* Fotoğraf: Wolfgang Schwan / Anadolu Ajansı (AA)
Rusya, Ukrayna'nın ilhak ettiği dört bölgesinden biri olan Herson'dan bugün (11 Kasım) itibariyle tamemen çekildiğini açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Herson şehrindeki savunma hattının tümüyle Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekildiğini, nehrin sağ yakasında askeri birliklerinin kalmadığını duyurdu.
Konaşenkov, birliklerin çekilme sürecinde herhangi bir personel veya askeri ekipman kaybının yaşanmadığını söyledi.
Dnipro Nehri'nin sağ yakasında kalan sivillerin tahliyesi için gerekli desteği verdiklerini belirten Konaşenkov, "Rusya askeri birimleri önceden hazırlanmış savunma hatlarına ve pozisyonlarına konuşlandırıldı" dedi.
"Çekilirken köprüyü patlattılar"
The New York Times gazetesinin aktardığına göre, Rusya güçleri şehirden ayrılırken şehre giriş çıkışların sağlandığı bir köprüyü patlattı. Gazete, bu durumun Ukrayna güçlerinin Herson'dan çekilen Rusya askerlerini takip edebilme becerisini sındırlandıracağını yazdı.
Rusya merkezli Ryabar askeri blogu da Rusya güçlerinin Herson'dan çekilirken bugün saat 5:00 sularında köprüyü patlattığını kaydetti, patlama anını gösterdiği iddia edilen bir görüntü de blogda paylaşıldı. Fakat the The New York Times bu iddiaları bağımsız kaynaklardan teyit edemedi.
Herson, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgeleriyle birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül'de imzaladığı kararnamelere dayanarak uluslararası hukuka aykırı biçimde ilhak edilmişti.
Rusya, neden Herson'dan çekilme kararı aldı?
Rusya Savunma Bakanlığı, 9 Kasım'da bir açıklama yaparak Rusya işgalinin sürdüğü Ukrayna'nın Herson bölgesindeki savunma hattını Dipro Nehri'nin sol yakasına çekeceklerini açıklamıştı.
Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Ukrayna'daki savaşla ilgili son duruma dair gelişmeleri, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığındaki askeri yetkililere aktarırken, Herson'da, Dnipro Nehri'nin sağ yakasından 115 bin kişinin tahliye edildiğini söylemiş, Ukrayna'yı tahliye edilen sivillere saldırmakla suçlamıştı.
"Herson bölgesindeki sivillere ve sivil yapılara gerekli desteğin verilemediğine" işaret eden Surovikin, şöyle konuşmuştu:
"Ukrayna birlikleri Kakhova barajına yönelik topçu atışlarına devam ediyor ve bu durum bölgede sel baskını nedeniyle önemli kayıplara yol açabilir. Savunma hattının Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekilmesini öneriyorum."
Şoygu, söz konusu teklifi kabul ederek birliklerin Dnipro Nehri'nin sağ yakasından sol yakasına çekilmesi talimatı vermişti.
* Kaynak: AA
"Köyde 400 kişiden 70 kişi kaldı"
Öte yandan, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Davit Kachkachishvili, Rusya'nın çekilmesinin ardından Eylül-Ekim aylarında yeniden Ukrayna'nın kontrolüne geçen Herson''un Biliayevka, Mirolubovko, Potiomkina, Kniazevka köyleri ile Visikopilia kasabasındaki yurttaşlarla konuştu.
Biliayevka köyündeki evlerini terk etmeyen, çoğu zamanını sığınakta eşiyle geçiren 73 yaşındaki Lyuba, AA muhabirine, "Biz evde sadece kocamla kaldık. İşgal altında kaldığı dönemde de köydeydik" dedi.
Lyuba, bu köyde doğduğunu, evlendiğini ve çocuklarını büyüttüğünü anlatarak, "Savaş başlamadan önce yaklaşık 400 kişinin yaşadığı Biliayevka'da işgal döneminde ancak 70 kişi kaldık" diye konuştu.
Çocukları ve torunlarının köyden tahliye edildiğini ancak kendisinin, eşiyle evlerinde kalmaya karar verdiklerini aktaran Lyuba, "Evde kaldık ama çok korkuyorduk. Durum çok ağır ve korkunçtu. 7 ay boyunca işgal altında kaldık. Onlar (Rusya güçleri), 5 Nisan'da buraya geldi. Ukraynalılar (Ukrayna ordusu) ise 3 Ekim'de buraya girdi" dedi.
Lyuba, Rusya güçlerinin şimdiye kadar köye yönelik saldırılar düzenlemeye devam ettiğini dile getirerek, "Dün gece de buraya saldırı gerçekleşti. Ağır bir saldırı oldu, bir füze düştü" bilgisini paylaştı.
Lyuba'nın eşi 68 yaşındaki Kolya da hayatta kaldıklarına bile inanmadıklarını belirterek "Biz nasıl hayatta kaldık onu bile bilemiyoruz. Her gün, her gece 7 ay boyunca patlamalar vardı" dedi. (SD)