Brezilya'dan ithal edilen ve Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe yediemin olarak bırakılan 3959 büyükbaş hayvandan 146’sının şarbon hastalığından ölmesinin ardından hastalık bu kez İstanbul’da insanlarda tespit edildi.
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi.
Hastanelere yapılan başvuruların ardından şarbon olduğu belirtilen hayvanın satın alındığı Silivri'deki Balaban ve Sancaktepe mahalleleri karantina altına alındı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada dört kişinin tedavisinin sürdüğünü belirtirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şarbon olduğu belirlenen hayvanla temas eden 48 kişiden 6'sında deri lezyonu tespit edildiğini ve hayati tehlikesi bulunmayan bu kişilerin tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi..
TIKLAYIN - Ankara'da Şarbon Tespitine Dair Açıklamalar, Şüpheler
“Özel bir işletmeden almışlar”
Pakdemirli, bir televizyon kanalına telefonla bağlanarak şu açıklamalarda bulundu:
"Büyükçekmece Silivri Mahallesi'nde vatandaşlarımız özel bir işletmeden kurbanı almış. Kurbanı kesip 2-3 kilo kadar da et tüketmişler. Etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos’ta Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne başvuru yapmışlar. 31 Ağustos itibariyle başvuruları sonuçlanmış. Etlerde Şarbon çıkmış.
“Etler hemen bakanlığımızın personeli tarafından imha edilmiş. Tarım Orman İlçe müdürlüğü Sağlık Bakanlığı'na bilgi vermiş. Etlerle temas ihtimali olan 28 kişi tespit edilmiş, 22 kişi hastaneye ulaşmış. Bir kısmının hastanelere ulaştırılma süreci devam ediyor.
“4 kişide şarbon ihtimali”
“22 kişinin 13'ü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, 9’u da Haseki Eğim ve Araştırma Hastanesine başvurmuş. Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 6 kişi hemen taburcu olmuş. 4 vatandaşımızda el ve bileklerinde deri şarbonu şüphesi var. İleri tespit gerekiyor. Bu hastanemizde 3 kişi de tedbiren tutuluyor.
“Haseki’ye başvuran 9 kişiden, 8'i taburcu olmuş. Bir hastamızda yine faranjit semptomu var. Toplamda başvuran 22 kişinin 4'ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor.
“Başka vaka beklemiyoruz”
“Hayvanın alındığı Silivri'deki işletmede 7 hayvanda şarbon pozitif çıktı. Diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar yerli hayvanlar.
“İşletmenin bulunduğu yerin 10 kiometre etrafında 3 bin 500 hayvanımız yarın sabah saatleri itibariyle tedbiren aşılanacak. Aşı çok hızlı etki ettiğinden başka vaka beklemiyoruz.”
Sağlık Bakanı Koca: Hayati risk yok
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan konuya ilişkin gelen yazılı açıklamada, "Bilindiği gibi 31 Ağustos’ta Silivri’de kesilen bir kurbanda şarbon hastalığına rastlandığı Tarım Bakanlığımızca kamuoyuna duyurulmuştur” denildi.
Hastanelere başvuran 22 kişiden altısında şüpheli hafif deri lezyonları görüldüğünü söyleyen Koca, insana hayvandan bulaşarak deri lezyonlarıyla seyreden şarbon hastalığının bu türünün hayati risk oluşturmadığını belirtti:
“Tetkiki yapılan diğer vakalarda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Bu arada aynı etle temas ettiği zannıyla hastanelerimize münferiden başvuranlar olmakla birlikte bu başvurular arasında şüpheli bir vakaya rastlanmamıştır.”
CHP'li Şeker: 32 kişi şarbon başvurusu yaptı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker, Twitter’dan yaptığı paylaşımda hastanelere yapılan şarbon başvurusu sayısının 32 olduğunu aktardı.
İstanbul’daki şarbon hastalığı vakaları ile ilgili Haseki ve Bakırköy Sadi Konuk Hastanelerini ziyaret ettim. Toplam 32 şarbon şüpheli başvuru var. #Şarbon hastalığı olduğunu bile bile hayvanların ithaline izin verilmesi tam bir skandal! pic.twitter.com/w7MgzDrOzX
— Ali ŞEKER (@draliseker) 1 Eylül 2018
Şarbon hastalığıŞarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğurur. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu bulaşır. İnsandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir. 6 yılın canlı sığır ithalatıDünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın 10 Kasım 2016'da kaleme aldığı "Sığır ithalatında rekor" başlıklı yazıya göre, Kasım 2010 yılı itibariyle canlı hayvan ithalatına başlayan Türkiye'nin, 2017'ye kadar canlı sığır ithalat rakamları şöyle: * 2011'de 470 bin baş; * 2012'de 471 bin baş; * 2013'te 193 bin baş; * 2014'te 49 bin baş; * 2015'te 202 bin baş; * 2016'da 400 bin baş. |
(TP)