Haberin İngilizcesi için tıklayın
Rusya'ya ait SU-25 İdlib'te cihatçılar tarafından düşürülmüştü.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 19 Ocak 2018'de başlattığı Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı" 20'inci gününde.
Bölgedeki gelişmeler kapsamında Suriye ordusunun PYD'ye saldırısının ardından ABD ordusu Suriye ordusuna karşılık verirken, bir başka gelişme daha dikkat çekiyor.
3 Şubat'ta Suriye'nin İdlib kentinde Rusya'ya ait SU-25 uçağı düşürülmüştü. Saldırıyı Fetih El Şam'ın (eski adıyla El Nusra Cephesi) içerisinde yer alan Heyet Tahrir el Şam (Şam'ı Özgürleştirme Heyeti) üstlenmişti.
Rusya hükümetine yakınlığıyla bilinen Kommerstant gazetesinin haberine göre uçağın pilotu Filipov, "cihatçıların ateşine rağmen yere inmeyi başardı ancak çıkış yolu olmadığını anlayınca, ellerine düşmemek için el bombasıyla kendini havaya uçurdu."
Düşürülen Rus uçağı: Türkiye garanti vermişti
Putin, pilot Roman Filipov'a, ölümünün ardından Rusya Kahramanı nişanının verilmesi için kararname imzaladı. Fotoğraf: Sputnik
Kommerstant gazetesinin haberinde bir başka ayrıntı daha dikkat çekti. Gazeteye konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklardan biri Su-25'in bu irtifada uçmasının nedeninin Türkiye'nin bu bölgede güvenlik garantisi vermesi olduğunu söyledi.
Aynı kaynak gazeteye İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesini Türkiye'nin kontrol ettiğini vurgulayarak, "Uçuş görevi planlanırken bu garanti esas alınmış olabilir. Cihatçıların elinde MANPAD bulunduğu son ana kadar teyit edilmedi, ancak artık Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, bu durumu da hesaba dahil etmeli" şeklinde yorum yaptı.
Rus uçağının düşürülmesinin ardından ise Suriye hava sahasının TSK'ya ait F-16'lara kapatıldığı iddia edildi.
TSK bilgi notlarında hava harekatı bilgisi yer almadı
Genelkurmay'ın günlük bilgi notlarında da operasyonla ilgili ayrıntılar arasında TSK jetlerinin hava bombardımanına ilişkin herhangi bir ibare yer almadı.
Şu ana kadar hava harekatıyla ilgili verilen son bilgi 4 Şubat'ta saat 10.00'da yapıldı. Açıklamada, "Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK-KCK-PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 5 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir" denildi.
Uçuşlar hava savunma sistemi için mi durdu?
Gazeteci Metehan Demir, konuyla ilgili "Bu TSK'nın Afrin harekatındaki en önemli kozlarından biri olan hava taarruzlarının sekteye uğraması anlamına geldi" yorumunu yaptı.
Bugün Hürriyet gazetesinde Ankara muhabiri Uğur Ergan imzasıyla yayınlanan haberde ise hava sahasının Rusya'nın kendi uçaklarına omuzdan atılan füzelere karşı yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurduğunu ve uçuşların bu yüzden durdurulduğu belirtildi.
Hürriyet'in haberinde, "Rusya'nın bu çalışmayı bitirdikten sonra Afrin hava sahasının yeniden Türk savaş uçaklarına açılması bekleniyor. İnsansız hava araçlarının (İHA) uçuşunda ise herhangi bir sorun olmadığı bildirildi" ifadeleri yer aldı.
Rusya: Güvenlik bölgesi IŞİD'in gizlenmesini sağlıyor
Öte yandan bugün bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin Suriye'de kurduğu güvenlik bölgesinin IŞİD militanlarının hükümet güçlerinden gizlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Zaharova, "ABD'nin Suriye'nin güneyindeki Tanf kırsalında kendi üssü etrafında tek taraflı olarak kurduğu 55 kilometrelik güvenlik bölgesi, IŞİD'in geri kalan militanları tarafından kullanılıyor. Militanlar, bu geniş bölgede Suriye hükümet güçlerinden gizlenme, burada gruplaşma ve çöl bölgelerine yeniden sızmak için silahlanma imkanı buluyor" dedi.
Sözcü, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının barışçıl sürece ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik ciddi bir meydana okuma olduğu" ifadelerini kullandı. (PT)