Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanyalı gazeteciler Jörg Brase ile Thomas Seibert'ın 2019 yılı için basın kartlarının süresinin uzatılması için yaptıkları başvuru Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı tarafından kabul edilmemişti.
Ocak 2018'den beri ZDF İstanbul bürosunun şefliğini yürüten Jörg Brase, İstanbul'dan ayrılmadan önce Deutsche Welle Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Basın kartımın süresinin uzatılması için yaptığım başvurunun neden reddedildiği konusunda bugüne kadar hiçbir neden gösterilmedi" dedi.
Kartıyla ilgili aldığı ret yanıtı konusunda "geçerli bir neden" göremediğini söyleyen Brase, "En azından adli inceleme gerektirecek bir neden yok. Benim bildiğim kadarıyla, Türkiye'deki mevcut basın yasasını da ihlal etmedim" dedi.
TIKLAYIN - Türkiye Üç Gazetecinin Akreditasyonu Uzatmadı, Almanya Tepkili
"Batılı basın mensuplarına mesaj"
Tagesspiegel gazetesinin İstanbul muhabiri Thomas Seibert ise 1997 yılından beri Türkiye'de görev yapıyordu.
Seibert, yine DW'ye yaptığı açıklamada, "Bunun Batılı basın mensuplarına verilen bir mesaj olduğunu" dedi ve ekledi: "Burada bir, iki veya üç günah keçisine ihtiyaç vardı. Ve ben de şanssızdım ki, onlardan biri oldum."
Soylu "Gözaltına alınıp yallah, öyle kolay değil"
Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 3 Mart Pazar günü Polatlı'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi.
"Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içeri girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye'de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil."
Almanya Dışişleri Soylu'ya atıfta bulundu
Dışişleri Bakanlığı, seyahat tavsiyelerinde Soylu'ya atıfta bulundu, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sayfasında yayınlanan Türkiye'ye yönelik seyahat tavsiyelerinde "Türk hükümetinin Alman medyasının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik yeni tedbirler almasının ihtimal dışı bırakılamayacağı" ifadeleri yer aldı.
Metinde, Almanya'daki hukuk açısından ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilen açıklamaların, "Türkiye'de mesleği icra etmede engelleyici tedbirlere ve cezai işleme" yol açabileceği vurgusu yapıldı.
Açıklamada "Gözaltına alınma riskinin hâlâ göz önünde bulundurulması" gerektiği de belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Güncel gelişmeleri yansıtabilmesi için seyahat ve güvenlik bilgilerimiz sürekli gözden geçiriliyor" dedi.
Metinde "Sosyal medyada herkese açık olmayan yorumların bile isimsiz ihbarlarla Türk emniyet kurumlarına ileteceği varsayılmalıdır" ifadeleri de yer aldı. Bu durumdan özellikle Türkiye ile özel ve kişisel sıkı bağları bulunan Alman vatandaşları ile hem Alman hem de Türk vatandaşlığı bulunan şahısların etkilenebileceği kaydedildi.
Ne olmuştu?
Seibert ve Brase'ye 1 Mart'ta gönderilen elektronik postada, akreditasyonlarının uzatılmadığı bildirilmişti.
İletişim Başkanlığı tarafından yıllık olarak verilen basın kartları, yabancı basın mensuplarının Türkiye'de çalışabilmesinin yanı sıra oturma izni alabilmeleri için gereken şartlar arasında bulunuyor.
Jörg Brase ve Thomas Seibert'in yanı sıra NDR televizyonu için çalışan Halil Gülbeyaz da, basın kartının süresinin uzatılması için yaptığı başvuruya ret yanıtı almıştı. (PT)