Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay’ın darp edilmesine ilişkin tutuklu yargılanan 3 sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
İstanbul Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu 3 sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, Barış Atay ile taraf avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu.
Duruşmada beyanı alınan Atay, olay günü arkadaşı ile Kadıköy Moda'da bir kafede buluştuklarını, gece yarısından sonra mekandan ayrıldıktan sonra yolda yürürken bir kişinin arkasından boğazına sarılarak küfürler ettiğini ve yumruk attığını söyledi.
Atay: Politik kimliğimi bildiklerini düşünüyorum
Daha sonra diğer 2 sanığın da kendisine vurmaları üzerine yere düştüğünü belirten Atay şunları anlattı:
"Ben yerdeyken kapandım. Sanıklar o şekilde tekme ve yumruklarla beni darp etmeye devam ettiler. Çevreden birisi 'Polisi aradım' deyince saldırganlar kaçmaya başladı. Olay kesinlikle yol verme kavgası değildir. Sokak geniş bir sokaktı. Aramızda bir konuşma olmadan Ömür Canpolat bana hakaret edip vurmaya başladı. Ben bana saldıranları tanımıyorum. Sanıkların beni tanıyıp tanımadığını bilmiyorum. Ancak bana hakaret ederlerken politik kimliğimi bildiklerini düşünüyorum. Sanıklardan şikayetçiyim."
Sanıklardan Ömür Canpolat ise, Kadıköy'de bu şekilde rahat yürünecek bir sokak olmadığını savunarak, Atay ile tesadüf eseri karşılaştıklarını savundu.
Daha sonra söz alan Barış Atay’ın avukatı Şerif Özgür Urfa, sanıkların olayın başından bu yana gerçeğe aykırı beyanda bulunduklarını kaydederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Sanıkların avukatı İbrahim Alper Kahraman, suçun örgüt kapsamında işlendiği iddiasını kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.
Mahkeme adli kontrol şartıyla tahliye etti
Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Ömür Canpolat, Çağlar Baştan ve Çağrı Hasan Çalışkan'ın tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması, suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenip işlenmediği ile ilgili yürütülen soruşturmada verilen takipsizlik kararının kesinleşmiş olması hususlarını dikkate alarak, adli kontrol tedbirleri kapsamında tahliyelerine karar verdi.
Sanıkların yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe bıraktı.
İddianamede hapis isteniyor
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede sanıklardan Ömür Canpolat'ın ‘kamu görevlisine karşı yaralama’ ve ‘kamu görevlisine karşı hakaret’ suçlamalarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması istenirken, diğer sanıklar Çağlar Baştan ve Çağrı Hasan Çalışkan'ın "kamu görevlisine karşı yaralama" suçundan altışar aydan 1 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Ne olmuştu?
Barış Atay, Batman’da 18 yaşındaki İpek E.’ye “cinsel saldırı”da bulunan ve intihara sürükleyen uzman çavuş Musa O.’nun bir hafta tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu etiketleyerek şu mesajı paylaştı:
“Sen bir seri tecavüzcüyü korudun, kolladın @suleymansoylu Hayatın boyunca her fırsatta yüzüne vurulması, asla unutmaman için uğraşacağız.”
Soylu ise Atay’a, “Tecavüzcü PKK yöneticilerinin talimatıyla HDP’den milletvekili olan PKK ve DHKP-C artığı; Benden “tecavüzcü kollayıcı” olmaz da Senden tam tecavüzcü olur… Tuma’nın kollayıcısı Dikkat yakalanma…” yanıtını verdi.
TIKLAYIN - Soylu’dan Uzman Çavuş Musa O. açıklaması
Soylu’nun bu paylaşımının ardından Barış Atay, 31 Ağustos gecesi Kadıköy’de gittiği bir mekandan çıkarken saldırıya uğradı. Saldırıdan sonra yakalanan şüpheliler savcılıkta Atay'ın milletvekili olduğunu sonradan öğrendiklerini, Atay'la yol verme nedeniyle tartıştıklarını öne sürdü.
TIKLAYIN - Barış Atay: Biz İpek Erlerin, Soylu Musa Orhanların tarafı
(HA)