* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Azerbaycan ve Ermenistan savunma bakanlıkları, Karabağ Savaşı'nın sona ermesinden 10 ay sonra iki ülke arasında yeniden çatşmaların başladığını duyurdu. İki ülke de durumdan birbirini sorumlu tuttu.
Agos gazetesinin haberine göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bu sabah (13 Eylül) Parlamento'da yaptığı konuşmada, yaşanan çatışmalarda 49 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölü sayının artabileceğini belirten Paşinyan, gerilimin "biraz sakinleştiğini", ancak Azerbaycan taarruzunun birkaç cephede devam ettiğini söyledi.
Ermenistan Acil Durumlar Bakanlığı ise üç sivilin yaralandığını, yaralanan sivillerden birinin durumunun ciddi olduğunu açıkladı.
Çatışmalar ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise "Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Bugün erken saatlerde çıkan çatışmaların ardından Türkiye saatiyle 7:00 itibariyle bölgede ateşkes ilan edildi.
Azerbaycan'dan "provokasyon" açıklaması
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun dün (12 Eylül) akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde "geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu" açıkladı.
Açıklamada, "Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj gruplarının farklı istikametlerde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği, bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandığı" kaydedildi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, "Ermenistan'ın provokasyonlarına yanıt olarak hayata geçirilen karşı önlemlerin lokal nitelikte ve askeri hedeflere yönelik olduğunu, Azerbaycan ordusunun Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığını" belirtti.
Azerbaycan ordusunun sivil nüfusu ve altyapıyı hedef aldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Azerbaycan, Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin de doğru olmadığını ifade etti.
Ermenistan: Ölü ve yaralılar var
Agos gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aram Torosyan'ın açıklamasına yer verdi.
Torosyan, "13 Eylül günü saat 00:05'te Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri birlikleri topçu ve büyük kalibreli ateşli silahlardan Goris, Sotk ve Jermuk yönünde Ermeni mevzilerine yoğun bir şekilde ateş etmeye başladı" dedi.
Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Ermenistan tarafında ölü ve yaralılar olduğunu, detayların netleştirileceğini söyledi. Bu açıklamanın ardından, Başbakan Paşinyan 49 askerin öldüğünü duyurdu.
Torosyan ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama yaparak topçu ateşinin devam ettiğini Ermenistan ordusunun ateşe karşılık verdiğini belirtti.
Putin ve Macron ile telefon görüşmesi
Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çatışmalar devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Görüşmelerde Ermenistan ve Azerbaycan arasında son dönemde yaşanan çatışmalar ele alındı.
Ermenistan hükümeti, "Paşinyan'ın durum ile ilgili endişelerini dile getirdiğini, Macron'un gerginliğin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu ve durumun sakinleştirilmesinin gereğini vurguladığını" kaydetti.
Paşinyan ise Azerbaycan'ın eylemlerini "kabul edilemez" olarak değerlendirdi ve uluslararası toplumun tepkisinin öneminin altını çizdi.
ABD'den çatışmaları derhal durdurma çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Blinken, "ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duyuyor" dedi:
Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.
2020 Karabağ Savaşı hakkında
- Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askeri ve sivil kayıplar bildirdi.
- 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insani ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.
- Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı.
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
(SD)