*İstanbul Havalimanı. Fotoğraf: AA.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Çin'de ilk olarak 31 Aralık 2019'da görülen ancak son bir haftada hızla yayılan 2019-nCoV virüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya yükseldi.
Ülke çapında virüsle enfekte olan hasta sayısı ise 830'a çıktı.
Koronavirüs grubununu yeni bir türü olduğu ancak hakkında laboratuvar çalışmalarının sürdüğü virüs sebebiyle ilk olarak çıkış kaynağı Wuhan kenti karantina altına alınmış, kente giriş çıkışlar yasaklanmıştı.
TIKLAYIN - Çin Kökenli Virüsle İlgili Şimdiye Kadar Ne Biliniyor?
14 kent, 40 milyon insan
Bugün itibarıyla ise Çin'de nüfusları toplam 30 milyonu bulan en az 14 kentin karantina altında olduğu bildirildi. Bu kentlere giriş çıkışın yasaklanmasının yanı sıra otobüs, metro ve deniz taşımacılığı dahil bütün şehir içi iletişim iptal oldu.
Yeni yıl tatili önlemleri sıkılaştırdı
Çin takvimine göre Yeni Yıl tatilinin olması sebebiyle önlemler en üst düzeye çıkarıldı, hatta tartışmalı kararlar da alınmaya başlandı.
Potansiyel hastaların karantina kutularına konulduğu görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken, hak ihlali tartışmalarını da beraberinde getirdi.
*Fotoğraf: AA.
İptal edilen kutlamalar
- Pekin'deki geleneksel yeni yıl kutlamaları iptal edildi.
- Hong Kong'da bir uluslararası karnaval iptal oldu.
- Hon Kong'daki futbol turnuvası iptal edildi.
- Macau'daki Yeni Yıl kutlamaları iptal edildi.
Virüs, Çin, Japonya, Tayland'dan sonra ABD, Suudi Arabistan, Vietnam gibi ülkelere de sıçramıştı.
İstanbul Havaalanında karantina odası
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında İstanbul Havalimanı'nda karantina müşahede odası hazırlandı.
Riskli olduğu belirlenen yolcuların, özel kıyafetli görevliler nezaretinde Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün İstanbul Havalimanı Karantina Müşahede Odasına getirildiği belirtildi.
Virüsün genetik kodu nasıl?
- 2019-nCoV kod adı verilen virüs, 2000'lerin başında pekçok ülkede toplam 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS virüsü gibi korona virüsünün bir kolu olarak düşünülüyor.
- Koronavirüsler, pozitif duyarlı, tek sarmallı bir RNA genomu ve nükleokapsitli bir sarmal simetri ile sarılmış virüsler olarak biliniyor.
- Virüsün insandan insana da bulaşması SARS'ın aksine yeni tür bir koronavirüs olduğunu gösteriyor, bilim insanları virüs üzerinde laboratuvar çalışmalarını sürdürüyor.
(PT)