Uluslararası AIDS Cemiyeti (IAS) tarafından düzenlenen 22. Uluslararası AIDS Konferansı (AIDS2018) bugün Hollanda Amsterdam’da başlıyor.
23-27 Temmuz arasında gerçekleşecek konferansta, dünyanın birçok ülkesinden 15 bini aşkın bilim insanı, aktivist ve politikacı, İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) ve sebep olduğu Edinilmiş Bağışıklık Yetmezlik Sendromu (AIDS) hakkında son gelişmeleri, küresel hedeflerde gelinen durumu ve aşılması gereken sorunları konuşacak.
Global Köy fuarı
Cumartesi birçok farklı kuruluşun düzenlediği çalıştaylar ile konferansa hazırlıklar yapıldı. Çalıştayların yanında Küresel Köy (Global Village) adlı fuar alanının da açılışı yapıldı.
Bu alanda HIV/AIDS alanında çalışan birçok farklı sivil toplum örgütü kendi standında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verecek, formlarda tartışmalar yapılacak; danslar, tiyatrolar ve gösteriler düzenlenecek.
Bu anlamda AIDS2018 sadece bilimsel oturumların gerçekleştiği bir konferans olmaktan çok daha öte bir anlam taşıyor. 800’e yakın basın mensubunun da takip edeceği konferansa Birleşmiş Milletler, Üniversiteler, düşünce kuruluşları ve devlet organları da üst düzey katılım gösterecek.
36,9 milyon birey HIV ile yaşıyor
Tüm gelişmelere rağmen 2017 sonu itibariyle 36.9 milyon HIV ile yaşayan bireyle küresel hastalık yükü anlamında en önemli halk sağlığı problemlerden birisi olmaya devam eden HIV/AIDS'e karşı verilen mücadele, birçok farklı kuruluşun ortaklığına yürütülüyor.
Birlemiş Milletler (BM) 2030 yılında AIDS ilişkili ölümleri sonlandırmanın yanısıra yeni HIV enfeksiyonunu sıfırlama hedefliyor. Bu doğrultuda verilecek mesaj ve konferansın sloganı "Breaking Barriers, Building Bridges" (Bariyerleri Yıkmak, Köprüler Kurmak) olarak belirlendi.
100’den fazla oturum ve şehirde etkinlikler
Oldukça yoğun program içerisinde 100’den fazla oturum ve bini aşkın konuşma gerçekleşecek. Fuar alanı ise sivil toplum örgütlerinden ilaç şirketlerine, ev sahipliği yaptığı onlarca kuruluş ile bir şölen alanını andırıyor.
Tüm bunların yanında aktiviteler fuar ve konferans merkezi ile (Amsterdam RAI) kısıtlanmamış olup şehrin farklı konmlarında da AIDS2018 çatısı altında harici birçok etkinlik de organize edilmiş durumda. Bir bakıma etkinliğin ruhu tüm şehre yayılmış durumda ve her köşede izlerini görmek mümkün.
HIV/AIDS ile aktif mücadelede başarılı bir yol izleyen Amsterdam ve Hollanda'dan; ayrıca diğer ülkelerde 30 yıldır edinilen deneyimlerden Türkiye adına alınması gereken önemli dersler var.
Türkiye’de 17 bin 884 HIV/AIDS tanısı
Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi (WHO EUR) içerisinde HIV ile yaşayan birey sayısı bakımından en iyi durumdaki ülke olsa da yeni tanı almış birey sayısında büyük bir artış gözlemleniyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 1985’ten günümüze HIV/AIDS tanısı almış birey sayısı 2017 Ekim ayında 11 bin 109 iken, 2018 Mart tarihinde bu sayı 17 bin 884 olarak bildirildi.
Elbette birçok farklı nedenden ötürü bu veriler tek başına aniden ortaya çıkmış bir yayılımı göstermese de gerçekleşen olağanüstü artışa dikkat edilip gerekli önlemler alınmalı.
HIV yayılımı açısından riskli gruplar öncelenerek virüsün yayılımını engellemek yönünde atılacak adımlar, okullarda cinsel sağlık eğitimi verilmesinden ayrımcılıkla mücadeleye, toplu ve kapsamlı bir politika yapımını gerektiriyor. Bu anlamda kongre boyunca konuşulacak konular, paylaşılacak gelişmeler ve öneriler Türkiye için büyük önem arz ediyor. Konferans sonrası genel izlenimlerimi bianet’ten aktarmaya devam edeceğim. (AİN/ÇT)