* Görsel: Ekşi Sözlük.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla 21 Şubat'ta erişim engeli getirilen Ekşi Sözlük'ün üst düzey yöneticisi (CEO) Başak Purut, konuya dair bir bianet'e konuştu.
Sözlük'e getirilen erişim engelini "tek kelimeyle sansür" olarak nitelendiren Purut, şöyle dedi:
"Mahkeme kararı sitenin tümüne ve sürekli olacak şekilde alındığı için Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ilkesine açıkça aykırıdır ve yapılan tek kelimeyle sansürdür.
"Karar sadece Ekşi Sözlük'e ilişkin olduğundan vatandaşlar aynı içerikleri başka mecralarda hâlâ okuyabiliyorlar ve yazabiliyorlar. O yüzden deprem sonrası oluşan kaos sosyal medyada hâlâ konuşuluyor, yazılıyor. Hatalı ve yanlış bilgi paylaşımları da doğal olarak hâlâ olabiliyor.
Tüm yasal haklarımızı kullanacağız
"Ayrıca depremin üzerinden çokça süre geçtiğinden ve bölgeyle sağlıklı iletişim kurulmaya başlandığından zaten iddia edildiği gibi bir yanlış bilgilendirme ihtimali de kalmadı denecek kadar az.
"Bu süreçte engellenen tek sitenin Türkiye'de kurulu, kurumlarla iletişim halinde olan ve mahkeme kararlarını uyguladığı engelleme kararında dahi açıkça kabul edilen Ekşi Sözlük olması garip.
"Bu yanlıştan gecikmeksizin dönülmesini bekliyoruz. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız ve kamuyu adımlarımız ve çözümlerimizle ilgili bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu süreçte kullanıcılarımız VPN ve benzeri çözümler kullanarak sitemize erişmeye devam ediyorlar."
Ne olmuştu?
Ekşi Sözlük, mevcut iktidarın 6 Şubat depremlerindeki ihmallerini eleştiren mecralara yönelik kısıtlamaları kapsamında önce hedef gösterildi, 21 Şubat'ta ise erişimi engellendi.
Kararın platformdaki hangi içeriğe dayandığı hâlâ belli değil.
Erişim engelinin beşinci gününde (26 Şubat) Fatih Altaylı, Habertürk'teki köşesinde kaleme aldığı yazıda Sözlük'ün kapatılmasının doğru olmadığını söyleyerek şöyle dedi:
"Ekşi Sözlük iktidarla yaşadığı sorunları aşmak için, birtakım iktidar trolünü yazar yapmayı kabul etmişti. İnşallah bu sefer doğru düzgün yazarlarını kovarak uzlaşma yolunu seçmez."
Sözlük'ün CEO'su Purut ise sosyal medyadan verdiği yanıtla Altaylı'yı yalanlayarak şöyle dedi:
"Sevgili Fatih Altaylı, Ekşi Sözlük'le ilgili yazdığınız yazıda çokça yanlış bilgi var ancak en önemlisi 'Ekşi sözlük iktidarla yaşadığı sorunları aşmak için, birtakım iktidar trolünü yazar yapmayı kabul etmişti' kısmı, çünkü tamamen gerçek dışı."
(TY)