*S-400 savunma sistemi Rusya'dan geçen sene teslim alındı. Fotoğraf: AA.
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye arasında son yılların en büyük problemlerinden olan Rusya yapımı S-400'lerle ilgili ortak çalışma grubu oluşturulduğunu duyurdu.
Çavuşoğlu, 2020 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısında Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere de değindi.
"ABD'den önemli adım geldi"
Çavuşoğlu yaptırımları ele almak için çalışma grubu kurulması teklifi geldiğini söyledi.
ABD'den önemli bir adım geldiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin teklifi kabul ettiğini ve teknik düzeyde görüşmelerin başladığını açıkladı.
Çavuşoğlu, öte yandan ABD'nin CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarının hafif ya da ağır olmasının önemli olmadığını, siyasi olarak yanlış bir karar olduğunu belirtti.
TIKLAYIN - ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımları
- S-400 krizi hakkında: Türkiye ve Rusya Eylül 2017'de S-400 için 2,5 milyar dolarlık bir kontrat imzaladı. Bu gelişme Ankara ile Washington arasında soruna yol açtı. NATO'nun çeşitli itiraz açıklamalarına karşın ilk S-400'ler hava yoluyla Türkiye'ye Temmuz 2019'da teslim edildi. S-400'ler nedeniyle Türkiye uzun yıllardır parçası olduğu ve ödeme yaptığı F-35 savaş uçakları programının dışında bırakılırken yaptırımlar gündeme geldi.
Doğu Akdeniz: Çıkarlarımızı koruruz
"Her zaman olduğu gibi 2020'de de önceliğimiz diplomasi oldu" şeklinde konuşan Çavuşoğlu, yılın krizlerinden olan Doğu Akdeniz gerilimine de değindi.
"Bizim önceliğimiz birilerini memnun etmek değil. Bizim önceliğimiz Türkiye'nin ve milletimizin çıkarlarını korumaktır" diyen Çavuşoğlu, ekledi:
"Doğu Akdeniz de bunlardan bir tanesidir. Doğu Akdeniz'de diyalog çağrılarımız sonuç vermeyince tek taraflı adımlara karşı biz de sahada faaliyet gösterdik, Oruç Reis, Barbaros ve Yavuz gemilerimizle beraber bayrak dalgalandırdık."
AB ile "daha pozitif" ilişki vurgusu
Çavuşoğlu, 2020'de Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde inişler çıkışlar olduğunu ve özellikle Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve daha sonra Fransa'nın ikili meseleleri AB gündemine taşıması nedeniyle gergin geçtiğini dile getirdi.
Buna rağmen aralık ayındaki AB Liderler Zirvesi'nden sağduyulu bir sonuç çıktığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye ile ilişkilerin önemini anlayan, Türkiye ile gerginlik yerine daha iyi diyalog kurmamız gerekir diyen ülkelerin görüşleri hakim oldu.
"Elbette sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız hususlar var. Bunu da karşı açıklamamızda dile getirdik. Seneye ilişkilerimizin daha pozitif ortamda yürümesi için biz hazırız. Avrupa Birliği'nin de hazır olmasını bekliyoruz."
(PT)