Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın alması halinde Türkiye'nin NATO teknolojilerine erişiminin kısıtlanacağını söyledi.
Grant S-400 savunma sisteminin NATO teknolojisine entegre edilmesine izin verilmeyeceğini de söyledi.
F-35'ler ne olacak?
Defence News sitesinin aktardığı haberde S-400’lerin Türkiye’nin savunmasına dahil etmek istediği F-35 alımını da tehlikeye sokabileceği belirtiliyor.
F-35 uçakları hakkındaTürkiye F-35 avcı ve bombardıman uçaklarının geliştirme projesinde yer alan dokuz ülke arasında yer alıyor. Türkiye elindeki F-16'ları F-35'ler ile takviye etmeyi planlıyor. F-35'ler havadan havaya mücadele karaya saldırı, stratejik keşif ve hava savunması amacıyla kullanılacak. İlk kez 2015'te havalanan uçaklar ABD yapımı. Uçağın geliştirme çalışmaları için NATO üyesi dokuz ülke mali destek verdi ve birincil müşteri oldu. Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Birleşik Krallık geliştirme ortağı ve müşterisi. Ekim 2014'te dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 100 adet F-35 alınacağını, bunların ikisinin 2017'de teslim edileceğini ve uçaklar için 25 milyar dolar ödeme yapılacağını açıklamıştı. Daha sonra Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, Nisan 2016'da teslimatın 2018'de yapılacağını duyurdu. |
Türkiye, S-400 alımına ilişkin Rusya ile her konuda anlaşıldığını açıklamıştı.
"Eğer Türkiye S-400'leri alırsa, NATO teknolojilerine erişimi kısıtlanır. İleriki aşamada da Türkiye'nin F-35 tipi 5. nesil bombardıman uçaklarını edinme ve kullanma imkanlarına yönelik tedbirler alınabilir"
S-400 füzeleri hakkındaRus yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemi. Rusya'nın ürettiği ikinci nesil hava savunma sistemi. İlk modeli S-300 idi. Taktik ve stratejik uçaklar, balistik füzeler ve hipersonik hedefler de dahil olmak üzere tüm modern hava silahlarını yok edebiliyor. Aynı anda 300 hedefi takip edebilen sistem 3 dakika içinde atışa hazır hale gelebiliyor. 300 km üzerinde menzile sahip olan sistem Rus Silahlı Kuvvetleri hizmetine 2007 yılında girdi. |
Türkiye'nin muhtemel S-400 alımında ABD'nin nasıl bir yol izleyeceğini henüz belirlemediğini de söyleyen Grant, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öncelikle anlaşmanın hayata geçip geçmediğine, gelecekte bir arada nasıl işlev gösterebileceğimize bakacağız. Ancak şu an için S-400 sistemleriyle işbirliği yapamayacağımızı söyleyebilirim."
“F-35 sevkiyatında sorunlar yaşanabilir”
S-400'lerin Ankara'nın ilk kez gerçekleştireceği F-35 alımı üzerindeki olası etkisini de detaylandıran Grant, 2018 yılında planlanan Türkiye'ye F-35 sevkiyatıyla ilgili sorunlar çıkabileceğini kaydetti.
S-400’lerle F-35’ler bir arada kullanılırsa?
Defence.com’un haberine göre savunma uzmanları S-400 hava savunma sistemleri ve F-35 uçaklarının bir arada kullanılması, Rusya'nın sistemler üzerinden elde edeceği verilerle F-35’lerin zayıf yönlerini öğrenmesine neden olacak. (HK)