Feminist seksolog Leonore Tiefer, "tıbbileştirme"yi Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) düzenlediği Farklı Yüzleriyle Cinsellik, Cinsellik ve Cinsel Tedaviler 5. Kongresi' nde bu sözlerle açıkladı.
CETAD'ın bugün (Pazartesi) The Marmara Otelinde başlayan, Çarşamba günü sona erecek kongresi, cinsellik alanında etkinliklerini sürdüren dernek, vakıf, kuruluş ve sivil toplum örgütlerini de ortak bir platformda bir araya getirmeyi hedefliyor.
Kongre, Dünya Seksoloji Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu gibi uluslararası kuruluşlarla birlikte Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları gibi kamu kurumlarının ilgili birimlerinin, Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO) gibi hekim örgütlerinin, çok sayıda uzmanlık derneğinin, cinsellik alanında çalışan birçok sivil toplum örgütünün destek, katılım ve işbirliğiyle gerçekleşiyor.
Dr. Tiefer, kongrenin Dr. Ayşen Bulut'un yönettiği ilk oturumundaki "Tıbbileştirme cinsel yaşam ve cinsel sorunlar için bir çözüm mü, bir tehdit mi" başlıklı sunuşunda, okulda ve evdeki kötü davranışlar, ölüm, eşcinsellik ve menopoz gibi başlıkların tıbbileştirilen durumlar arasında yer aldığına dikkat çekti.
New York Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Albert Eintstein Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi, Doçent Psikolog Leonore Tiefer, cinsellik ve cinsiyet konusundaki araştırmalarıyla tanınıyor.
"Bu konular önce gündeme getiriliyor, sonra konuyla ilgili çıkar grupları araştırma yapıp olayı medya yoluyla yaygınlaştırıyor."
Dr. Tiefer, tıbbileştirmeye maruz kalan durumların, sorunların kaynağı olan sosyal ve kültürel boyutların göz ardı edildiğinin altını çizerek bu bağlamda araştırmalar da yapılmamasını eleştiriyor.
Sunuşunda, "viagra" konusunda görüşlerini açıklarken, "elin işlevi" ile "penisin işlevi" karşılaştırması yapan Dr. Tiefer, mesela piyano çalmanın sadece parmağın işlevi olarak tanımlanamayacağını anlattı, "duygu" ve "beynin" önemine değindi.
"Tıbbileştirme yoluyla konu ilaç sanayiinin konusu haline geliyor."
Tiefer kimdir?
1969'da Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi'nin Deneysel Psikoloji bölümünde doktora yapan Tiefer, hamsterlarin çiftleşme davranışları hakkında bir tez yazdı.
1970'lerin başında, Dr. Tiefer, kadınların özgürlük hareketi içinde yer aldı ve cinselliğin, hayvanlar üzerinde deney yaparak anlaşılamayacağını düşünmeye başladı.
1975'de, Dr. Tiefer kariyerinin yönünü değiştirerek klinik çalışmalar, seks terapisi ve kanserin erken teşhisinde meme muayenesi üzerinde çalıştı ve araştırmalar yaptı.
1980 ve 1990'lı yıllarda New York'ta katıldığı bir dizi seminer, cinselliğe, sadece vücudun bir işlevi olarak değil, kültürel bir konu olarak bakmasını sağladı.
İlk kitabı "İnsan Cinselliği: Hisler ve İşlevler" 1979'da yayımlandı. Bu kitap, konuya sıradan bir perspektiften baktı.
1995'de yayınlanan, ikinci kitabı "Cinsellik Doğal bir Davranış Değil"de ise, Tiefer, kültürel ve siyasi temalara dayanarak seksolojiye eleştirel yaklaştı.
1988-1996 yılları arasında New York'ta Montefıore Tıp Merkezi'nin Üroloji Departmanı'nda psikolog olarak çalıştı. Pek çok araştırmasının yanı sıra İtalya, Fransa, Japonya, Hollanda, Hindistan, İngiltere, Almanya, Uganda ve Çin'in de olduğu birçok ülkelerde konuşmalar yaptı.
Tiefer, 1999'da "Kadınların Cinsel Sorunlarına Yeni bir Bakış Kampanyası" nı başlattı. Bu kampanyanın amacı, kadınların cinsel sorunlarının tıbbileştirilmesini eleştirmekti. (BA)