Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi kapsamında yeniden görülen ve kamu görevlilerinin de yargılandığı davada, dosyası ayrılan dokuz sanığın kararı açıklandı.
Erhan Tuncel 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal 7 yıl 6 ay, Ogün Samast ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erhan Tuncel hükümle birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Yargılama kamu görevlilerinin yargılandığı ana davayla devam edecek.
Zaman aşımına karşı dosyalar ayrılmıştı
13 Haziran'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görülen 93. duruşmada Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal, Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal'in dosyaları zaman aşımı kapsamına girmesi ihtimaline karşı ayrılmıştı.
27 Haziran’da görülen ilk duruşmada ise savcı verdiği mütalaada sanıkların cezalandırılmasını istemişti.
TIKLAYIN - Dokuz Sanığın Ayrılan Dosyasında Savcı Ceza İstedi
Bugün görülen duruşmada Erhan Tuncel duruşma salonunda hazır bulunurken, Yasin Hayal Tekirdağ Cezaevi’nden, Ogün Samast Kocaeli Cezaevi’nden, Osman Hayal ve Ersin Yolcu da başka şehirlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Duruşma salonunda sanıkların avukatları ile Dink ailesi avukatları Hakan Bakırcıoğlu ve Hülya Deveci hazır bulundu. Davaya bir önceki duruşmada savunma yapmayan sanıkların savunmalarına devam edildi.
Osman ve Yasin Hayal beraat talep etti
İlk olarak söz alan Osman Hayal ve Yasin Hayal’in müdafi avukatı savcının mütalaasına karşılık örgüt yöneticiliği suçlamasına katılmadıklarını belirterek, örgüt olabilmek için gerekli şartların taşınmadığı yönünde beyan verdi.
Örgüt suçu unsurlarının gerçekleşmediğini belirten Osman Hayal ve Yasin Hayal müdafii avukatı, bu yönden beraat verilmesini talep etti.
Samast kısa bir savunma yaptı
Daha sonra söz alan Ogün Samast ise kısa bir savunma yaparak savcının örgüt kurma suçundan cezalandırılma talebinde bulunduğunu hatırlatarak, bu suçu işlemediğini söyledi. Yargıtay kararlarından yola çıkarak suç örgütü tanımlaması yapan Samast, bu suç yönünden beraatını talep etti.
Samast ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ettiğini beyan ederek, etkin pişmanlık yasasından yararlanma talebinde bulundu.
Samast’ın müdafi avukatı da suçun maddi unsurlarının oluşmadığını ifade etti ve Samast’ın beraatını talep etti.
Tuncel: Bana komplo kuruldu
Daha sonra söz alan Erhan Tuncel ise savunmasını duruşma salonunda yaptı. Yaklaşık üç saat süren savunmada Tuncel, yardımcı istihbarat elemanı olarak Dink cinayeti bilgisini polise bildirdiğini, ihbarcı olmasına rağmen dosyanın sanığı yapıldığını söyledi:
“Benim ismini verdiğim kişiler cinayeti işledi. Ardından adım azmettirici olarak basına duyuruldu. İhbarcı olmama rağmen ben suçlandım. Kamu görevlileri aklanmaya çalışıldı. Lehime olan deliller toplanmadı.
“Soruşturma başlamadan bazı belgeler basına sızdırıldı. Soruşturma gizli olmasına rağmen basında sürekli haberler yayınlandı. Bu dosyanın sanığı konumuna getirildim. Soruşturma taleplerimiz reddedildi.
“Dink cinayetini aydınlatmak için ciddi adım atılmadı. Kamu görevlilerinin rolü araştırılmadı. Bana karşı komplo kuruldu. Önceden bildirdiğim cinayet engellenmeyerek hedef haline getirildim.
“Yasin Hayal’e bu eylemi yapmamasını söyledim. Ama kendisi ne pahasına olursa olsun Dink’e yönelik bu eylemi yapacağını söyledi. Ben de bu durumu polise bildirdim.
“Trabzon Emniyeti görevlileri ve İstihbarat Daire Başkanlığı yapmaları gereken görevleri yapmadılar. Ben örgüt üyesi değilim. İstihbarat görevi yürüttüm. Bana bu görevi emniyet görevlileri verdi. Azmettirme suçunu işlemedim. Eylem kararı zaten vardı. Suç işleme kastım yoktur. Kimliğimin açığa çıkmaması için bazı şeyler yaptım. Ben olmasaydım da bu cinayet zaten işlenecekti.
Tuncel savunmasını tüm suçlamalardan beraat talebiyle sonlandırdı.
Bakırcıoğlu, Tuncel'in savunmasındaki çarpıklıkları anlattı
Tuncel’in savunmasının ardından söz alan Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Tuncel’in daha önce verdiği ifadelerden örnekler okuyarak, bugün yaptığı savunmayla çelişen noktalara dikkat çekti.
