* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yazılı bir açıklama yaparak İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının "Kuzey Avrupa'daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar yaratacağını" söyledi.
İki ülke topraklarının "NATO tarafından keşfedildiğini" ve burada geniş çaplı askeri tatbikatların yapıldığını belirten Mariya Zaharova, NATO'ya üyeliğin ülkelerin güvenliğini sağlamayacağını savundu.
Zaharova özetle şöyle konuştu:
"NATO'nun hedefi, askeri potansiyeli ve coğrafi genişlemeyi yoğunlaştırmak, Rusya'yı tehdit etmek için başka bir cephe oluşturmaktır ancak Baltık bölgesindeki Finlandiyalı ve İsveçli komşularımızın, NATO'nun Rusya ile yeni yüzleşme cephesine dönüşmesine neden gerek duyduğu belirsiz. Kuzey Avrupa'da barış ve istikrar için olumsuz sonuçların olacağı aşikardır.
"Doğal olarak seçim, İsveç ve Finlandiya yönetimlerine aittir ancak onların, bunun gibi bir adımın ikili ilişkilerimiz ve şu anda kriz durumunda olan Avrupa güvenlik mimarisi için sonuçlar yaratacağını da anlamaları gerekiyor."
Karar "haftalar içinde" açıklanacak
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 13 Nisan'da İsveç'in başkenti Stockholm'de bir araya gelmişti.
Marin, burada yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO üyeliğine başvuru kararının haftalar içinde belli olacağını söylemişti.
İsveç Başbakanı Andersson da Avrupa'da yeni bir güvenlik durumunun söz konusu olduğunu ve kendilerinin de bunu değerlendirerek yakında NATO üyeliği konusunda bir karara varacaklarını belirtmişti.
"Halk çoktan kararını vermiş gibi"
Finlandiya'nın Avrupa ile ilişkilerden sorumlu bakanı Tytti Tuppurainen de bu bağlamda İngiltere'nin Sky News haber kanalı ile söyleşisinde ülkesinin NATO'ya katılma ihtimalini değerlendirdi.
The Guardian'ın haberine göre Tuppurainen, "Rusya-Finlandiya ilişkilerinin büyük bir değişime uğradığını, bunun kendisini üzdüğünü" söyledi.
"Finlandiya halkı çoktan kararını vermiş gibi duruyor ve büyük çoğunluk Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekliyor" diyen Avrupa Bakanı, "Tabii ki hepsi bu kadar değil. Biz parlamenter bir demokrasiyiz, yani konuyu meclisimizde konuşmamız gerek" ifadelerini kullandı.
"Gelinen noktada [Finlandiya'nın NATO üyeliğinin] kuvvetle muhtemel olduğunu, ama henüz bir karar verilmediğini" belirten Tytti Tuppurainen, Rusya'nın eylemlerini "vahşi" bir savaş olarak niteledi ve Ukrayna'daki savaşın "herkes için bir uyarı işareti olduğunu" söyledi.
"En kısa sürede olması hepimizin yararına"
Finlandiya Avrupa Bakanı, Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'in muhtemel NATO üyeliği ile ilgili açıklamalarına da değindi:
"Her ülke kendi güvenlik düzenlemelerini yapma hakkına sahip. Dolayısıyla biz de dış etkenler sebebiyle kendi hareket alanımızı sınırlamamak adına çok çok dikkatli olmalıyız. Yani, Rusya her ne diyor olursa olsun, biz tabii ki bunları duyuyoruz. Öte yandan, kendi kararlarımızı, kendi çıklalarımıza, kendi şartlarımıza ve kendi genel durumumuza dayanarak alıyoruz."
Finlandiya'nın "ne kadar hızlı bir şekilde NATO üyesi olabileceği" ile ilgili soruya da yanıt veren bakan, "Üyelik başvurusu ve üyelik arasındaki ara dönem gerçekten kötü olabiliyor. Dolayısıyla başvuru sürecinin olabilecek en kısa sürede olması hepimizin yararına diye düşünüyorum" dedi.
Tuppurainen Rusya'nın batıya doğru gerçekleştirebileceği muhtemel bir yayılma girişimi için ise özetle şunları söyledi:
"Rusya'nın neler yapabildiğini, Vladimir Putin'in neler yapabildiğini gördük. O, acımasız bir diktatör ve eski Sovyet Rusyası yıllarını geri getirmek istiyor. Bunun olmasına izin veremeyiz. Dolayısıyla, liberal değerleri ve liberal demokrasiyi savunanlar olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmalı, birlikte hareket etmeli ve Rusya'yı yalnızlaştırmalıyız."
Sovyet Rusya Finlandiya'yı işgal etmişti
Sovyet Rusya, 1939'da, henüz İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya'yı işgal etti. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasa dışı kabul ederek 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten çıkardı.
Kış Savaşı ya da Fin-Rus Savaşı olarak bilinen savaş, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin Finlandiya'ya saldırısıyla başlamış, 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona ermişti. Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak alsa da Finlandiya bağımsızlığını korudu. (SD)