*Görsel: Pixabay.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Mart ayından bu yana uygulanan koronavirüs pandemisi sebebiyle verilen aranın ardından fiilen bugün ilk kez Brüksel'de bir arada.
Toplantının ana gündem maddeleri Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri, ayrıca Libya'daki rolü ve mülteci krizine karşı AB'nin tutumu olacak.
Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri
Birlik, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetlerini "yasadışı" olarak tanımlıyor, aynı zamanda AB Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu delerek Libya'ya silah gönderdiğini de öne sürüyor.
Libya'ya ambargoyu delme iddiaları
Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas geçen haftalarda Libya'ya yönelik silah ambargosunu delen ve ülkede çatışan taraflara silah sevkiyatını sürdüren ülkelere baskının artırılmasını ve ambargoyu delen ülkelerin isimlerinin açıklanmasını talep etmişti.
Fransa'nın açıktan Libya'ya silah sevkiyatı yaptığı suçlamalar ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Türkiye'nin Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığı" söylemleri de toplantıda ele alınacak.
Fransa'dan yaptırım talebi
Toplantıda ayrıca Doğu Akdeniz'de Türk gemilerinin bir Fransız gemisini taciz ettiğini iddia eden Fransa'nın Dışişleri Bakanı Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını talep etmesi bekleniyor.
Ne olmuştu?
10 Haziran'da Fransa Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn Courbet, Fransa'nın iddiasına göre silah kaçakçılığına karıştığından şüphelenilen bir Türk sivil gemisine yaklaşmaya çalıştığında Türkiye'ye ait deniz hedefleme radarı tarafından sinyalle üç kez "aydınlatıldı".
Fransalı yetkililere göre gemiye üç Türk savaş gemisi eşlik ediyordu. Courbet ise hedef alındıktan sonra geri çekildi.
Türk savaş gemilerinin Courbet'ye üç kez radar kilitlenmesini "aşırı agresif" olarak tanımlayan Fransa, Türkiye'yi NATO'yu şikayet etti.
(PT)