Kaynak: AA, Çizim: Yang Lijie - Çin - Umut Vakfı 23. "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın" Uluslararası Karikatür Yarışması
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Erzurum'un Karayazı ilçesinde 13 yaşındaki çocuk, oynadığı babasına ait ruhsatsız av tüfeğinin ateş alması sonucu yaralandı. A.M, evin yanındaki ahırda babası F.M'ye ait ruhsatsız av tüfeğiyle oynamaya başladı.
Tüfeğin ateş alması sonucu sağ göğsünden ağır yaralanan A.M, yakınlarının yardımıyla Karayazı Devlet Hastanesine kaldırıldı.
İlk müdahalenin ardından 112 Acil Servis ekiplerince Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen çocuk, buradaki müdahalenin ardından hayati tehlikeyi atlattı.
Ruhsat alabileceklerin kapsamı genişletildi
Cumhurbaşkanlığı'nca "Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik"te yapılan düzenleme, 11 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticileri de artık silah ruhsatı alabilecek. Ayrıca Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı, üyeleri ve bu görevde bulunmuş olan kişiler ile büyükşehir belediyesi genel sekreteri, il özel idaresi genel sekreteri ve yine bu görevde bulunmuş olanlar da silah taşıyabilecek. Yönetmelikte, demirbaş tabanca verilmesine ilişkin olan bölümde yer alan "subay", "astsubay" ve "uzman jandarma çavuşlar" ibaresine, "uzman erbaş" da eklendi. Öte yandan Bakanlıkça belirlenecek sözleşme bedeline ulaşan veya yapı, tesis, inşaat ve büyük onarım işleriyle fiilen ve bizzat uğraşan müteahhitler de eklendi.
Silahlı şiddet sekiz yılda yüzde 73 arttı
Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Gününde yaptığı açıklamada, "28 Eylül'e Cumhurbaşkanlığı'nca "Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik'te yapılan ve 11 Eylül tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerle ilgili tartışmanın gölgesinde girdik..." demişti.
Vakıf, açıklamasında silahlı şiddetin yüzde 73 oranında arttığını söylemişti.
"Yılbaşından 24 Eylül 2021 tarihine kadar bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 2 bin 592 silahlı şiddet olayı basına yansıdı... Bu olaylarda bin 470 kişi öldü, 2 bin 693 kişi de yaralandı. 2014 yılıyla kıyasladığımızda ise son 8 yılda silahlı şiddet yüzde 73 arttı."
"Kolay ulaştıkları silahlarla oynarken..."
Umut Vakfı, silahı evde, hem de ulu orta bırakan, sonucunda da onarılamaz acılar yaşanmasına neden olan yetişkinleri uyarıyor.
"Çocukların evlerde kolay ulaştıkları silahlar onları ya öldürüyor ya da istemeden katil yapıyor. Peki, suçlu çocuk mu?
"Çocuklar kolay ulaştıkları silahlarla oynarken ya kendilerini ya da kardeşlerini, arkadaşlarını öldürüyor.
"Okullarda çocuklara ve ayrıca ebeveynlere silah bulundurmanın, bulundurma durumunda sorumluluklarını ve şiddetin ne olduğunu ve nelere mal olacağını anlatan 'Eğitim Programları' konulmalıdır."
(AÖ)