Sağlık Bakanlığı, aşı karşıtlığının artmasının ardından, “aşı” konusunda bilgilendirmelerin yaptığı “aşı-sağlık” başlıklı internet sitesi hazırladı.
Bakanlığın basın açıklamasıyla kuruluşunu duyurduğu internet sitesinde, aşıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar, aşının ne olduğu, aşı içerikleri, türleri, yararları, Türkiye’de aşının tarihi gibi başlıklar var.
Sağlık Bakanlığı’nın Nisan 2018’de yaptığı açıklamaya göre, çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 2011’de 183’ken, 2016’da 12 bine, 2017’de 23 bine çıktı.
* İnternet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLAYIN - TTB’den Altı Soruda “Neden Aşı Yaptırmalıyız?”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de özellikle çocukluk dönemi aşılama oranlarının düşmesi, çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısının yükselmesi ve buna bağlı olarak artabilecek bulaşıcı hastalık riskine karşı “Aşı Candır Kampanyası”nı başlatmıştı.
“Aşı konusunda doğru bilgi”
Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında, internet sitesinin amacının, “aşı konusunda doğru ve sağlıklı bilgilendirme yapmak, varsa kafalarda oluşan soruları gidermek” olduğu ifade edildi:
“Toplumsal farkındalık amacıyla hazırlanan bu siteden, vatandaşlarımız aşı konusunda her türlü doğru bilgiye ulaşabilecektir.
“Aşı, halk sağlığı açısından önemli bir konu olup, 'Sağlıklı nesiller' ve 'Sağlıklı bir gelecek' demektir. Aşılamanın temel amacı özellikle bebek ve çocuklarda olmak üzere toplumda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir.
“Aşılama sayesinde ölümcül olan birçok hastalık önlenmiş milyonlarca çocuk sakatlık ve ölüm riskinden korunmuştur.”
Çiçek hastalığı tamamen yok edildi
İnternet sitesinin “Bağışıklama İle Elde Edilen Başarılar” başlıklı bölümünde şu bilgiler yer alıyor:
* Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir.
* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bağışıklama hizmetleri, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en maliyet etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul edilir.
* Yapılan aşılama çalışmaları sonucunda aşı ile önlenebilir hastalık hızlarında ciddi düşüşler yaşandı. Özellikle 1924 -1944 yılları arasında büyük salgınlar ve ölümlere yol açmış olan çiçek hastalığı aşılama çalışmalarıyla 1977 yılından itibaren tamamen yok edildi. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına da ihtiyaç kalmadı ve 1980 yılında ülkemizde ve tüm dünyada aşılama durduruldu.
* Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci (poliomiyelit) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapıldı ve hastalık yok edilme aşamasına getirildi. Türkiye’de son çocuk felci vakası Kasım 1998 yılında görüldü ve 19 yıldır çocuk felci vakası bulunmuyor.
* Türkiye’de kızamık vaka sayıları 2001 yılında 30 bin 509 iken, etkili kızamık aşılaması sonrası 2017 yılında vaka sayısı 84 ile sınırlı kaldı.
* 2004 yılından bu yana sadece 2011 yılında tek difteri ve ölüm vakası var. Bunun dışında vaka görülmedi.
* 2017 yılında ikisi ölümle sonuçlanan toplam 25 tetanoz vakası görüldü, hepsi aşısızdı.
* Aşılama çalışmaları sayesinde aşı ile önlenebilir hastalıklardan hepatit A-B, boğmaca, invaziv bakteriyel hastalıklardan pnömokok ve Hib’e bağlı gelişen menenjit, sepsis ve bakteriyemi, suçiçeği, kabakulak ve kızamıkçık vaka görülme sıklıkları oldukça azaldı. (AS)