Fotoğraf: HDP ve CHP milletvekilleri sansürü protesto ediyor/ haber global
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muhalefetin "Sansür Yasası", iktidarın "Dezenformasyon Yasası” olarak nitelediği "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'ndaki tartışılması sırasında 29. Madde görüşülürken HDP ve CHP milletvekillerinin başlattığı ve tüm muhalefet vekillerinin katıldığı alkışlı protestolar iki kez ara vermesine karşın kesilmeyince TBMM Başkan Vekili Haydar Akar birleşimi kapattı.
Görüşmeler bugün 14:00’te kaldığı yerden devam edecek.
Dünkü tartışmalar
Salı gecesi 1. Bölümde yer alan 16. Maddeye geçildiğinde toplantı yeter sayısı olmadığı için kapatılan birleşim dün kaldığı yerden devam etti. Muhalefet partilerinin değişiklik önergeleri etrafında İç Tüzük’te öngörülen süreler içinde yapılan konuşmalarla devam eden tartışmada sıra 29. Madde’ye geldiğinde muhalefet milletvekilleri alkışlı protestoya başladı.
Vekiller "Sansüre hayır" sloganlarıyla yasanın tümünü protesto ederlerken "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin 29. Maddesi’ndeki Türk Ceza Kanunu’na (TCK) "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun eklenmesini de “hapis cezasına hayır” sloganlarıyla protesto ettiler.
16. Madde’de değişiklik
16. Madde görüşülürken İktidar partilerinin milletvekilleri Mahir Ünal, Feti Yıldız, Ahmet Özdemir, Ahmet Akay ve Hüseyin Şanverdi imzasıyla verilen bir değişiklik önergesiyle tasarıda “basın kartının iptali hâlinde öngörülen bir ila beş yıl basın kartı alamama" yaptırımı hafifletildi. Basın kartının "ek 3'üncü maddede yer alan şartların sağlanmaması nedeniyle iptali durumunda bir yıl boyunca basın kartı düzenlenmemesini" öngören hüküm kaldırıldı. Kartı bu nedenle iptal edilen basın mensubunun, ilgili şartın sağlanmasıyla birlikte beklemeksizin basın kartı başvurusu yapabilmesine olanak tanınırken, “basın ahlak esaslarına aykırılık nedeniyle iptal durumunda tekrar basın kartı düzenlenebilmesi” için öngörülen süre, kartın iadesinden itibaren beş yıldan bir yıla indirildi.
TGS Şube Başkanı'na Meclis'e giriş yasağı
Gazeteci kuruluşları ve diğer basın meslek örgütlerinin yasanın görüşülmesi sırasında komisyonlarda ve genel kurulda tartışmacı ya da dinleyici olarak hazır bulunmalarına engel getirilmemişken Çarşamba günü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş Meclis’e alınmadı.
CHP milletvekili çekiçle telefon kırdı
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay "Bu yasa gençleri çok ilgilendiriyor arkadaşlar, ben buradan 15 yaşında, 16-17 yaşında ve özellikle 2023'te Türkiye'nin kaderini belirleyecek 18-19-20 yaşında ilk defa oy kullanacak kardeşlerime seslenmek istiyorum: İstediğiniz yere tatile gidemiyorsunuz, istediğiniz yemeği yiyemiyorsunuz, istediğiniz tableti, kıyafeti alamıyorsunuz ve mutsuzsunuz. Bunun sebebi de bu AKP iktidarı ve maalesef peşine takılan MHP. Tek özgürlüğünüz var cebinizdeki telefonlar; Instagram var, Facebook var, YouTube var, orada haberleşiyorsunuz. Bugün 12 Ekim, eğer buradaki yasa Meclisten geçer ise arkadaşlar, bu telefonlarınızı artık bu şekilde kırıp atabilirsiniz genç kardeşlerim." dedikten sonra yanında getirdiği çekiçle elindeki telefonu kırdı.
İktidar milletvekilleri "çekiçle milletin kafasına vurulduğu" gerekçesiyle Erbay'ı protesto ettiler:
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Orası milletin kürsüsü beyefendi, kürsü, oraya vuramaz çekiçle milletin kafasına vurmak demek. Ayıptır ya!
ZÜLEYHA GÜLÜM (İstanbul) - Çekiç sert mi geldi size.
BAŞKAN - Sayın Aydemir, lütfen...
Kürsüye vurmadı, yerli ve millî olmayan bir telefonu kırdı, kürsüye vurmadı.
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Kürsüye vurdu, resmen kürsüye vurdu.
RECEP ÖZEL (Isparta) - Ceza vermeniz lazım, ceza.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Çekiç almış Sayın Başkan, böyle şey olur ya, İç Tüzük'e aykırı bu.
