Haberin İngilizcesi için tıklayın
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, dün (19 Eylül) Azerbaycan ordusunun Karabağ'daki Ağdam istikametindeki mevzilerinin "yasa dışı" Ermenistan güçleri tarafından havan topları ve farklı kalibreli silahlarla ateş altına alındığını belirtti.
Anadolu Ajansı'nın aktardığı açıklamada, açılan ateş sonucunda iki askerin yaralandığı ve bunun üzerine Azerbaycan ordusuna bağlı birliklerin misillemede bulunduğu kaydedildi.
Sivillerin zarar görmediği iddia edilen operasyonda, Ermeni nüfusunun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçin koridoru üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ile kabul noktaları oluşturulduğu duyuruldu.
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerilime dair çok sayıda haber medyada yer alırken, bu haberlerin büyük kısmında gazetecilerin “haberci” kimliğinden sıyrılıp “savaşçı” kimliğine büründüğü görülüyor.
Prof. Dr. Sevda Alankuş’un bianet kitapları arasında yer alan “Barış Gazeteciliği” el kitabını hatırlatmak istedik.
* Barış gazeteciliği, çatışmaları sorumlu ve bilinçli şekilde haberleştirilmenin normative biçimidir. Uzlaşmayı, barışı sağlamayı, barışı korumaya katkıda bulunmayı ve medya patronlarının, reklamcıların, profesyonellerin ve izleyicilerin savaşa ve barışa karşı yaklaşımlarını değiştirmeyi amaçlar.
* Habercilik barıştan yana politik ve etik bir tercih üzerine kurulmalı.
* Barışa pozitif tanımıyla yaklaşılmalı. Yani sürdürülebilir ve ileriye taşınması gereken bir barış için, karşısında hep mücadele edilmesi gereken sınıf, toplumsal cinsiyet, din, mezhep, dil, etnik vb. temelli adaletsizlikler üzerine odaklanan bir gazetecilik yapılmalı.
* Genel-geçer haberciliğin konusu olması gerekirken, hegemonik haber anlayışı içinde dışarıda bırakılan —yoksulluk, ayrımcılık, eşitsizlikten kaynaklanan— hak ihlalleri ya da yeni hak ihlallerine yol açacak şekilde haberleştirilen konular da barış gazeteciliğinin alanına girmeli.
* Adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin neden olduğu gerginlikler, çıkar çatışmaları, iktidar mücadeleleri haberleştirilirken, bunların şiddete başvurulmadan ve adil bir barış gözetilerek çözümlenmesi yönünde; şiddetin halihazırda varolduğu durumda ise, hak ihlaline uğrayan bütün tarafların çıkarlarının öncelikle gözetileceği çözümlere düşünsel zemin oluşturacak şekilde bir gazetecilik tercihinde bulunulmalı.
• Böyle bir gazeteciliğin de ancak feminist bir epistemoloji ve etik üzerine, öteki merkezli olarak inşa edilebileceği unutulmamalı.
Barış Gazeteciliği kitabı E-kitap’ı BİA Kitaplığı’ndan indirebilirsiniz. İPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan 25 Mart 2016'da çıkan kitabı, Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Eğitim danışmanı ve Kadir Has Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş yazdı. 26 başlıktan oluşan 129 sayfalık kitabından bazı konu başlıkları şöyle: Barış Gazeteciliği Elkitabı’nda “Barış Gazeteciliği nedir?”, “Türkiye’de barış gazeteciği”, “Hak odaklı barış gazeteciliği”, “Editöryel Değerler: Objektiflik, Tarafsızlık, Dengelilik…”, “Barış gazeteciliği, gerekliliği ve nasıl yapılması”... Kitabın önsözünü İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater yazdı. Barış Gazeteciliği Elkitabı ve Sanal Kütüphanesi projesi 2014-2016 dönemi için Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu İnsan Hakları Programı desteğiyle yürütüldü. Projenin süpervizörü Sevda Alankuş, koordinatörü Begüm Zorlu. Projenin bütününde ön açıcı olması için İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Altuğ Akın ve öğrencileri Ayşenur Ölmezses Şentürk, Aslı Sayat, Begüm Yalçınkaya, Emre Ocaklı, Özge Sarı ve Özgür Akşakar dokuz gazetenin barış haberciliği kriterlerine göre 1 Eylül-15 Ekim 2014 aralığındaki nüshalarını taradı, raporlaştırdı. Proje kapsamında 20 Mart 2015’te muhabirler-editörler, 18 Nisan 2015’te akademisyenler ve 22 Nisan’da okur temsilcileri-hak örgütü temsilcileriyle üç atölye gerçekleştirildi. Doç. Dr. İncilay Cangöz Barış Gazeteciliği Sanal Kütüphanesinin editörlüğünü yaptı. 21 Kasım 2015’te Hafıza Merkezi ile birlikte düzenlenen “Barış Gazeteciliği: Yeni Bir Etik, Pratik ve Gazetecilik Eğitimi” başlıklı buluşmada Murat Çelikkan’ın kolaylaştırıcılığında Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Rukhsana Aslam barış gazeteciliği üzerine konuştular, salonla birlikte tartıştılar. |
(EMK)