* Fotoğraf: Gazeteci Zeynep Kuray 1 Mayıs eylemlerinde gözaltına alınırken. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanya Gazeteciler Birliği (DJV), Almanya'daki gazetecileri iş veya kişisel amaçlı Türkiye'ye seyahat etmemeleri konusunda uyardı.
DW Türkçe'nin haberine göre, muhalefetteki Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut'un 3 Ağustos'ta Antalya Havalimanı'nda gözaltına alınmasına dikkat çeken DJV Genel Başkanı gazeteci Frank Überall, "Bu son olay Erdoğan otokrasisinin kendisini eleştirenleri 'militan devlet düşmanı' olarak gördüğünü bir kez daha ortaya koydu," dedi.
Überall, Akbulut'un Türkiye'de gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:
"Eğer parlamenter dokunulmazlık bile bir kişiyi Türkiye'de gözaltına alınmaktan korumuyorsa gazeteciler için tehlike çok daha büyük demektir. Bir gazeteci şimdiye kadar haberlerinde veya sosyal medyada Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan veya iktidar partisi AKP'yi eleştirdiyse Türkiye'den uzak dursun. Bütün yaşanabilecekler kestirilemez bir risk."
Sosyal medya paylaşımı
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de bu sabah yapılan basın konferansında, federal hükümetin Türkiye'ye yönelik seyahat açıklamasına dikkat çekti. Açıklamada, uzun süredir Türkiye'de keyfi tutuklamalar ve gözaltılar yaşandığına, özellikle muhalifler ile Alevi ve Kürt yurttaşların gözaltına alınabileceği veya ülkeye giriş yasağıyla geri gönderilebileceğine dikkat çekildi.
Açıklamada ayrıca bu tür yaptırımlara, sosyal medyada bir paylaşımı beğenmenin veya Cumhurbaşkanına hakaret gibi iddiaların neden olabileceği belirtildi.
TIKLAYIN - Gazeteci Evrim Kepenek serbest bırakıldı
Akbulut'un alıkonması
Uçağı 3 Ağustos günü saat 15 civarında Antalya Havalimanı'na inen Gökay Akbulut, pasaport kontrolü sırasında milletvekili olduğunu belirtmesine rağmen gözaltına alındı. Hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğu öğrenilen Akbulut, birkaç saat süreyle havaalanında tutuldu.
Sağlık kontrolünden sonra Savcılığa çıkarılan Akbulut, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın araya girmesiyle gece saat 23 sularında serbest bırakıldı. DW Türkçe'ye konuşan Akbulut, ertesi gün Türkiye'den ayrılarak Yunanistan'a geçtiğini aktardı ve hakkındaki yakalama kararının kaldırıldığı bilgisini verdi.
Soruşturmanın ise Akbulut'un 2019 yılında sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar nedeniyle, "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatıldığı öğrenildi.
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Veritabanı
TIKLAYIN - Seçim sonrası gazetecilere yönelik baskı arttı
(TY)