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Cep telefonu milletin malı ya, böyle bir şey olabilir mi ya.
29. Madde protestoları
"Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" MADDE 29- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 217 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir. MADDE 217/A- (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır." |
Meclis Başkan Vekili Haydar Akar'ın sabah 01: 30'da açtığı TBMM'nin 6. Birleşiminin On Üçüncü Oturumu, 29. Madde üzerine verilen üç önergenin görüşülmesiyle başladı. Başkan'ın "29'uncu madde üzerindeki önergeleri okutup birlikte işleme alacağı"nı söylediği sırada CHP Gurup Başkan Vekili İstanbul Milletvekili, Engin Altay söz istedi.
Altay "Türkiye, dünyada tek başına bir ülke değildir; Türkiye, dünya milletler ailesinin bir üyesidir ve Türkiye'nin dünya milletler ailesi içindeki itibarı, demokrasi ligindeki pozisyonu, biraz sonra görüşülecek olan 29'uncu maddenin yasalaşması hâlinde, hiçbirimizin, AK PARTİ'nin de MHP'nin de istemeyeceği bir hâle dönüşecek endişesini taşıyoruz." dedi.
"Muhalefet yasadan korkacak, cezaevinden korkacak olsa muhalefet olmazdı zaten; bu konularda hodri meydanız ama Türk demokrasisine bu 29'uncu maddeyle sürülecek leke bizi dünyaya da rezil edecek bir lekedir. Bu yüzden, hiç şüphesiz, Türkiye Büyük Millet Meclisinin İç Tüzük, Anayasa çerçevesinde çalışmalarını sabote etmek niyetinde değiliz ancak kanun teklifini hazırlayanların on dakika daha düşünmeleri için protestomuzu, demokratik, barışçıl protestomuzu ayakta alkışlarla sürdürmeye devam devam etmek istiyoruz." diyerek konuşmasını bitiririken CHP ve HDP sıralarından protestolar başladı.
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
AHMET TUNCAY ÖZKAN (İzmir) - Tutuklu yargılanmaya hayır!
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, tabii, protesto etmek en demokratik hakkınız, yalnız Meclis Genel Kurulunu da çalıştırmak zorundayız.
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
AHMET TUNCAY ÖZKAN (İzmir) - 29'a hayır! Tutuklu yargılanmaya hayır!
BAŞKAN - Sizleri, İç Tüzük'ün size verdiği yetkiler çerçevesinde tüm haklarınızı kullanarak...
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
AHMET TUNCAY ÖZKAN (İzmir) - 29'a hayır! Tutuklu yargılanmaya hayır! Katalog suçlara hayır!
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, ara vermek durumunda kalacağım, lütfen yerlerinize oturun ve görüşmelere devam edelim.
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
AHMET TUNCAY ÖZKAN (İzmir) - Tutuklu yargılanmaya hayır! Sansüre hayır!
MAHİR ÜNAL (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan...
BAŞKAN - Buyurun Sayın Ünal.
MAHİR ÜNAL (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, lütfen, Meclisin iş ve işlemlerini bu şekilde engelleyemezler. Böyle bir usul yok! Sayın Başkan, lütfen Meclis çalışmalarını devam ettirin.
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
BAŞKAN - Sizi şöyle alabilir miyim, duyamıyorum, şöyle alabilir miyim.
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
AHMET TUNCAY ÖZKAN (İzmir) - 29'a hayır! Katalog suçlara hayır!
MAHİR ÜNAL (Kahramanmaraş) - Meclis çalışmaları bu şekilde engellenemez. Milletvekilleri İç Tüzük'ten kaynaklanan bütün haklarını kullanabilirler fakat İç Tüzük'te böyle bir hak yok Sayın Başkan!
(CHP ve HDP sıralarından "Sansüre hayır!" "29'a hayır!" sesleri, ayakta alkışlar; HDP sıralarından bir grup milletvekilinin pankart açması)
İktidar milletvekillerinin görüşmelerin devam etmesine ilişkin taleplerine karşın protestolar kesilmeyice Başkan önce birleşime 10 dakika ara vedi. Ardından protestolar devam edince 15 dakika daha ara verildi.
Grup başkanvekillerinin Başkanla görüşmesinden sonra da protestolar sürdü. Ayağa kalkarak alkışlı protestoya başlayan milletvekilleri, Başkan'ın uyarılarına rağmen "Sansüre hayır" sloganlarıyla görüşmelerin sürmesini engelledi. Meclis İçtüzüğünün 68. maddesine göre birleşim kapandı.
Görüşmeler bugün saat 14.00'te kaldığı yerden sürecek.
(AEK)