyoruz.
“Yeni tip koronavirüs tedavisinde doğrudan virüse etkili bir ilaç henüz geliştirilmedi. Adı geçen ilaçlar virüsün etkisini azaltıcı, tahribatını önleyici, hastanın virüsle mücadele sürecini kolaylaştırıcı özellik taşıyor.
“Özellikle hidroksiklorokin adlı sıtma ilacını, önceden tedbiren temin edip, stokladık. Bu hazırlık 11 Mart'tan önce gerçekleşti.
“Covid-19 için başarısı kanıtlanmış yöntem hekimlerimizce geliştirildi”
“Türkiye, hastalığın yayılmasına karşı elde ettiği başarının aynısını tedavide de göstermiştir. Hekimlerimizin gözlemleri ve tecrübeleri neticesinde Covid-19 hastaları için uyguladığımız tedavi dünyanın birçok ülkesinden farklılıklar göstermiştir.
“Süreç içinde tecrübe kazandıkça ve yeni sonuçlar elde ettikçe hekimlerin ve Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda Covid-19 hastalığına yaklaşımda önemli değişikliklere gittik.
"Covid-19 hastaları için uyguladığımız başarısı artık kanıtlanmış yöntem hekimlerimiz tarafından geliştirilen bir yöntem olmuştur. Hekimlerimiz ve Bilim Kurulumuzun görüşleri doğrultusunda Kovid-19 hastalığına yaklaşımda tüm dünya için önemli değişikliklere gittik.
"Filyasyon ekipleri 464.434 kişiyi takip etti"
"83 milyonluk bir ülkede yaygın tarama testleri yapmak yerine şüphelilere odaklandık. Test için doğru uygulama, hasta ile temas hikayesi olan kişilere odaklanmaktır.
"İhtiyaç oranında test sayımızı artırdık. Bu uygulamanın daha isabetli olduğuna inanıyoruz.
"Şüphelilere odaklanmak yerine yaygın tarama yapan ülkeler istenen sonucu alamadı. Bu isabetli uygulamanın örnek olacağını umuyoruz.
"Sahada görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849'dur. Bu ekipler bugüne kadar hastaların temas zincirlerinde yer alan 468 bin 390 kişiyi tespit etmiştir.
"Her vakaya ortalama 4,5 temaslı kişi düşmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 99'una, yani neredeyse tamamına ulaşılmış ve takipleri yapılmıştır. Bugüne kadar filyasyon ekiplerimizce takipleri yapılan kişi sayısı ise 464 bin 434'tür." (EKN)