Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde yatan 34 yaşındaki Beşire Bozkurt, hayatını kaybetti. 10 gün önce doğum için hastaneye yatırılan Bozkurt'un durumunun ağırlaşması üzerine sezaryenle doğum yapılmış, ikiz bebeklerden biri doğumda, diğeri üç gün sonra ölmüştü. Bozkurt'tan alınan örneklerde "domuz gribi"ne neden olan H1N1 virüsü bulundu.
Konya'da da kronik hastalığı olan bir kadın hasta, hayatını kaybetti. Örneklerinde H1N1 virüsü bulundu.
Bu iki olayla, Türkiye'de H1N1 nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısı üç oldu. Ankara'da 29 yaşındaki bir sağlık çalışanı, 24 Ekim'de H1N1 nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Bakanlık: 16 kritik vaka var
Sağlık Bakanlığı'nın dün (29 Ekim) akşam saatlerinde yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de laboratuarlarca doğrulanmış, tedavileri hastanede süren 16 H1N1 vakası bulunuyor. Bunlardan üçünün durumu ağır, tedavileri yoğun bakım ünitesinde sürüyor.
Aşılama 2 Kasım'da başlıyor
Bakanlık, hastalıkla ilgili geliştirilen aşının ilk partisinden alınan örneklerin kontrollerinde sonucun olumlu olduğunu, önce sağlık çalışanlarının ve hacı adaylarının aşılanacağını duyurdu. Bakanlığın takvimine göre sağlık çalışanları 2 Kasım'da aşılanmaya başlanacak.
Sağlık Bakanlığı, devlet yetkililerine ve milletvekillerine öncelikli aşılama diye bir uygulamanın olmayacağının da altını çizdi.
"Bebekler, gebeler ve yaşlılar doktora başvursun"
Bakanlık, 2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurması gerektiğini de vurguladı.
"Grip belirtisi varsa, evde dinlenin"
Sağlık Bakanlığı, bunların dışındaki kişilerin, grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde dinlenmesini öneriyor.
Ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, üç günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan kişilerin zaman geçirmeksizin doktora başvurmaları gerektiğini de belirtiyor.
Domuz gribi belirtileri
Bakanlığın kılavuzuna göre, domuz gribinin belirtileri, mevsimsel gribinkilerle benzer. Bunlar ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor. (TK)