* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya-Ukrayna savaşı, bugün (25 Mayıs) itibariyle 91. gününde.
İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen ve "Davos Zirvesi" olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) siyasi liderlere ve iş insanlarına hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleştirilebilecek müzakerelere değindi.
The Guardian'ın aktardığına göre, zirvenin 22 Mayıs'taki açılış resepsiyonunun ardından bugün de Davos'ta konuşan Zelenski, "aracılar aracılığı ile değil, sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşmeye istekli olduğunu" ifade etti.
"Rusya Devlet Başkanı gerçeği anlarsa çatışmadan çıkmak için diplomatik bir yol bulmanın mümkün olduğunu" söyleyen Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği 24 Şubat öncesindeki sınırlarına çekilmesi gerektiğini, "bunun müzakerelere yönelik ilk adım olabileceğini" söyledi.
Rusya'nın eski Başbakanı ve Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de dün konuyla ilgili bir açıklama yaparak "herhangi bir barışın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin geleceğine ilişkin nihai kararların verildiğinin kabul etmesi durumunda" mümkün olacağını söylemişti.
Medvedev ayrıca "Rusya'nın Kırım'dan çekilmesi gerektiğini belirten bir barış anlaşmasının savaş tehdidi olarak görüleceğini" ifade etmişti.
Zelenski'den 3. ay açıklaması
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu sabah Davos'ta yaptığı konuşma öncesinde dün akşam da Telegram hesabından savaşın 90. gününü değerlendiren bir video mesaj yayınladı. Zelenski, "Ukrayna'nın 1016 yerleşim yerinin işgalden kurtarıldığını" açıkladı.
Rusya işgali karşısında Ukrayna'ya gereken mali desteğin verilmesi ve Rusya'ya daha geniş kapsamlı yaptırımların uygulanması için dünya liderleriyle görüşmeleri sürdürdüğünü aktaran Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'nın Ukrayna işgaline Kırım'dan başladığını kaydetti:
"Rus işgali tam olarak Kırım'dan başladı. Bu, Rus devletinin Ukrayna ile ilgili hatalar listesindeki ilk madde değildi; ancak, Rusya'nın kendisi için ölümcül hatası olan ilk konuydu. Tam da bundan sonra Rusya'nın diğer ve daha az ölümcül olmayan hatalar çıkmaya başladı ve tüm bunlar onun zayıflamasına neden olur. Ve elbette işgalciler Kırım'ı terk etmek zorunda kalacak."
Zelenski, Rusya güçlerinin "geçici olarak işgal ettiği Mariupol, Herson ve diğer şehirlerden de çekilmek zorunda kalacağını" söyledi.
Herson ve Zaporijya'dakilere "vatandaşlık" kolaylığıRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (25 Mayıs) Ukrayna'nın Herson ve Zaporijya bölgelerinde yaşayanların Rusya vatandaşlığına alınmasını kolaylaştırıcı bir karar imzaladı. Buna göre, Donestk ve Luhansk'ta yaşayanların yanı sıra Ukrayna'nın Zaporijya ve Herson bölgelerinde yaşayanların da Rusya vatandaşlığına geçişinde kolaylık sağlanacak. Rusya'nın 24 Şubat'taki işgalinin ardından Herson'un tamamı ile Zaporijya'nın bir bölümü Rusya ordusunun kontrolü altına geçmişti. Herson'un referandum ile Rusya'ya katılacağı yönündeki iddialar hakkında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna halkının kendi kaderini kendisinin belirleyeceğini" kaydetmişti. Öte yandan, Ukrayna'nın Zaporijya kentinde yaşayan İsmail Daye de dün bianet'e konuşarak Zaporijya'nın Rusya askerlerinin kontrolü altındaki bölümündeki Rusya askeri yoğunluğunun arttığını, bölgede "referandum" söylentilerinin olduğunu söylemişti: "Burada şöyle bir endişe kaynağı oluştu: Bizim karşımızda, nehrin karşısında Zaporijya nükleer santrali var. Biz oraya 30-35 kilometre mesafede, nehrin karşısındayız. Köyün hemen karşısında Vasilanka kasabası var. "O Vasilanka kasabasında 20 bin civarında bir nüfus olduğu söyleniyor. Son günlerde orada kasabanın nüfusundan çok Rusya askeri, yığınak olduğu söyleniyor. Bu, yerel basında yazılıyor; söylenti değil. "Şimdi bu benim açımdan da bir endişe kaynağı. Ben de bunu anlamaya çalışıyorum, sanırım buradaki pek çok insan gibi... Buradaki Rusya askeri yoğunlaşmasının nedeni nedir diye anlamaya çalışıyorum. "Orada, nükleer santralin olduğu bölgede bir referandum söylentisi var. 15-20 gün içinde bir referendum yapılarak orada yaşayan insanlara 'Bizimle (Rusya) yaşamak ister misiniz?' diye sorulacağı söyleniyor. Acaba ona bir hazırlık mı? Olabilir diye düşünüyorum." |
Toplam AB yardımı: 2 milyar Euro
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya askeri destek için 500 milyon Euro'luk ilave yardımda bulunmak üzere uzlaştı.
Konuyla ilgili açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, özetle şöyle konuştu: "Bu destek Ukrayna'nın kendisini savunmasında Avrupa'nın çabalarının yalnızca bir bölümüdür. AB ve üye ülkeler desteğe devam etmekte kararlıdır. Savaşın başından beri yardım ediyoruz, savaş bitene kadar yardımı sürdüreceğiz."
500 milyon Euro'luk bu son yardım ile birlikte AB'nin Ukrayna'ya askeri yardımlarının toplamı 2 milyar Euro'ya ulaştı.
AB'nin askeri yardımları silah ve malzemenin yanı sıra koruyucu ekipman, ilk yardım kitleri ve yakıt gibi kalemleri içeriyor.
AB, gümrük vergilerini kaldırdı
AB, Ukrayna'dan ithal edilecek bütün ürünlerdeki gümrük vergilerinin 1 yıl süreyle kaldırılmasını sağlayacak düzenlemeye de onay verdi.
AB Konseyi, Ukrayna'yı ekonomik olarak desteklemek için hazırlanan geçici ticaret serbestleştirmesi düzenlemesinin üye ülkeler tarafından kabul edildiğini açıkladı. Buna göre, Ukrayna'nın AB ülkelerine ihraç edeceği bütün ürünlerdeki ithalat vergileri 1 yıl süreyle askıya alınacak.
Söz konusu uygulama, sanayi, tarım ürünleri ve işlenmiş gıdalar ile çelik ithalatına yönelik anti-damping vergilerini de kapsayacak Avrupa Parlamentosu'nun onayladığı düzenleme, resmen imzalanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek. (SD)