Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı gazeteci Tuğrul Eryılmaz’ın taşıdığı sürekli basın kartını iptal etti ve iade edilmesini istedi. Eryılmaz haberi haftalık olarak T24’te yazdığı Düzeyli Magazin isimli köşesinden duyurdu.
Eryılmaz konudan İletişim Başkanlığından kendisine gelen mektupla haberinin olduğunu söyledi. Gerekçe olaraksa milli güvenliğe zarar verecek eylemlerinin gösterildiğini yazdı.
Eryılmaz yazısında “İletişim Başkanlığı'nın bu hafta gönderdiği bir iadeli taahhütlü mektupla yıllardır taşıdığım sürekli basın kartımın iptal edildiği bildirildi. Gerekçe mi? 70+ bir delikanlı olduğum için 'milli güvenliğe zarar verecek eylemlerim' Fahrettin Altun ve ekibi tarafından cezalandırılmış. Gerçekten burası sözün bittiği yer. Üç yıldır ne yeni basın kartımı verdiler, ne iptal etmişlerdi. Şimdi iptal etmişler. Avukat param olmadığı için konuyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ilgileniyor.” dedi.
Eryılmaz aralıksız olarak 20 yıl fiilen gazetecilik yapan gazetecilere verilen "sürekli basın kartı" taşıyordu. 1975'te TRT Haber Dairesi'nde gazeteciliğe başladıktan sonra ilk basın kartını almıştı.
TIKLAYIN - BİA MANİFEST: Basın kartını gazeteci örgütleri verir, devlet değil
Başkanlık: Komisyon kararı
İletişim Başkanlığından, Tuğrul Eryılmaz’a gönderilen mektupta da şöyle yazıyor.
“Başkanlığımızdan alınan ilgi yazıda, 10.08.2022 tarihinde toplanan Basın Kartı Komisyonunca Basın Kartı Yönetmeliği'nin 25. maddesinin 2. fıkrası uyarınca adınıza düzenlenen 140033 numaralı sürekli basın kartınızın iptal edildiği bildirilmiştir.
“Basın Kartı Yönetmeliği'nin 30.maddesi uyarınca ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için, iptal edilen kartınızı Bölge Müdürlüğümüze iade etmeniz gerekmektedir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.”
Basın Kartı Yönetmeliği ne diyor?İletişim Başkanlığının Tuğrul Eryılmaz'ın basın kartının iptal edilmesine gerekçe gösterdiği madde yönetmeliğin "sürekli nitelikte basın kartının iptali" başlıklı 25. maddesinin 2. fıkrası. Ancak işaret edilen madde, yönetmeliğin 6. maddenin 1 fıkrasının (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerine atıf yaparak "Bu bentlerine aykırılığın oluşması halinde sürekli nitelikte basın kartı, Başkanlığın teklifi üzerine Komisyonca iptal edilir." diyor. Atıf yapılan bentler de "basın kartı verilecek kişilerde aranan şartları" düzenliyor. Genellikle de devlete karşı işlenen suçları konu ediniyor. |
Tuğrul Eryılmaz hakkında
Gazeteci. IPS İletişim Vakfı kurucusu ve yönetim kurulu üyesi. Haftalık, Nokta, Yeni Gündem ve Sokak ve Milliyet Sanat dergileri ve Radikal 2'de yayın yönetmeni olarak çalıştı. Tempo, Yeni Asır ve Cumhuriyet de çalıştığı yayınlar arasındaydı.
Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has ünivesiteleri iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi. Lisans ve yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladıktan sonra ilk gazetecilik derslerini Ankara Basın Yayın'da verdi.
Bir süre İngiltere'de bulundu. Gazeteciliğe TRT Haber Merkezi'nde başladı. 1980 askeri darbesi sonrası istifa etti ve İstanbul'a taşındı. Çeşitli televizyon kanallarında sinema programlarında yer aldı. Sinema ve dizilerde danışmanlık yapıyor.
T24'te "Düzeyli Magazin" köşesinde yazılar yazıyor. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. İzmirli.
Basın kartlarının verilmemesi |
Basın kartlarını verme, vermeme, keyfi olarak bekletme, iptal etme kaosu 2018'de Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan ve yetkinin İletişim Başkanlığına verildiği değişiklikle başladı. Değişik sonrasında İletişim Başkanlığı 9 bin 115 gazetecinin basın kartının yenilediğini açıkladı ancak süreçte 1371 gazetecinin basın kartı yenilenmedi, 1238 gazetecinin de basın kartı iptal edildi, 200'den fazla gazetecinin değerlendirme süreci devam ediyor. Hal böyleyken yönetmeliğin pek çok maddesinin yürütmesini Danıştay, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin açtığı dava sonrası durdurdu. İletişim Başkanlığı Danıştay'ın kararına karşılık, yönetmelikte bu kararı ve bu kararda işaret edilen hukuki çerçeveyi etkisiz kılacak yeni düzenlemeler yaptı. Ancak İletişim Başkanlığı bunun arkasından dolaşarak yeni bir yönetmelikle kararı boşa çıkardı. |
Türkiye'de ve dünyada basın kartıTürkiye'de basın kartını Başbakanlığa bağlı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü yani devlet veriyordu. 2018 sonrası (turkuaz) basın kartlarını Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı yani yine devlet vermeye başladı. 14 Aralık 2018’de yürürlüğe giren son basın Kartı Yönetmeliği 1947’den bugüne düzenlenen 14. basın kartı yönetmeliği oldu. Yönetmelik Danıştay'ın 'iptal' kararı sonrası 20 Mayıs 2021'de bir kez daha değiştirildi. Yönetmelik neredeyse 2018'de çıkartılan yönetmeliğin aynısıydı. Meslek örgütleri bu yönetmeliğe karşı yine mücadele başlattı ve Danıştay bir kez daha 'iptal' kararı verdi. Türkiye'de durum buyken dünyada genelde basın kartını sendikalar veriyor. Gazeteciler dünyanın hemen her yerinde 'devletin gazetecisi' olmaya karşı çıkıyor. Çünkü devletler basın kartını 'verme hakkı'nı ellerine geçirince öncelikle 'kartı vermeme hakkı'nı kullanmaktan yanalar. Zaten amaç da bu; kestirmeden araçsallaştırılan basın kartıyla habere müdahale edebilmek, sansür ve oto-sansürü kullanımda tutmak. İngiltere, Finlandiya, İtalya, Hırvatistan, Hollanda, Norveç, İsveç, Avusturya basın kartının sendikalarca verildiği ülkeler arasında yer alıyor. Almanya'da basın kartı dağıtan tek bir merkez yok. Çin'de ise basın kartını devlet veriyor. Gazetecilere kartın verilmesinde gecikme ve iptalleri yaşıyor, kara listeye alınabiliyor, yargılanıyor, hapse atılıyor. |
(HA)