*ETHA muhabiri Elif Bayburt ters kelepçeyle gözaltına alındı. Fotoğraf: Etkin Haber Ajansı (ETHA)
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, gazetecilere yönelik polis şiddetini Meclis gündemine taşıdı.
Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu sorular yer aldı:
7 soru
- Gazetecilik mesleğini icra eden, görüntü almaya çalışan Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Elif Bayburt'u darp ederek ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alan polisler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
- İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman'ın talimatıyla ters kelepçe uygulanarak gözaltına alınan gazeteci Elif Bayburt'un gözaltı aracında saatlerce ters kelepçeli bekletilmesi işkence değil midir? Hangi gerekçeler ile bu muamele yapılmaktadır?
- Gazetecilere saldırılar halkın haber alma hakkına yönelik saldırılar olup talimatı verenler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
- Gazetecilerin gözaltına alınması uluslararası gazetecilik normlarına ve basın özgürlüğüne aykırı değil midir?
- Son bir yılda kaç gazeteci gözaltına alınmıştır?
- Özellikle görüntü almaya çalışan kadın gazetecilere yönelik cinsel şiddet ve taciz uygulayan görevliler hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır?
- Son yıllarda özellikle sahada çalışan gazetecilerin görevlerini yerine getirirken can ve mal güvenliğinden yoksun ve üzerlerine uygulanan baskı ve şiddetin engellenmesi için herhangi bir talimatınız söz konusu mudur?"
Şiddet ve gözaltı
"Son dönemde basına yansıyan haberlerde mesleğini yaparken gazeteciler ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alınıp polisin sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kalmaktadırlar" diyerek yaşanan son iki olayı örnek gösterdi:
"3 Eylül'de Kartal Meydanı'nda tutuklu yakınlarının yapmak istediği basın açıklamasında ETHA muhabiri (Etkin Haber Ajansı) Elif Bayburt ve MA Muhabiri Doğan Kaynak'ın maruz kaldığı şiddet ve gözaltıdır."
Ersoy önceki gün de polisin Kadıköy'deki 1 Eylül Barış Günü eylemlerinde bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz'ı taciz etemesini Meclis gündemine taşımıştı.
TIKLAYIN - bianet muhabirine polis tacizi Meclis gündeminde
"Polis, halkın haber alma hakkını engelliyor"
Ersoy, soru önergesinde şöyle dedi:
"Bir süredir eylemlerde uygulanan polis şiddeti işini yapmak isteyen basın emekçilerini de tehdit etmektedir. Haber yapmaya çalışan gazeteciler, polisler tarafından gerek sözlü gerekse fiziksel olarak taciz edilmekte ve şiddete uğramaktadır. Pek çok eylemde polis kitleyi kalkanların arasına alıp, basını ite kaka dışarı çıkarmaya çalışarak gazetecilerin görüntü almalarını engelleyip halkın haber alma hakkının önünü kesmektedirler.
"Halkın açıklama yapma hakkının kolluk güçleri tarafından zor kullanılarak engellenmesi, haberini mesleki gerekleri üzerinden yerine getirmeye çalışan gazetecilere dönük bu saldırılarda düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik topyekûn bir saldırıdır."
Bir soru önergesi de Gülüm'den
Öte yandan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de konuyla ilgili olarak Meclis'e soru önergesi verdi.
Gülüm önergesinde, "Basın emekçilerine yönelik sistematik bir saldırı alanı da özellikle protesto, basın açıklamaları ve benzeri eylemlerde haber takibi yaparken maruz kaldıkları polis şiddetidir. Basın emekçilerinin kameraları kırılmakta, eylem yapan kitle kalkanlara arasına alınıp basın emekçileri yaka paça alandan uzaklaştırılmakta veya gözaltına alınmaktadırlar. Bu gözaltı işlemleri çoğunluğunda basın emekçileri, ters kelepçe, darp ve tacize maruz bırakılmaktadırlar" dedi.
(AÖ)