Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
28 Şubat davasında, Yargıtay'ın, 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını 9 Temmuz'da onamasının ardından dün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli generallere ilişkin tutuklama kararını infaz savcılığına gönderdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, bugün (19 Ağustos) 14 sanık hakkında yakalama kararı verdi.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan isimler şöyle: Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker.
TIKLAYIN - 28 Şubat'ta Ne Oldu?
TIKLAYIN - Tansu Çiller Sadece Mağdur mu?
Bulundukları şehirlerde cezaevine gönderildiler
Yakalama kararı sonrası emekli generaller bulundukları şehirlerde adli işlemler ve sağlık kontrollerinin ardından cezaevine gönderildiler.
Hakkında yakalama kararı verilen isimlerden Milas'ta bulunan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile Bodrum'da bulunan Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan işlmelerinin ardından Muğla Cezaevine gönderildi.
Manavgat'ta ikamet eden emekli korgenerel Hakkı Kılınç ise, Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından evinde gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından Manavgat Adliyesine sevk edilen Kılınç, tutuklanarak Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi.
Ankara'da bulunan emekli generaller Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker ise işlemlerinin ardından ceza infaz kurumuna gönderildiler.
TIKLAYIN - Bir Dakika Karanlık ve 28 Şubat
TIKLAYIN - Sol 28 Şubat'a Nasıl Bakıyor?
Mahkemeden rütbelerin sökülmesi için yazı
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generallerin rütbelerinin sökülmesi talebiyle Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına yazı gönderdi.
Mahkemenin yazısında, kesinleşen karara göre, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 30 ve 31. maddelerine göre gereğinin yapılması istendi.
Askeri Ceza Kanununun 30. maddesi, asker kişiler hakkındaki hükümlülük halinde, "Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası" verilmesini düzenliyor. Kanunun 31. maddesinde ise Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, "hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesi" olarak yer alıyor. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın askeri rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi sonuçlarını doğuruyor.
TIKLAYIN - Yargıtay 28 Şubat davasında cezaları onadı
TIKLAYIN - 28 Şubat Davasında 3 Bin 833 Sayfa Gerekçeli Karar
Ne olmuştu?
28 Şubat davasında 103 sanık, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçlaması ile tutuksuz olarak yargılandı.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018'de 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verdi. Davada 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü.
Yargıtay 16. yeni adıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini tamamlayarak 9 Temmuz'da kararını açıkladı.
Yargıtay kararında, 28 Şubat 1997'de birtakım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın yayın kuruluşları, üniversiteler, sendikalar, sermaye çevreleri, sivil bürokrasi ve yargı mensuplarının desteğiyle, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararların hükümete dayatıldığını ve seçilmiş bir hükümetin işlevsiz hale getirildiğini ifade etti.
Aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onayan Yargıtay, bu sanıkların suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiğini belirtti.
Yargıtay 37 sanık hakkındaki beraat kararlarını ise onamıştı. (KÖ)