* Törene katılanlar, anıta ilişkin görüş ve önerilerini içeren notları anıtın hemen yanında bulunan panolara astı.
Diyarbakır Sur İlçe Belediyesi bünyesinde kurulan Kırklar Meclisi, “Ortak Vicdan Anıtı” yaptırdı. "Acıları Ortaklaştırdık ki, Bir Daha Yaşanmasın" şiarı ile Anzele Parkı'nda inşa edilen anıtın açılışı, farklı inanç kesimlerinin katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı.
Törene, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, Meryem Ana Süryani Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer, Surp Sarkis Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç Komisyonu üyeleri, DİAY-DER Başkanı Zahit Çiftkuran, BDP Diyarbakır İl yöneticisi Mahmut Yokuş, Türkmen Alevileri adına BÜŞAK-DER Başkanı Aydın Atlı, Pir Sultan Abdal Kültür Sanat Derneği Diyarbakır Şube temsilcileri ve çok sayıda Diyarbakırlı katıldı.
Anıtın ana fikri, Cumhuriyet öncesi ve sonrası Mezopotamya coğrafyasında; Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan dinlerine mensup, Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Keldani, Yahudi, Süryani ve Yezidi halklarının bir daha acı yaşamaması…
Kitap üzerinde ağlayan gözyaşı ve ateşin işlendiği anıtın üzerinde, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Ermenice, İbranice ve Arapça dillerinde "Acıları Ortaklaştırdık ki, Bir Daha Yaşanmasın" yazıyor.
Demirbaş: Egemenlerin özür dileme zamanı
Sur Belediye Başkanı Demirbaş törende yaptığı konuşmada, acıları yaşatan egemenlerin, yaşattığı acılarla yüzleşmelerini sağlayacaklarını belirterek; "Bugün artık egemenlerin bütün bu halklardan özür dileme zamanı gelmiştir" dedi.
Demirbaş, 12 Eylül askeri darbesini, “İnsanlık tarihinin utanç sayfalarından bir gün” olarak değerlendirdi ve bir daha bu acıların yaşanmaması için bir araya geldiklerini söyledi.
“12 Eylül bütün halklara acıların tattırıldığı bir gün. O acıları tattıranların yaşattığı acılarla yüzleştirilmesinin zamanı gelmiştir. Tarih boyunca bu coğrafyada halk ve inançlara acılar yaşatıldı. Artık bizlerin de yaşadığımız ve yaşattığımız acılarla yüzleşme zamanı gelmiştir.”
Demirbaş, çözüm sürecinde hiçbir cenazenin gelmediğini de belirterek, barış için herkesin çabaladığı bir dönemde hükümetin de bu var olan çabaya destek vermesi çağrısında bulundu.
“Tüm halklar barış içinde yürüyecek”
Yazar Mıgırdiç Margosyan da törende şunları söyledi:
“Bu mahalle artık gâvuru tükenmiş bir mahalle ama olsun, ismi yaşıyor. Umut ediyorum ki; bundan sonra bu mahallelerde gâvuru, Kürdü, Alevi'si de tüm halklar beraber kol kola barış ve kardeşlik içinde yürüyeceklerdir.”
Margosyan'ın ardından konuşan Meryem Ana Süryani Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer, “Geçmişte bu bölgede yaşayan farklı inançların ve diğer halklara eziyetlerin hatırlanması açısından hazırlanan bu anıt, bizi kardeşlik bağları içine itmelidir” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından anıtın kurdelesi farklı inanç ve halkların temsilcileri tarafından kesildi. (AS)