*Görsel: Pixabay.
Çin'de ilk olarak 31 Aralık 2019'da bildirilen ve şu an dünya çapınada bir pandemiye dönüşen yeni tip koronavirüs salgını Covid-19 virüsü ile ilgili önlemler artarken, aşı çalışmalarına hızlandı.
Dün Avustralyalı bilim insanları, insan vücudunun bağışıklık sisteminin virüsle savaşan dört hücresini tespit ettiklerini açıklamış, bunun tedavi ve aşı sürecini olumlu etkileyeceğini duyurmuştu.
Bağışıklığa etkisi çözüldü
Göğüs taramaları, bağışıklık hücreleri ortaya çıktıktan sonra hastanın akciğerlerinin temizlendiğini göstermiş, Profesör Kedzierska BBC International'a verdiği demeçte şunları söylemişti:
"Bu sonuçlarla, klinik iyileşmeden önce hastada bağışıklık hücrelerinin ortaya çıkışını yakalayabildiğimiz için çok heyecanlandık."
İsrail en yakın ülke
Şu an aşı geliştirme konusunda beklentilerin en yüksek olduğu ülke İsrail.
İsrail başbakanlığına bağlı Biyolojik Araştırma Enstitüsü geçtiğimiz günlerde ardı ardına yaptıkları açıklamalarda virüsün biyolojik ve genetik işleyişinin saptandığını, yeni test kitlerinin geliştirildiğini ve vücuttaki antikorların virüsle mücadelesi konusunda gelişmeler sağlandığını açıklamıştı.
İsrail basınında yer alan haberlere göre aşı geliştirilmesi an meselesi.
Her yaşa farklı aşı gelebilir
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Boston Çocuk Hastanesi'ne bağlı Aşı Geliştirme Programı (PVP) başkanı Dr. Ofer Levy, kendi çalışma grubunun 65 yaş ve üzeri kişilere odaklandığını duyurdu.
Times of Israel'e konuşan doktor, "Bir aşı her yaş grubuna uymayabilir" dedi ve ekledi:
"Bağışıklık sistemi her yaşta farklı işleve sahip. Bu yüzden de yaşlılar en yüksek risk grubunda."
Hindistan: Anti-viral kokteyl
Bir gelişme de Hindistan'dan geldi. Ülkenin Rajastan bölgesindeki doktorlar virüs ile enfekte olan İtalyalı bir çift üzerinde denedikleri "anti-viral bir kokteylin" hastaları iyileştirdiğini açıkladı.
Kokteylin Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir ve Klorokine maddelerini içerdiği açıklandı.
Domuz gribi, sıtma ve HIV anti-viral ilaçlarla tedavinin başarıya ulaştığını anlatan Rajistan SMS Devlet Hastanesi Başkanı Dr. Sudhir Bhandari üstelik erkek vakanın kritik seviyede kronik akciğer hastası olduğunu ve buna rağmen kurtulduğunu da aktardı.
Hollanda antikor üretiyor
Ülkenin Rotterdam şehrinde bulunan Erasmus Medikal Merkezi ve Utrecht'teki tıp üniversitesinde çalışan Hollandalı bilim insanları koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başaran ilk kişiler olarak şimdiden tarihe geçti.
Buluş Covid-19'a özel anti-viral bir ilaç üretilmesini ve insanların kendi kendilerini test etmelerini sağlayabilir.
Çin'in Wuhan kentinde virüsü kapan 103 yaşındaki bir kadının bu antikorlar aracılığıyla tedavi edilerek altı gün sonra tamamen iyileştiği bildirildi.
Almanya'daki laboratuvar umut vadediyor
Son rakamlar
|
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, ülkedeki biyoteknoloji şirketi CureVac'a AB bütçesinden 80 milyon Euro fon ayrıldığını duyurmuştu.
Leyen ayrıca bu şirketin sonbahara kadar bir aşı geliştirmesinin mümkün olduğunu söylemişti. Komisyon Başkanı, Almanyalı şirketin diğerlerine göre hızlı çalıştığını da söylemişti.
Şirkete ABD Başkanı Donald Trump da para teklif etmişti.
Singapur-ABD ortaklı çalışma
San Diego'daki bir biyo-tek firması Singapur Duka Üniversitesi ile işbirliği halinde bir aşı çalışması yürütüyor. Bu çalışmada da virüsün şu ankinden daha az zararlı bir versiyonunu mutasyona uğratan bir protein tespit edildiği duyuruldu.
Virüsün zayıflamış versiyonu aşı çalışmalarını hızlandırabilir.
(PT)