İçişleri Bakanlığı'nın dün (10 Nisan) akşam 31 il için 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kararı almasının ardından 10 binlerce yurttaş, ihtiyaçlarını karşılamak için bakkal, market ve fırınlara akın etti.
Kararın yasak başlamadan iki saat önce duyurulması nedeniyle birçok yerde uzun kuyruklar oluştu, uzmanların sosyal mesafe uyarıları hiçe sayıldı. Hatta sosyal medyaya kavga görüntüleri dahi yansıdı. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler beraberinde hastalığın hızla yayılacağı kaygısını da arttırdı.
Peki, sokağa dökülen 10 binlerce insan dün akşamdan sonra ne yapmalı, nasıl tedbirler almalı? Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof Dr. Sinan Adıyaman, bianet'e değerlendirdi.
Adıyaman, yasak kararının bilimsel bir disiplin çerçevesinde açıklanmadığını yaşanan görüntülerin de bu disiplinsizlikten kaynaklandığını söyledi. Sokağa çıkma yasağının bir tedbir olarak, topluma fayda sağlaması amacıyla alındığını hatırlatan Prof. Dr. Adımayan, şöyle devam etti.
"TTB olarak, pandeminin Türkiye'de tespit edildiği tarihten bugüne kadar toplumu fiziki mesafenin korunması gerektiğine dair bombadırmana tuttuk. Bir haftadır neredeyse bu bir sisteme oturmuştu ve insanlar gerçekten kurallara dikkat ediyordu.
Fakat dün akşam son dakika açıklanan sokağa çıkma yasağı kararıyla on binlerce insan sokağa döküldü ve fiziki mesafe kuralı kalmadı. Covid-19 olduğunu bilmeyen yüzlerce kişi sokaklara döküldü ve birçok sağlıklı insana bulaştırdı. Bunu toplum kaygılansın diye söylemiyoruz; bilime ve bilgiye dayanarak söylüyoruz.
"Hastaların temas ettikleri kişiler tespit edilmedi"
"Biz de test hala yaygınlaşmadı, sadece hastaneye gelen insanlara yapılıyor.Fakat onların temas ettiği insanlara ulaşabilmiş değiliz. Yani toplumda semptom göstermeden gezen hastaları bilmiyoruz. Dün akşam bu insanlar sokağa çıktı ve yüzlerce insana bulaştırdı.
Ayrıca dün halk sağlığı planlamasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bizlerin, Bilim Kurulu üyesi meslektaşlarımızın, meslek örgütlerinin emek ve çabası hiçe sayıldı. İnsanlar güvensizlik ve kaygıyla sokağa çıktı. Kamu Yönetimi Bilimi var, bundan yararlanılabilir fakat bu bilimin icre edildiği belediyelerin dahi durumdan haberi yok.
"Siyasi irade geri çekilmeli"
Toplumu paniğe sürüklememek adına 2 saat kala gece yarısı açıkladıkları kararda toplumun nasıl panik yaşadığını gördük. Siyasi irade geri çekilmeli. Eğer bir karar açıklanacaksa bunu Bilim Kurulu'nda seçilecek bir sözcü bilimsel disiplin kuralları çerçevesinde açıklar.
"Sokağa çıkanlara çağrı yapılmalı"
"Sokağa çıkanlara önerimiz, kendilerini 14 gün karantinaya almalarıdır. Ortalama hastalanma süresi 5 gün, dün akşam sokağa çıkanların hasta olup olmadığı 5 gün sonra ortaya çıkacak. Fakat her durumda 14 gün boyunca kendilerini sıkı bir karantina altında tutmalılar. Ayrıca bu insanlara çağrı yapılmalı, 5 gün sonra semptom göstermeleri halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapmaları söylenmeli. "
Prof. Dr. Kara: İzole olalım
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da Twitter'dan şu açıklamayı yaptı: "Dün akşam keşke dışarı çıkmasaydık, ancak eşimiz, dostumuz, çok farklı nedenlerle dışarı çıktı, bu virüsün yayılımına neden olabilir. Dün akşam dışarı çıktıysak lütfen 14 gün evde izole kalalım, bir metreye dikkat edelim, ortak alanlarda ev içinde de maske takalım. Bebeğine bez almak için, çocuğuna süt almak için ya da ertesi sabah ekmek temin edebileceğinden emin olmadığı için çıktıysak bile, günlerdir evlerinde olan büyüklerimiz için 14 gün evde sosyal mesafeye ve kurallara dikkat edelim." (RT)