Tuncel’in cinayette etkili biri olduğunu ve cinayeti azmettirdiğini savunan Bakırcıoğlu, hükmün bu yönde kurulması gerektiğini ifade etti. McDonald’s eyleminde olan şahısların Dink cinayetinde de beraber olduğunu ifade eden Bakırcıoğlu, örgütün var olduğunu bildiklerini söyledi.
"Anayasa'ya karşı suç işlendi"
Sanıkların, örgütle birlikte Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalıştıklarını dile getiren Bakırcıoğlu, “Hrant Dink’i öldürmeye karar veren, bu cinayeti tasarlayan ve gerçekleştiren örgüt, cebir ve şiddet kullanarak Anayasa’nın öngördüğü ‘düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs’ suçunu işlemiştir” diye konuştu.
Bakırcıoğlu cinayetin ırkçı, siyasi saikler ile işlenen bir cinayet olduğunu ifade ederek sanıkların örgüt olarak cezalandırılmasına karar verilmesi talebinde bulundu.
Bakırcıoğlu’nun ardından tekrar söz alan Tuncel “Zehir zıkkım olsun başka bir şey istemiyorum. Kendileri ırkçılık diyor. Irkçılığı kendileri yapıyor. Dink cinayetini ihbar ettiğim için pişmanım” dedi. Tuncel son söz olarak ise “Vatan sağ olsun” ifadelerini kullandı.
Hayal'e 7 yıl 6 ay
Verilen aranın ardından kararını açıklayan Hakim Emre Efe Şimşek, Yasin Hayal'e silahlı suç örgütü kurma/yönetme suçu sabit görülerek 6 yıl, örgütün silahlı olması nedeniyle dörtte bir oranında artırım yapılarak 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Hayal, daha önce de Dink cinayetine azmettirmek suçundan müebbet hapis cezası almıştı.
Tuncel'e 99 yıl 6 ay
Erhan Tuncel'e 24 Ekim 2004'te 6 kişinin yaralandığı McDonlald's patlamasından dolayı 'tasarlayarak ve bomba kullanmak suretiyle kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçundan 6 kez ağırlaştırılmış müebbet, eylemin teşebbüs aşamasında kalmasından dolayı 6 kez 13 yıl hapis cezası, mağdurlardan birinin aracına zarar verdiği gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 450 TL adli para cezasına çarptırdı.
Tuncel'e mahkeme, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak ise 'yardım etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet verdi. Hükümde indirime giden mahkeme bu suçtan dolayı Tuncel'i 18 yıl ile cezalandırdı.
Tuncel 'silahlı suç örgütüne üye olma' suçunu işlediği gerekçesiyle de 2 yıl hapis cezası, örgütün silahlı olması nedeniyle cezada artırım uygulanarak 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Tuncel'in toplam hapis cezası 99 yıl 6 ay olarak kayıtlara geçti.
Yavuz'a 14 yıl 22 gün
Zeynel Abidin Yavuz hakkında ise mahkeme 'öldürmeye yardım etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme suçun, suç işleme kararlılığını kuvvetlendirme aşamasında kaldığı için cezada indirim uygulayarak Yavuz'u 12 yıl 6 hapis cezası almasına hükmetti.
Mahkeme ayrıca Yavuz hakkında da 'silahlı örgüte üye olmak' suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme Yavuz hakkında da tutuklama kararı çıkarttı. Yavuz, halen başka bir suçtan dolayı tutuklu bulunuyor.
Samast'a 2 yıl 6 ay
Ogün Samast ise 'silahlı örgüt üyesi olmak' suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Samast'ın suç tarihinde 15-18 yaş kategorisinde olması nedeniyle cezada üçte bir oranında indirim uygulandı. Samast bu suçtan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Samast'ın, Dink cinayetinden dolayı hakkında daha önce kesinleşmiş 22 yıl 10 ay hapis cezası bulunuyor.
Ersin Yolcu ve Ahmet İskender ise mahkeme tarafından 'silahlı suç örgütüne üye olmak' suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapse çarptırıldı.
Uzundal'a 16 yıl 10 ay 15 gün
Tuncay Uzundal'a ise mahkeme heyeti Dink'in Samast tarafından öldürülmesine yardım etmek suçundan müebbet hapsi cezası verdi. Mahkeme suçun, suç işleme kararlılığını kuvvetlendirme aşamasında kaldığı için cezada indirim uygulayarak Uzundal'ı 15 yıl hapse mahkum etti.
Uzundal ayrıca silahlı suç örgütüne üye olma suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası da aldı.
İki isim beraat etti
Mahkeme Salih Hacısalihoğlu'nun ve Osman Hayal'in ise beraatına karar verdi.
Tuncel tutuklanarak cezaevine gönderildi
Tutuklanan Erhan Tuncel duruşma salonundan çıkartılırken basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Devlete yapılan hiçbir hizmet cezasız kalmaz" dedi.
(HA)