* Fotoğraf: Abdulhamit Topal – Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dersim’de donarak hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş Ferruh Dikmen ve Jandarma Uzman Çavuş Asım Türkel ile ilgili bu sabah açıklama yaptı.
Soylu, Ankara’daki Güvenlik Toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada, sosyal medyada bu konuyla ilgili yayınlanan fotoğraf ve videoların olayla ilgili olmadığını, başka bir zamanda çekilmiş görüntüler olduğunu söyledi.
TIKLAYIN – İki Asker Donarak Öldü
Tunceli Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı’nın Nazımiye Kırsalındaki operasyonu sırasında hipotermi* tanısı ile hastaneye kaldırılan iki jandarma personelinin hayatını kaybettiğini 27 Ekim’de açıkladı.
“Helikopter tipi nedeniyle inemedi”
İki askerle ilgili “bir takım değerlendirmeler, yanlış bilgilendirmeler ortaya konulduğunu” ifade eden Soylu, şu bilgilendirmeyi yaptı:
“Tunceli'ye terörist grubunu intikal ettirmeye çalışıldığı istihbarat birimlerince haber alındı. Jandarmamız 1 Ekim'den itibaren 21 tim ile operasyona başladı. Şehitlerimiz de bu timlerden 12 kişilik timlerin içerisinde bulunuyordu.
“Operasyon bölgesi 2 bin 300 rakımda. Karayolu ulaşımı olmayan, ağaçlık veya başka bir sığınma yeri bulunmayan zorlu bir bölgedir.
“Timlerin bölgeye bırakılmasından sonra hava şartları aniden ağırlaştı. Hava şartları kötüleşip, tipi bastırınca 26 Ekim'de timlerin geri çekilmesi konusunda komutanlar talimat veriyor.
“Bölgeye defaatle denenmesine rağmen, ki aynı helikopter pilotu denemesine rağmen; 2-3-4-5… Tipi nedeniyle oraya inemedi.
“Arkadaşlarımız terörist saldırısına ve EYP riskine rağmen, yaya olarak bölgeye intikal etmeye çalıştılar. Ve 26 Ekim'de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından hipotermi geçiren iki evladımıza müdahale yapıldı.
“Evlatlarımız oradan alındıktan sonra kısa bir mesafe araçla götürülmesinden sonra, helikopterle hastaneye ulaşılmıştır.
“Bir tanesinin şehit olduğu değerlendirilmiş ama tabip binbaşı nabzının attığını gördükten sonra tekrar hayata döndürmek için büyük çaba sarf etmiş. Birisi helikopterde birisi hastanede şehadet mertebesine ulaşmıştır.”
“Olayla ilgili sorumluluğumuzu hissediyoruz”
Süleyman Soylu, olayın müfettişlerce inceleneceğini de belirtti:
“Hipotermi dediğimiz olay; tabi bu olayı kendi uzmanları çok daha iyi izah edeceklerdir. Biz iletilen çerçeveyi ortaya koyuyoruz. Her insanda aynı hava koşullarında aynı şekilde etki göstermeyebiliyor.
“Tamamen açık bir alanda, tek bir ağacın bulunmadığı bozkırda tipiye maruz kalıyorlar. Merkezdeki arkadaşlar geri çekilmelerini talep ediyorlar. Tipi, özellikle yüksekte ciddi şekilde kahramanlarımızı zor koşullar altında karşı karşıya bırakıyor.
“Bu olayla ilgili sorumluluğumuzu hissediyoruz. Ben bakan olarak, en alt birimdeki arkadaşlarımız sorumluyuz.
“Hemen müfettişlerimizi görevlendirdik, onlar gerekli incelemeleri yapacaklar. Eksiğimiz neredeydi? Eksiğimiz var ise biz bunu bulmak zorundayız. Sorumlu varsa bulmak zorundayız.
“Yılın ilk karı yağdı, tipi vardı, sıcaklık çok düştü”
Dersim’de yerel kaynakların bianet'e verdiği bilgilere göre, “operasyonun düzenlendiği tarihlerden 22 ile 26 Ekim arasında yılın ilk karı yağdı ve özellikle bu günlerde Ekim ayında rastlanmayan tipi ve dramatik bir hava sıcaklığı düşüşü vardı, yetkililerin açıklamasına göre olay 2 bin 400 rakımda gerçekleşti.”
Tunceli Valiliği açıklamasında göre askerler, operasyonun gerçekleştiği Nazımiye ilçesi kırsalında hayatını kaybetti.
* Fotoğraf: Sidar Can Eren – Dersim / AA
Operasyona katılan diğer askerler ise bölgeden tahliye edildi, sağlık durumları iyi.
Yetkililer havadan inceledi
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, 28 Ekim’de, iki askerin donarak hayatını kaybettiği bölgeyi havadan inceledi.
Hipotermi: Zamanı, yüksek irtifanın ve kıyafetin etkisi |
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yayınladığı, Dr. A. Sadık Girişgin, Dr. Sedat Koçak, Dr. Mehmet Gül ve Dr. Başar Cander imzalı, “Hipotermi ve Lokal Donmalar” başlıklı makaleye göre “hipotermi”, merkezi vücut sıcaklığının 35°C altına düşmesidir. Makaledeki bilgiler şöyle: * Isı ne kadar düşükse ve maruz kalma ne kadar uzunsa dokuların etkilenmesi de o ölçüde fazladır. * Kötü beslenme, enfeksiyon, şeker hastalığı, artrit, vasküler hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı doku zedelenmesini ve işlevlerini etkiler. * Giysiler ıslak olduğunda da kondüksiyonla [soğuk su gibi bir iletkenle temas] büyük miktarda ısı kaybedilir. Bu durumlarda olan ısı kaybı normalin 25 katı kadar olabilir. * Yüksek irtifada solunum derinleştiği ve sıklaştığı için akciğerlerden ısı ve su kaybı artar. * Hipotermi başta beyin ve kalp olmak üzere bütün organları etkiler. * Akut hipotermide donma süresi 6 saatten kısadır. Kronik hipotermide donma süresi 6 saati aşmıştır. * Artmış ısı kaybı, çevresel etkilenim (yetersiz barınma ve giyinme, soğuk rüzgar, kuru hava, terleme, ıslak giysi), eksfolyatif deri hastalıkları (psöriyazis, yanıklar) ve vasodilatasyona (ilaçlar, nöropati, sepsis, şok, yanık) bağlı olabilir. |