Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, otizmli oğlunun yaşadığı sorunlar nedeniyle okula devam etmeyeceğini duyuran İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Avukat Sedef Erken’e sosyal medya üzerinden “Bir araya gelelim” mesajı gönderdi.
Sedef Erken, 15 Kasım günü Twitter’dan şu mesajı paylaşmıştı:
“Otizmli oğlum eğitim alabilsin diye yıllardır gece gündüz uğraşıyorum, ancak bugün itibariyle oğlumu zorunlu eğitim sisteminden çıkartmanızı talep etme noktasına geldim, gerekli dilekçeyi bakanlığınıza gönderiyorum, bundan sonra evde kendim eğiteceğim, saygılar @meb @ziyaselcuk”
Selçuk: En yakın zamanda bir araya gelelim
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise Twitter’dan Sedef Erken ve yine çocuğu otizmli olan müzisyen Ogün Sanlısoy’u mention’layarak şu mesajı paylaştı:
Sevgili Ozan Barış’ın ve özel evlatlarımızın okul ve eğitim hayatı bizler için çok değerli. @SedefErken ve @osanlisoy bahsettiğiniz sorunları hep birlikte aşacağız. En yakın zamanda bir araya gelelim, konuşalım. Ozan’a selamlar...
Erken: Bu sefer sevinç gözyaşları
Bakan Selçuk’un mesajı sonrası Sedef Erken “El ele verelim” dedi:
“Şu an yine ağlıyorum ama bu sevinç gözyaşım sayın bakanım çünkü sadece Ozan yok, Arda var, Sinan var, Merve var, Efe var, Yiğit var, 500 bin otizmli birey var, 4 milyon aileleri var, hepsi için konuşalım ve ele ele verelim, bu ülke hepimizin saygılarımla.”
Otizm nedir?Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro - gelişimsel bozukluk. Otizmin belirtileri neler?Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Her 68 çocuktan biri otizm riski ile doğuyorOtizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde her 68 çocuktan biri için konuluyor. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gençten, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı ise sadece 30 bin 50. Erken tanı ve eğitimin önemiBilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor. *Kaynak: Tohum Otizm Vakfı |
(EKN)